Na co se připravit před koupí kabrioletu? Kromě radostí přináší i starosti

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 21. června 2018, 16:30 Aktualizováno 26.7.2018, 14:44 Google+

Ačkoliv to tak podle teplot několika posledních týdnů nevypadá, léto začalo oficiálně až dnes po poledni. Venku svítí sluníčko, teploty atakují 30 ° Celsia a venku už se prohání desítky automobilů se staženou střechou. Vlastnictví kabrioletu je totiž v posledních letech stále dostupnější a tak nabývá i na popularitě. Na co se ale připravit, než vůbec začneme uvažovat nad kabrioletem?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Na trhu nových i ojetých automobilů se dá najít celá řada zajímavých kabrioletů i roadsterů. Většina potěší hlavně při klidné jízdě, hrstka z nich má však i sportovní nadání

Na trhu nových i ojetých automobilů se dá najít celá řada zajímavých kabrioletů i roadsterů. Většina potěší hlavně při klidné jízdě, hrstka z nich má však i sportovní nadání | foto: wheelsage.org

Sdílejte článek

Kabriolety nejsou jen jen vozy bez střechy, ale obvykle bývají vyjádřením životního stylu nebo postoje. To si stejně jako v mnoha dalších případech žádá jisté ústupky a samozřejmě to přináší i mnohé benefity. Podívejme se ale na začátku na ty slabší stránky života s kabriolety.

Většina standardních kabrioletů začíná s úplně jinou karoserií, která však po odstranění střechy přijde o svou tuhost. Technici tak kromě samotné stahovací střechy musí automobil vybavit i výztuhami, které zvýší jeho torzní tuhost a omezí kroucení karoserie. To se však negativně podepisuje na hmotnosti a tak nelze očekávat žádnou velkou sportovnost.

Té ostatně ve většině případů brání už samotná ne-tuhost karoserie, která se v zatáčkách kroutí a o sportovní jízdě tak nemůže být řeč. Světlou výjimkou budiž například Mazda Mx-5 nebo další sportovní vozy bez střechy, u kterých byly brány ohledy právě na jízdní výkony než na styl. V případě ostatních vozů s pevnou střechou může být malou pomocí pevná stahovací střecha (modely Coupe Cabrio), která dokáže kroucení minimalizovat.

Dalším ústupkem je omezení komfortu a prostoru. Tím nechceme říci, že by kabriolety byly nepohodlné a stísněné, ovšem kroutící se karoserie může po čase vést k nepříjemnému povrzávání interiéru, což je problém zejména ojetých automobilů. Také je potřeba počítat s všeobecně vyšší hlučností a to jak při střeše stažené, tak natažené. V druhém případě však může do jisté míry opět pomoci pevná skládací střecha.

Otázka prostornosti se pak vztahuje hlavně na kufr a druhou řadu sedadel. Právě kufr je totiž místo, kam se střecha vozu skládá a tak si ho zákonitě ukousne pro sebe. Stran prostornosti pak zřejmě není potřeba nic dlouze vysvětlovat. Pokud se podíváte na fotografie většiny kabrioletů, rychle zjistíte, že zde zadní cestující nebudou mít příliš mnoho prostoru na nohy. Méně viditelným problémem pak často bývá tvar střechy, která nenechává zadním cestujícím příliš mnoho místa na hlavu.

Pokud se ale chystáte cestovat na delší trasy, pak stejně zadní sedačky zakryjete větrnou clonou, která zabrání větrným turbulencím dostat se k předním sedadlům. Se stoupající rychlostí by se totiž bez větrné clony zvyšoval v kabině hluk a obvykle při rychlostech okolo 100 km/h můžete od spolujezdce nanejvýš odezírat.

img-responsive

Renault Megane Cabrio | foto: wheelsage.org

Nepříjemným bodem bývají i vyšší náklady na provoz a údržbu. Díky výztuhám jsou totiž kabriolety těžší a jejich aerodynamika v případě stažené střechy také není zrovna ideální, což vás bude stát častější návštěvy čerpacích stanic. Skutečně nákladný problém však nastává až v momentě, kdy se stane něco se střechou. Nové plátna sice už nejsou tak drahá, ovšem výměnu by měli provádět odborníci, kteří tomu rozumí. Plátěné střechy je navíc potřeba pravidelně udržovat, impregnovat a modlit se, aby se na nich nechtěl vyřádit nějaký vandal. V případě pevných skládacích střech pak mohou být extrémně bolestivé závady na stahovacích mechanismech. Vzhledem k vysokému počtu čidel a spínačů vás jen pouhé objevení malicherného problému specialisty může vyjít draho. O výměnách hydraulických čerpadel raději budeme mlčet.

V neposlední řadě je pak potřeba zmínit bezpečnost. Kabriolety sice mají pro případ převrácení vyztužené rámy čelního skla a novější kousky dokonce nabídnou vystřelovací oblouky, ovšem spoléhejte se na to. Jak navíc poněkolikáté zopakujeme, karoserie kabrioletů nejsou tak pevné jako karoserie standardních automobilů se střechou. O žádný vyložený průšvih sice nejde, ale rozdíl pár procent se jistě najde.

V téhle chvíli si zřejmě říkáte, že naše redakce musí kabriolety nesnášet a tak se rozhodla je znechutit všem ostatním. To ovšem není ani zdaleka pravda, neboť se mezi námi najde i člověk, který ačkoliv si je všech problémů vědom, na kabriolety nedá dopustit.

img-responsive

Peugeot 206 CC byl jedním z prvních dostupných kabrioletů s pevnou skládací střechou | foto: wheelsage.org

Kabriolety a roadstery totiž nabízí zcela jedinečný pocit z jízdy, který se jen těžce popisuje. Člověk si připadá více spojen s okolním světem a v podstatě se může kochat na každém rohu (pokud tedy neuvízne na úzké silnici za starým Zetorem). Ve vysokých teplotách je člověk ovíván příjemným vánkem, což jistě ocení všichni odpůrci klimatizací. Navíc nemusíte ztrácet čas nesmyslným opalováním - stačí pár jízd v kabrioletu a máte po starostech. Totéž platí, pokud neradi ztrácíte čas s hřebenem.

Současné kabriolety navíc mohou sloužit po celý rok. Díky skládacím pevným střechám, moderním látkám a funkčním impregnacím se dá s autem přestát i zima. Během té navíc potěší topení, které bývá u automobilů se skládací střechou upraveno pro vyšší a hlavně rychlejší výkon. 

Kabriolety navíc poskytují vynikající výhled do všech stran, který teoreticky zvyšuje pasivní bezpečnost a hlavně vám výrazně usnadní parkování. Minimální prostor na zadních sedadlech pak odnaučí vaše přátele dělat si z vás taxíka. Malý zavazadlový prostor vás navíc naučí rozeznat skutečně důležité věci od zbytečností, bez kterých se obejdete.

img-responsive

Mazda MX-5 je již od první generace považována za jedno z nejzábavnějších a nejdostupnějších řidičských aut | foto: Mazda Motor

Pokud nám tedy stále věříte, že kabriolet dokáže obyčejným pocitem z jízdy bez střechy kompenzovat všechny své nedostatky, pak by jistě stálo zmínit i věci, na které si dát pozor během koupě ojetiny. Standardní věci jako stav motoru, podvozku, elektriky a koroze teď nechme stranou.

U kabrioletů totiž více než kde jinde záleží na historii a zda automobil nebyl havarovaný. I drobná nehoda totiž může znamenat pokroucení karoserie, po kterém nemusí správně přiléhat střecha, do vozu bude foukat a dost možná i zatékat. Důležitý je také stav střechy a jejího těsnění - nebojte se říci si o vodu, nebo vezměte vůz do myčky a důkladně zkontrolujte všechny spoje a ohyby střechy.

Pokud se rozhodnete pro vůz s manuální střechou, máte o starost méně. Pokud však chcete automobil s elektronicky / hydraulicky stahovanou střechou, vyzkoušejte jeho funkci několikrát a zaměřte se na všechny zvuky a zaváhání mechanismu. Střechy by měla chodit hladce, plynule a tiše.

img-responsive

Z některých kabrioletů, jako je například BMW e30, se během let staly sběratelsky ceněné kousky. Jiné modely teprve začínají na ceně pomalu růst | foto: wheelsage.org

Každý kabriolet však má svá vlastní specifika a proto je poslední radou zaměřit se na kluby, které sdružují majitele různých značek. Najít je můžete jak na internetu, tak na facebooku. Ještě před kladením otázek však doporučujeme pohledat v historii, zda se dané téma již neřešilo. Je totiž častou praxí na mnoha klubech a fórech, že se jedno téma řeší několikrát a lidé pak začínají být na stále ty stejné otázky poněkud podráždění. 

Vytisknout

Diskuze: Na co se připravit před koupí kabrioletu? Kromě radostí přináší i starosti

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Nedodržování bezpečné vzdálenosti je častým důvodem nehod na dálnicích

Jak přežít čekání v kolonách? Tipy, které vám pomohou přečkat i ty nejhorší…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud