Jak přežít čekání v kolonách? Tipy, které vám pomohou přečkat i ty nejhorší zácpy

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 26. července 2018, 14:14 Aktualizováno 26.7.2018, 14:16 Google+

Každý rok se během léta mění některé úseky evropských silnic na mnohakilometrová parkoviště. Ať už jsou důvodem práce na silnicích, nehody či přistání marťanů, výsledek je vždy stejný: hodiny bez hnutí na jednom místě, s omezenými možnostmi a bez šance jakkoliv uniknout. Co tedy dělat, abychom dlouhá stání v kolonách dokázali přežít?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Nedodržování bezpečné vzdálenosti je častým důvodem nehod na dálnicích

Nedodržování bezpečné vzdálenosti je častým důvodem nehod na dálnicích | foto: pixabay.com

Sdílejte článek

Tento víkend má být na silnicích skutečně kritickým, ovšem pokud jste v nedávných týdnech cestovali po českých dálnicích, zřejmě vás po právu napadá otázka, který víkend kritickým není. Zácpy, minimálně v Česku, jsou totiž tradičním průvodce snad na každé cestě.

Místo obvyklého nadávání na chaotickou organizaci prací na silnicích je však lepší se zaměřit na tipy, jak vlastně takový dopravní kolaps přežít - fyzicky a samozřejmě i duševně.

1. Připravte svůj vůz

Pokud se chystáte na delší cestu, je obvyklé, že svůj vůz nejprve náležitě zkontrolujete. V letních měsících je pak důležité dbát hlavně na chladící systém, který dostává během popojíždění v kolonách pořádně zabrat. Je také vhodné zkontrolovat tlak v pneumatikách a jejich stav. Neméně důležité je stále si držet v nádrži dostatečnou hladinu benzínu.

img-responsive

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Rozhodně neriskujte vyjíždění na minimum s tím, že za pár kilometrů je čerpací stanice. Oněch několik kilometrů byste totiž mohli strávit poskakováním v koloně, kdy by vám mohl benzín dojít. A pak jste namydlení. Dobrým nápadem je také pořídit do vozu roletky či clonítka, které uvítají zejména pasažéři na zadních sedadlech.

2. Zůstaňte v klidu

První reakce řidičů při dojíždění kolony jsou obvykle stejné - člověk je podrážděný, otravný a poté následuje pocit bezmoci. BBC, která se tomuto tématu také věnovala, však odkazuje na slova profesorky psychologie na University of London Jacqueline Barnes, podle které by si lidé měli uvědomit, že zdržení je jen dočasné a že mnoho dalších se nachází ve stejné situaci. Ať už ale budete dělat cokoliv, rozhodně se neobořujte proti společnosti v autě.

Navíc existují i možnosti, jak svůj nepříjemný zážitek převrátit v něco pozitivního. Pokud jste on-line, dejte o problémech na silnicích vědět dalším lidem, varujte přátele, přispějte do relací o silniční dopravě. Pokud se navíc kolona vůbec nehýbe, relaxujte. Zkuste brát ten čas jako své volno.

3. Vypněte motor

Pokud jste dojeli do kolony a je jasné, že si nějakou chvíli postojíte, vypněte motor. Běžet naprázdno není pro motor nijak příznivé, zbytečně spotřebováváte palivo a navíc motory produkují škodlivé emise. Pokud si dlouhou chvíli zkracujete používáním elektrických zařízení, vytáhněte je z nabíječky. Pokud navíc posloucháte rádio, není na škodu čas od času nastartovat, abyste si nevybili baterii. V ten moment je vhodné i nabíjet elektrická zařízení.

Pokud nejsou extrémní vedra, není vhodné ani nechat puštěnou klimatizaci, pokud se vůz vůbec nehýbe. Klimatizace totiž vyžaduje nápor čerstvého vzduchu pro svůj chladič (kondenzátor). Pokud ho nemá, spíná vlastní vrtuli, podobně jako motor u chladiče. Její výkon však není ani zdaleka dostačující a celý systém se tak zbytečně zatěžuje.

img-responsive

Pokud se kolona nehýbe, nemá smysl nechávat nastartováno | foto: pixabay.com

Pokud  koloně stojíte opravdu dlouho, může vás napadnout vystoupit a protáhnout si nohy. V některých státech je to zakázané pod hrozbou nemalých pokut, ovšem někteří odborníci z britské RAC to doporučují, jak uvádí BBC. Je to totiž lepší než sedět v rozpáleném autě.

Pokud se ale rozhodnete z vozu během zácpy vystoupit, mějte se na pozoru. To, že automobily stojí, neznamená, že budou stát i motorkáři. Navíc hrozí riziko například průjezdu vozidel záchranářů. Jakékoliv vystoupení z auta je tak rizikem.

4. Připravte se na nevyhnutelné

Pokud se v koloně zdržíte byť jen na několik desítek minut, stále je důležité pravidelně pít a přecházet dehydrataci. Člověk by měl doplňovat tekutiny v pravidelných intervalech tak, aby je tělo stihlo zpracovat. Pokud ale do sebe nalijete více vody najednou, zřejmě budete muset hledat místo k odskočení si. Pánové to v tomto mají snazší, dámy však nejspíš budou muset hledat vhodné místo déle. I z těchto důvodů je tak vhodné vozit s sebou v autě i toaletní papír a vlhčené ubrousky nebo dezinfekci na ruce.

5. Zabavte děti

Pokud vezete v autě děti, pokuste se je zabavit. Oprašte své znalosti her jako je slovní fotbal nebo hádání zvířat / věcí, na které někdo z posádky myslí. Paleta je skutečně široká, rady najdete na internetu a při troše kreativity možná vymyslíte i něco vlastního.

Ze všeho nejdůležitější je však zachovat před dětmi klid a nedat na sobě znát nervozitu ani podrážděnost, kterou dokáží děti až překvapivě dobře vycítit a následně se to na nich projeví. Když budete klidní, budou klidné i vaše děti. Tedy minimálně klidnější.

img-responsive

Dítě v autosedačce | foto: pixabay.com

Nebezpečná také mohou být podřeknutí ohledně obav s časovým harmonogramem - například kvůli nestihnutí trajektu. Pokud by se toho totiž děti chytly, je potřeba je přesvědčit, že přinejhorším pojedete jiným, ale že se na místo jistě dostanete. 

Rozhodně se také vyvarujte obviňování ostatních řidičů, policistů, atd. Ničemu tím nepomůžete a děti z toho budou nejspíš akorát jen negativní. Místo toho se raději zaměřte na plánování věcí, které budete v cílové destinaci dělat. Kam půjdete, co podniknete. Buďte zkrátka pozitivní a snažte se v dětech udržovat dobrou náladu.

V neposlední řadě pak také myslete na to, že tablety a další elektronické hračky vydrží nabité jen po omezenou dobu. Nemuselo by tak být špatné vzít si sebou na cesty například i power-banku

6. Nepodceňujte zásoby vody a jídla

Na cesty k jadranskému moři s chlebem a řízkem si pamatuje snad každý kdo zažil devadesátá léta. Zda stále lpíte na těchto tradicích nevíme, ovšem rozhodně byste se na cesty neměli vybavovat velkými pytli chipsů nebo sladkostí. Nezdravá jídla totiž člověku dodají velkou dávku energie, kterou však tělo nedokáže dlouhodobě skladovat a člověk se tak brzy cítí unaven a bez energie. A to ani nemluvíme o tom, kolik nepořádky tyto pokrmy často nadělají.

img-responsive

Cestovní lednice do auta | foto: Auto Kelly

Mnohem lepší je vzít si do auta nějaké zdravé krekry či bagety s vhodnou přílohou. Jídlo totiž musí v autě nějakou dobu přežít a současně je potřeba myslet na to, že ho možná budete muset jíst v horku. Nemělo by se tak jednat o nic těžkého, apod.

Dobrou volbou jsou například oříšky, které můžete vozit stále v přihrádce auta. Uchovávají mnoho energie, obsahují vitamíny i minerály, pomalu se kazí a snadno se konzumují. Sázkou na jistotu je pak ovoce jako jablka nebo banány. Skvělým doplňkem může být miska s nakrájeným melounem, který současně doplní tekutiny.

Důležité jsou i tekutiny, jejichž zásobu není radno podceňovat. Pokud navíc zůstanete viset v zácpě, množství tekutin vyžadované vaším tělem se bude postupně zvyšovat. I bez cestování navíc platí pravidlo, podle kterého by průměrný dospělý muž měl vypít alespoň 2 litry tekutin denně. Ženy by měly denně vypít minimálně mezi 1.5 litru až 2 litrů tekutin a děti ve věku mezi čtyřmi až třinácti lety by v žádném případě neměly vypít méně než 1 až 1.5 litru tekutin. Nezapomínejte ani na to co pijete - přeslazenými limonádami totiž nikomu příliš neprospějete a navíc se ani nedají pít, pokud zteplají. Přibalte proto na cestu raději i pár lahví s čistou vodou / minerálkou.

img-responsive

Telefon v žádném případě nepoužívejte za jízdy ani při popojíždění | foto: pixabay.com

7. Zůstaňte v obraze

Během cest, ať už v Česku nebo zahraničí, se pokuste zůstat v obraze. Poslouchejte v rádiu informace o dopravě, případně si zapněte informační servis. Stav silnic a dálnic se dá sledovat i pomocí aplikací pro mobilní telefony a tablety (Waze, Google Maps), přes internetové portály (v ČR napři. dopravniinfo.cz) a neopomíjejte ani sociální sítě jako Facebook či Twitter, kde se dají dohledat informace například použitím správných klíčových slov, tedy pomocí hashtagů.

Vytisknout

Diskuze: Jak přežít čekání v kolonách? Tipy, které vám pomohou přečkat i ty nejhorší zácpy

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Ilustrační foto

Evropské silnice čeká náročný víkend, cestovatelé si postojí v obou směrech

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud