Známá čínská kopírka míří na západ. Zaujme falešným Porsche či Range Roverem?

-mdo / AutoRoad.cz, 26. ledna 2019, 12:13 Google+

Čínská automobilka Zotye se na západě proslavila hlavně svými kopiemi Porsche Macan a Range Roveru Evoque, které dotáhla opravdu do detailu. Nově se ale právě tato firma rozhodla stát první čínskou značkou prodávající v USA.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Zotye SR9

Zotye SR9 | foto: 汽车之家

Sdílejte článek

Spojeným státům se narozdíl od Evropy čínské automobilky prozatím vyhýbaly, i když i tam se už několik čínských vozidel objevilo. Nikdy však pod původní, čínskou značkou. Štěstí tak pokoušela například kalifornská Coda s elektrickým sedanem Hafei Saibao, nebo Wheego s elektrickou kopií Smartu, nazvanou původně Shuanghuan Noble. 

img-responsive

Zotye T700 | foto: wheelsage.org

I přes to, že nejseriózněji se o prvenství ve Spojených státech hlásí automobilka GAC, která v zemi pravidelně vystavuje a má tam i vývojové centrum, nakonec ji možná předběhne nechvalně proslulé Zotye. Tato firma, v čínštině známá jako Zhongtai, přitom vznikla teprve v roce 2005 a zpočátku prodávala pouze licencované verze zahraničních automobilů. Nejznámějším se stalo Zotye 2008, licencovaná verze Daihatsu Terios první generace, které Zotye úspěšně vyváželo i na méně náročné trhy. Zotye TT, čínská varianta druhé generace Suzuki Alto, se zase ve své době stala nejlevnějším autem světa, s cenou kolem 60 tisíc Kč. 

V posledních letech ale Zotye úspěšně využilo vlnu popularity SUV a vrhlo na trh hned několik modelů, které se designem velmi inspirovaly v zahraničí, tentokrát už však bez licence. První obětí se stal VW Tiguan, následovaný kopiemi Range Roveru Evoque a Porsche Macan. Právě tyto modely ale zaznamenaly takový úspěch, že firma rostla raketovým tempem, vrhla na trh hromady nových modelů  rozjela další dvě značky. Zotye však peníze investovalo i do vývoje a jeho vozy tak překvapivě nabízí velmi slušnou kvalitu i bezpečnost, v testech C-NCAP, což je obdoba EURO-NCAP, mívají pět hvezdiček.

img-responsive

Zotye T700 | foto: wheelsage.org

Přesto by však málokdo čekal, že to bude právě Zotye, které se pokusí zaútočit na jeden z nejnáročnějších trhů světa. Výběr modelů v Severní Americe bude určitě poněkud omezený, dovézt kopie si Zotye asi nedovolí, protože by nejspíše dopadli podobně jako Shuanghuan CEO v Německu. Jen málo vozů značky přitom nekopíruje známější model, největší SUV T800 sice není očividnou kopií, stále však nebezpečně připomíná Range Rover, stejně tak i menší T700 a T500. I modely dvou podznaček firmy, Damy a Traum, své portfolio zakládají na kopiích, jako třeba Traum Meet5, což je dokonale zkopírovaná Mazda CX4.

Zotye už našlo americké dealery, které představí příští týden na akci National Automobile Dealers Association, tedy sdružení automobilových dealerů. Firma už také propaguje své výrobky a v Kalifornii má na lokálních značkách postavený model T700, který je očividnou kopií Range Roveru. Za auto jen o trochu větší než Kodiaq si Zotye na čínském trhu účtuje od 350 tisíc Kč do 520 tisíc Kč, už v nejlevnější verzi jde o slušně vybavené auto s benzínovým čtyřválcem o výkonu 180 koní. Zotye však zatím neuvedlo, který konkrétní model se do Ameriky dostane jako první, známo je jen že půjde o SUV, se začátkem prodeje v roce 2020. Zotye se mimochodem pokouší dobýt i Evropu, i když zatím pouze tu východní. Před pár dny tak byla uzavřena dohoda, podle které se v Bělorusku brzy rozjede výroba elektrických modelů značky. 

img-responsive

Zotye SR9 | foto: 汽车之家

Americké ambice Číňanů může kromě soudů se západními automobilkami překazit také americký prezident Donald Trump a jeho obchodní válka, v jejíž spojitosti se často mluví právě o automobilovém průmyslu. Pokud se však na americký trh Zotye opravdu dostane, bude zajímavé sledovat jaký postoj zaujmou američtí klienti. Pokud se Zotye naučí používat originálnější design a především pokud zachová podobnou cenovou politiku jako v Číně, je možné že zaujme a zkopíruje úspěch Jihokorejců.

Vytisknout

Diskuze: Známá čínská kopírka míří na západ. Zaujme falešným Porsche či Range Roverem?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Ilustrační foto

Chystáte se letos poprvé do hor? Na tohle byste rozhodně neměli zapomenout

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud