33. ročník Škoda Economy Run aneb každá kapka paliva se počítá

ar5, 18. září 2014, 04:00 Google+

Mladá Boleslav, 17. září 2014 – Šetřit pohonné hmoty, co to dá, taková je už řadu let podstata Škoda Economy Run. V sobotu 20. září 2014 bude odstartován další, již 33. ročník tohoto tradičního závodu. 300kilometrová trať povede z Kosmonos do Vrchlabí a zpět. Ve vozech značky Škoda na ni vyjede 50 posádek. V roce 2013 zvítězila Škoda Fabia s průměrnou spotřebou pouhých 2,6 l/100 km.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

„Škoda Economy Run je neobyčejná soutěž: Méně zde znamená více,“ říká Roman Havlásek, vedoucí oddělení After Sales společnosti Škoda Auto. „Vozy značky Škoda patří mezi nejúspornější vozy na trhu, a to za dostupné ceny. Hodnoty spotřeby a emisí, dosahované v soutěži ŠkodaEconomy Run, jsou toho každoročně důkazem,“ dodává 

Havlásek. Vítězným vozem Škoda Economy Run 2013 byla Škoda Fabia s průměrnou spotřebou pouhých 2,6 l/100 km. To odpovídá emisi pouhých 60,58 g CO2/km. Česká automobilka je už několik let oficiálním partnerem soutěže Škoda Economy Run. Oddělení servisních služeb společnosti Škoda Auto zajišťuje technickou přípravu a kontrolu vozů i průběh celé akce po technické stránce. Veškeré servisní úkony se provádí v Servisním tréninkovém centru Škoda v Kosmonosích.

Poprvé se v letošním roce uplatní nová metoda měření spotřeby, vyvinutá společně s automobilkou Škoda. Základem této metodiky je elektronický diagnostický přístroj, který zjišťuje přesné množství paliva, nacházející se v nádrži před jízdou a po jízdě. Nádrž se na počátku naplní jen ze dvou třetin. Rozdíl mezi oběma naměřenýmihodnotami pak udává exaktní množství spotřebovaného paliva. Dosud se na počátku soutěže tankovala plná nádrž a množství spotřebovaného paliva se zjišťovalo podle množství, dotankovaného v cíli.

Letošního klání o nejnižší spotřebu se účastní celkem 50 posádek z České republiky, Ruska a Slovenska. Start a cíl je v Kosmonosích, zastávkou na trati bude navíc i výrobní závod společnosti Škoda ve Vrchlabí. Soutěž je určena výhradně pro vozy značky Škoda s pohonem na benzin, nebo naftu. Vyhodnocení proběhne v pěti kategoriích dle nejnižších emisí CO2 na bázi celkové spotřeby vozu. Do výsledku se navíc započítává dosažená průměrná rychlost i rozdíl mezi skutečnou a normovanou spotřebou. Při identické dosažené spotřebě a emisích CO2rozhoduje vyšší průměrná rychlost, popř. větší zdvihový objem.

Škoda pracuje intenzivně na dalším snižování spotřeby paliva a emisí CO2. V současnosti dosahuje 18 modelů a variant vozů značky Škoda emisí CO2 nižších než 100 g/km, 97 modelů značky Škoda emituje méně než 120 g CO2/km. Nejlepší ekologické hodnoty nabízí zejména modely Škoda GreenLine a Green tec, které jsou k dispozici pro všechny modelové řady značky Škoda. Důležitým pilířem je navíc pohon na zemní plyn, který nabízí tři atraktivní modely G-TEC – Citigo G-TEC, Octavia G-TEC a Octavia Combi G-TEC. 

Individuální mobilita začíná u vozů značky Škoda hodnotou 79 g CO2/km, kterou dosahuje zemním plynem poháněný městský vůz Škoda Citigo G-TEC. Nová měřítka v oblasti šetrnosti k životnímu prostředí stanoví od podzimu 2014 nová Škoda Fabia. Zcela nově vyvinutý malý vůz bude až o 17 procent úspornější než jeho předchůdce. Fabia GreenLine, která se na trhu objeví koncem roku 2015, se spokojí s normovanou spotřebou pouhých 3,1 litru nafty na 100 km, což odpovídá emisím pouhých 82 g CO2/km.

zdroj: Škoda Auto


Vytisknout

Diskuze: 33. ročník Škoda Economy Run aneb každá kapka paliva se počítá

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Vezměte svého čtyřnohého miláčka na projížďku! – VIDEO - anotační foto

Vezměte svého čtyřnohého miláčka na projížďku! – VIDEO

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud