Nový Opel Vectra Caravan

Petr Horák, 9. srpna 2003, 23:30 Google+

Nový Opel Vectra Caravan stanovuje nové standardy celému svému segmentu vozů kombi střední třídy.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

Díky největšímu objemu zavazadlového prostoru ve třídě (530 až 1850 l, měřeno podle metodiky VDA), asymetricky dělenému a překlápěcímu opěradlu zadních sedadel a středovému průvlaku do zavazadlového prostoru je Vectra Caravan ideálním vozem pro zákazníky, kteří hledají vysoce funkční a přizpůsobivý vůz kombi. Vectra Caravan však zároveň osloví i příznivce sportovně stylizovaných modelů kombi, protože se chlubí nejenom atraktivním designem karoserie, ale i vynikajícími jízdními vlastnostmi.

Každodenní využívání tohoto vozu usnadňuje celá řada praktických detailů a užitečných doplňků. Pro novou Vectru Caravan vyvinuli specialisté automobilky Opel unikátní systém FlexOrganizer, který umožňuje maximálně efektivní využití vnitřního prostoru vozu, přesně podle okamžitých podmínek. V nabídce jsou kromě toho dva další speciální „inteligentní“ prvky dodávané na přání: Pro zaručení skutečně komfortního přístupu do zavazadlového prostoru nabízí Opel pro novou Vectru Caravan dálkově ovládané elektrické otvírání pátých dveří v zádi vozu. A majitele motorových člunů a jachet nebo jezdeckých koní určitě potěší za příplatek montované výklopné tažné zařízení, které je otypováno pro tahání přívěsů o hmotnosti až 1800 kilogramů. Pokud není toto tažné zařízení „v akci“, je zcela skryto v prostoru pod zadním nárazníkem a neruší tedy vzhled vozu. Jeho další nespornou výhodou je fakt, že při manipulaci s ním nehrozí umazání rukou.

Nová Vectra Caravan samozřejmě těží ze všech výhod a silných stránek celé modelové řady Vectra. Stejně jako sedany Vectra, Vectry GTS i modely Signum nabízí také Vectra Caravan spoustu prvků, které zvyšují komfort cestování. Dobrým příkladem může být anatomické klimatizované sedadlo řidiče, které bylo oceněno pečetí AGR německého sdružení ortopedů. V nabídce samozřejmě nechybí ani multifunkční konzole Travel Assistant s modulem Twin Audio, díky kterému je možné separátně volit audioprogram pro přední a zadní sedadla. Výrazným prvkem jsou i inovativní adaptivní světlomety AFL (Adaptive Forward Lighting).

Pro řadu zákazníků bude určitě velmi vítaným doplňkem systém dálkového otvírání garážových vrat, který je zabudovaný do tělesa zpětného zrcátka. Komfort i bezpečnost cestování zvyšují také další prvky, jako např. stěrače s dešťovým senzorem nebo zpětná zrcátka se systémem samočinného zatmavování, díky kterému nehrozí oslnění řidiče světly vzadu jedoucího vozu.

Systém FlexOrganizer: Maximální využití zavazadlového prostoru, přehledné uložení všech předmětů

V základním pětimístném uspořádání má zavazadlový prostor nové Vectry Caravan objem 530 litrů (při využití volného místa až do výše krytu zavazadelníku). Aby bylo možné tento prostor skutečně plně využít, vyvinuli konstruktéři automobilky Opel promyšlený systém FlexOrganizer. Díky prvkům tohoto systému je možné vytvořit v zavazadlovém prostoru celou řadu různých konfigurací, což přijde velmi vhod při každodenním různorodém využívání vozu.

Stěžejním prvkem systému FlexOrganizer nové Vectry Caravan je dvojice paralelních ližin v bocích zavazadlového prostoru. Do těchto ližin se uchycují dělicí příčky, háčky a vázací oka, takže prostor zavazadelníku je možné dělit na různě velké sekce, do kterých se podle okamžité potřeby bezpečně uloží převážené předměty.

Zákazníci mohou volit ze dvou sad: Sada „Organizer“ sestává z několika multifunkčních sítí, které poslouží pro rozdělení zavazadlového prostoru do menších sekcí. Tento paket obsahuje také síť v boční stěně zavazadlového prostoru a čtyři háčky pro uchycení dělicích sítí nebo např. k zavěšení nákupní tašky na boční stěnu zavazadelníku. Sada „Organizer“ je ideálním pomocníkem při každodenním využívání vozu.

Druhá sada „Travel“ umožňuje rozčlenění zavazadlového prostoru na menší sekce pomocí flexibilních přepážek a sloupků, což přijde vhod především při cestách na dovolenou. S pomocí prvků sady „Travel“ lze také naprosto bezpečně převážet krabice s nápoji.

Všechny prvky systému FlexOrganizer nepřesahují ani po namontování svojí výškou spodní hranu bočních oken, takže celý zavazadlový prostor lze vždy překrýt rolovacím krytem, který patří do standardní výbavy vozu. Díky tomu jsou převážené předměty skryty před příliš všetečnými pohledy zvenčí. Pokud se systém FlexOrganizer nevyužívá, lze všechny jeho komponenty uložit do speciální schránky, která je ukryta pod čalouněním zavazadlového prostoru.

Systém FlexOrganizer lze obohatit o řadu dalších prvků z programu originálního příslušenství Opel. Například mimořádně versatilní sada „Flex“ obsahuje vyklápěcí odkládací schránku, v nabídce jsou i na míru šité cestovní kabely nebo háčky a závěsné pásky, které lze variabilně uchycovat do ližin v bocích zavazadelníku.

Výklopné tažné zařízení: Snadná manipulace, nerušený vzhled

Velmi praktickým prvkem nové Vectry Caravan, který se dodává na přání zákazníků, je výklopné tažené zařízení. Pokud jej řidič nepotřebuje, lze celé tažné zařízení zcela ukrýt do prostoru pod zadním nárazníkem, takže vůbec neruší elegantní vzhled vozu a nepřekáží např. ani při parkování v krátké mezeře mezi ostatními automobily. Velmi praktické je, že při sklápění taženého zařízení si řidič vůbec nemusí špinit ruce – tažné zařízení se pod zadní nárazník prostě zatlačí nohou. Zajištění tažného zařízení v jeho funkční pozici se provádí západkou umístěnou v boku zavazadlového prostoru. O tom, že tažné zařízení je spolehlivě fixováno ve správné pozici, je řidič informován vizuálně i akustickým signálem. K výklopnému tažnému zařízení je připojena i nezbytná elektrická instalace. Díky možnosti připojit k vozu prostřednictvím výklopného tažného zařízení přívěsy o hmotnosti až 1800 kg (v testovaném dvanáctiprocentním stoupání) se Vectra Caravan stává ideálním vozem pro tahání velkých obytných přívěsů, přívěsů s koňmi či čluny a uplatní se i v podnikání.

Dálkově ovládané páté dveře: Komfortní otvírání i zavírání pouhým stiskem tlačítka

Dalším komfortním prvkem nové Vectry Caravan je na přání dodávané dálkové otvírání a zavírání pátých dveří v zádi vozu (toto zařízení bude k dispozici od ledna roku 2004). Elektrický mechanismus se aktivuje stisknutím tlačítka v hlavě klíčku od vozu. Proces otvírání či zavírání lze v kterémkoli okamžiku přerušit. Kromě toho může řidič otevřít či zavřít zadní dveře zmáčknutím tlačítka v interiéru vozu nebo pomocí klíče z vnitřní strany dveří. Citlivé senzory, začleněné do systému elektrického ovládání dveří, chrání např. hrající si děti před poraněním. Dveře do zavazadlového prostoru se vyklápějí ve velmi velkém úhlu, což usnadňuje nakládání i vykládání mimořádně objemných předmětů. V krajní pozici může pod vyklopenými dveřmi stát osoba vysoká až 1,9 m.

Horní strana nárazníku, tvořící zároveň práh zavazadlového prostoru (výška prahu od země činí 611 mm) je chráněna speciálním odolným materiálem proti poškrábání při manipulaci se zavazadly. Pokud by však přesto došlo k poškození, lze tuto část nárazníku snadno a levně vyměnit. Dalším praktickým standardním prvkem je dvanáctivoltová zásuvka v zavazadlovém prostoru a dvě boční kapsy určené pro uložení drobných předmětů.

Nejdelší ložná plocha ve třídě

Nový Opel Vectra Caravan vyniká flexibilitou a funkčností. Zadní opěradlo je dělené v poměru 60:40 a obě tyto části lze separátně překlápět, přičemž není nutné vyjímat opěrky hlav. Maximální délka ložné plochy (po zadní stranu předních sedadel) činí 2046 milimetrů. Pokud je vůz vybaven na přání dodávaným překlápěcím sedadlem předního spolujezdce, lze uvnitř přepravovat předměty dlouhé více než tři metry. Díky průvlaku do zavazadlového prostoru, začleněnému do širší části zadního děleného opěradla, lze uvnitř Vectry Caravan převážet dlouhé štíhlé předměty i ve standardní konfiguraci sedadel.

Podlahu zavazadlového prostoru lze před znečištěním chránit na přání dodávaným dvojitým krytem – jeho lícová strana je z veluru, rubová je potažena gumou, což usnadňuje případné čištění. Pokud jsou zadní sedadla překlopená, kryje tento koberec celou ložnou plochu včetně zad překlopených opěradel zadních sedadel.

Vytisknout

Diskuze: Nový Opel Vectra Caravan

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Částicový filtrační systém pro vznětové motory Opel - anotační foto

Částicový filtrační systém pro vznětové motory Opel

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud