TEST: Kia Sportage 2.0 CRDi 4x4 - Korejský Macan

ar3, 2. května 2016, 08:00 Google+

Kia Sportage patří na našich silnicích mezi nejoblíbenější vozy kategorie SUV. Korejská automobilka nedávno na trh vypustila její zcela novou, již čtvrtou generaci. Ta přináší mnoho technických novinek, stejně jako velice kontroverzní design exteriéru. Zejména nad přední částí vozu kroutí nejeden Čech hlavou. Jak si Sportage s nejsilnějším dieselovým motorem vedla v našem redakčním testu? Jaké jsou její největší nedostatky? To se dozvíte v následujících řádcích.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Kia Sportage 2.0 CRDi 4x4

Kia Sportage 2.0 CRDi 4x4 | foto: Petr Míka, AutoRoad.cz

Sdílejte článek

Jedni ji milují, druzí nenávidí

Jak jsme již zmínili v úvodu, vzhled nové generace Sportage je opravdu diskutabilní. Předchozí generace ještě před svým oficiální vypuštěním sbírala jedno designové ocenění za druhým a mnozí ji bez obav označovali za Range Rover Evoque pro méně movité. Ano, nová generace se také chlubí oceněním iF Design Award za nejlepší automobilový design roku. Reakce veřejnosti byly a stále jsou rozporuplné. Jak praví přísloví „sto lidí, sto chutí“. A právě tak je třeba k designu čtvrté generace Sportage přistupovat. Jedni ji budou milovat pro její výstřednost, druzí pro stejnou vlastnost nenávidět. Já sám se musím přiznat, že jsem si novou podobu Sportage velice oblíbil. Možná díky její podobnosti s kompaktním SUV od automobilky Porsche. Macan a Sportage jsou si podobní, zejména co se týče přední části vozu. Hlavně pokud se zaměříme na vyboulené světlomety a agresivně vyhlížející kapotu.

img-responsive

kia sportage | foto: Petr Míka, AutoRoad.cz

Drahá kůže vedle levného plastu

Proměna exteriéru je možná diskutabilní. Co ale diskusi nevyvolá, je mezigenerační omlazení interiéru. Kabina je v porovnání s předchůdcem prostornější a vzdušnější. Za volantem si řidič rychle najde pohodlnou pozici, bez jakéhokoli omezování ze strany středového panelu. Na nedostatek místa si rozhodně nemohou stěžovat ani cestující na zadní řadě sedadel. Se stížností jsme se během testování setkali pouze jedenkráte. Konkrétně se jednalo o problém s nastupováním vyšší osoby. Svažující se střecha totiž pro hlavy vyšších osob může působit jako nelibá překážka.

img-responsive

kia sportage | foto: Petr Míka, AutoRoad.cz

Pocit šířky interiéru pomáhá navodit horizontální členění palubní desky, které známe z vozů německé prémie.

V interiéru nalezneme i velké množství tvrdých, plastových dílů. Musíme ale brát v potaz, že základní verze vozu s 1,6 litrovým benzínovým motorem se prodává již za cenu 459 980 Kč. Námi testovaná verze se chlubila výbavou De Luxe. Ta se svou výbavou řadí spíše mezi vozy prémiové kategorie. A právě v této výbavě vynikají velké rozdíly mezi luxusní příplatkovou výbavou a levnějším základem vozu. Jako příklad se hodí uvést kožená, vyhřívaná sedadla s ventilací a níž posazenou část palubní desky, kterou tvoří levný, tvrdý plast. Celkově ale musíme interiér pochválit. Ergonomie je opravdu příkladná a může se nebojácně postavit i německé konkurenci. Stejně přehledné, jako je umístění ovládacích prvků na palubní desce, je i ovládání a pohyb v multimediálním systému a navigaci.

img-responsive

kia sportage | foto: Petr Míka, AutoRoad.cz

Spotřeba, která vás překvapí

Pod kapotou testovaného kusu pracoval vznětový dvoulitr CRDi. Ten nás potěšil nebývalou kultivovaností svého chodu, stejně jako mírou odhlučnění. To je na opravdu vysoké úrovni a s nadsázkou se dá říci, že posádka o jeho chodu prakticky neví. Co nás ale nepotěšilo vůbec, je množství paliva, které motor „požírá“.

 

img-responsive

kia sportage | foto: Petr Míka, AutoRoad.cz

Kia uvádí, že Sportage testovaným motorem si vezme v průměru 6,3 litru. To je ovšem číslo, na hony vzdálené realitě. Dvoulitrový diesel se nebojí říct si při pohybu po městě a okreskách se námi naměřená spotřeba pohybovala mezi osmi a devíti litry v závislosti na jízdním stylu. Při dálničních rychlostech v rámci mezí zákona, se pak ukazatel průměrné spotřeby zastavil na hodnotě 10,3 litru, což je opravdu nebývale vysoké číslo.

S motorem spolupracovala šestistupňová automatická převodovka s hydrodynamickým měničem. K jejímu chodu hledáme výtky jen těžko. Změna rychlostních stupňů probíhá hladce a významnější cuknutí jsme zaznamenali pouze při podřazování do nižších rychlostních stupňů při jízdě v koloně.

Na terénní vyjížďky zapomeňte

Během jízdy působí Kia Sportage opravdu sebevědomě. Na tom má nemalý podíl stálý pohon všech kol. Po většinu času je výkon distribuován na přední kola. Pokud ta proklouznou, automaticky se sepne i pohon zadní nápravy. Řidič má navíc k dispozici i funkci 4x4 Lock. Ta dokáže do rychlosti 40 km/h rozdělovat točivý moment rovnoměrně na všechna 4 kola. To samozřejmě neznamená, že se s tímto vozem můžete vydat z vesela na terénní vyjížďku. Rozhodně se ale může systém 4x4 Lock hodit při zimním výletu na horskou chatu.

img-responsive

kia sportage | foto: Petr Míka, AutoRoad.cz

Pohodlná i svižná

I přes velká osmnáctipalcová kola, která navozují sportovnější vzhled vozu, tlumil podvozek všechny nerovnosti příkladně a i přes své komfortní naladění, netrpí přehnanými náklony při ostřejší jízdě. K té vybízí nenápadné tlačítko na středové konzoli s názvem SPORT. Po jeho stisknutí se zcela promění chování motoru. Jeho reakce jsou najednou o poznání ostřejší a pružné zrychlení se alespoň částečně zlepší. Právě zmíněné pružné zrychlení se nám mnohdy zdálo v běžném režimu poněkud slabé a předjíždění bylo třeba důkladně naplánovat. Pokud mluvíme o zrychlení a ostřejší jízdě, sluší se také neopomenout brzdy. Ty nás příjemně potěšily svou snadnou dávkovatelností a poměrně výrazným brzdným účinkem již při svém nástupu. Pokud vezmeme v potaz povedené jízdní vlastnosti Sportage, zejména ve sportovním režimu, o to více nás zklamalo řízení. To je nepříjemně přeposilované, bez jakékoli zpětné vazby a chování předních kol může řidič pouze odhadovat.

Resumé

Kia Sportage čtvrté generace má nebývale těžký úkol. Musí obstát v porovnání s konkurencí, která je v segmentu kompaktních SUV skutečně početná. Zároveň musí dokázat, že je důstojným nástupcem své předchůdkyně. O designové podobě vozu by si měl udělat každý svůj obrázek. Co se týče jízdních vlastností, odnáší si od nás Sportage kladné hodnocení. Jediná větší vada na kráse tohoto hodnocení, je přeposilované řízení s chybějící zpětnou vazbou. Nebýt vysoké spotřeby a mdlého pružného zrychlení, odnesl by si i motor s převodovkou vysoké ohodnocení.

Celkové hodnocení: 87 %

Základní cena vozu: 459 980 Kč
Cena testovaného vozu včetně příplatků: 954 980

Klady:

+ prostorná kabina

+ kvalitně zpracovaný a přehledný interiér

+ odhlučnění motoru i podvozku

+ vysoký jízdní komfortní

Zápory:

- přeposilované řízení bez zpětné vazby

- vyšší spotřeba

- mdlé pružné zrychlení

Motorizace
Typ motoru: vznětový, přeplňovaný čtyřválec
Objem: 1 995 cm3
Nejvyšší výkon: 136 kW při 4 000 otáčkách za minutu
Nejvyšší točivý moment: 400  Nm při 1 750 až 2 750 otáčkách za minutu
Výkon
Nejvyšší maximální rychlost: 201 km/h
Zrychlení z 0 na 100 km/h: 9,5 s
Spotřeba paliva dle výrobce (město / mimo / kombinovaná): 7,9 / 5,3 / 6,3
Objem palivové nádrže: 62 l
Vytisknout

Diskuze: TEST: Kia Sportage 2.0 CRDi 4x4 - Korejský Macan

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Opel Meriva

Nový Opel Meriva použije podvozkovou platformu z Peugeotu 308

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud