Alternativy místo benzínu? V nejvyšší nouzi můžete palivo koupit i v supermarketu

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 14. března 2019, 10:02 Google+

Řada z nás už se jistě někdy dostala do situace, kdy na palubní desce svítilo tzv. hladové oko, v nádrži zbývalo posledních pár litrů benzínu a čerpací stanice byla v nedohlednu. Co v takové situaci udělat? Na to se v sérii nesmyslných experimentů zaměřil YouTuber Master Milo, který vyzkoušel řadu skutečně neobvyklých paliv.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Došel vám benzín u supermarketu? I v něm můžete sehnat některá alternativní paliva

Došel vám benzín u supermarketu? I v něm můžete sehnat některá alternativní paliva | foto: youtube.com

Sdílejte článek

Nizozemský YouTuber Master Milo z kanálu mastermilo82 nás nepřestává bavit. Jeho série „nesmyslných pokusů" dokáže pokaždé překvapit něčím zajímavým, ať už to byla jízda v autě bez tlumičů, stavba automobilu po vzoru Mr. Beana a nebo dnešní experiment s „alternativními" palivy.

Master Milo tentokrát vychází ze situace, kdy je čerpací stanice zavřená a vám zbývá jen možnost nakoupit v místním supermarketu / hobby-martu. Co z tamní nabídky by se dalo použít jako náhrada za klasický benzín? V úvahu připadá klasická vodka, odstraňovač laků, osvěžovač vzduchu, ethanol, univerzální silikonový olej WD-40, terpentýn, ředidlo nebo technický benzín.

Ještě před samotným experimentem však opět dojde na úpravu pokusného Oplu Corsa, kterému od posledního testu zůstalo na střeše křeslo. Vůz přijde o klasickou nádrž a palivové čerpadlo se přesunuje do malé improvizované nádrže na podlaze před spolujezdcem, kterou tvoří plastový barel a květináč.

Ještě před experimentem na prázdné silnici se ukáže, že osvěžovač vzduchu rozhodně fungovat nebude. Prvním palivem je tak technický benzín, se kterým automobil funguje naprosto bez problému - pouze palivová pumpa vydává divné zvuky. Další na řadě je etanol, který má modré zabarvení. Motor však neběží zrovna nejlépe a navíc začne problikávat kontrolka motoru. Otáčky často padají a motor má tendenci se zastavovat - přesto se podařilo nabrat s tímto palivem rychlost a pak fungovalo celkem slušně.

Odstraňovač laku na nehty zní od začátku jako extrémní řešení, přesto s ním motoru dokázal fungovat. Jeho chod byl však dost hrubý a neměl moc výkonu na rozdávání. Na řadu tak přišlo ředidlo, které bylo vůbec nejextrémnějším a nejnebezpečnějším palivem - pro auto, motor i palivový systém. Auto s ředidlem v nádrži však fungovalo až překvapivě dobře a problém mu nedělalo ani dosáhnout vyšší rychlosti. Jak se ovšem ukázalo, už během chvíle se podepsalo na palivové pumpě, jejíž plastové části byly evidentně narušeny.

Následovala vodka s 40% obsahem alkoholu, která se však neosvědčila. Obsah alkoholu byl zkrátka příliš nízký a vůz tak ani nenastartoval. Další na řadě byl terpentýn, se kterým auto opět fungovalo překvapivě dobře - problémem nebylo ani protáčení pneumatik. Podle Mila se dokonce jednalo o nejlepší alternativu, která se dá v supermarketu koupit.

Posledním palivem pak byl univerzální olej WD-40, kterého má Milo v garáži rovnou celý barel. Očekávání byla dost nízká, nicméně k všeobecnému překvapení se ukázalo, že motor dokáže bez větších obtíží spalovat i WD-40. Navíc běžel překvapivě hladce.

zdroj: youtube.com

Jaké jsou tedy výsledky? S technickým benzínem, ředidlem, terpentýnem a WD-40 běžel motor bez větších výhrad. S etanolem a odstraňovačem laku na nehty už byly výsledky o poznání horší. Úplným propadákem pak byla vodka.

Jak ovšem Milo na konci videa shrnuje, použití jakéhokoliv z těchto alternativních paliv může motoru dost výrazně uškodit a zkrátit jeho životnost - v žádném případě tedy nic z výše zmíněného nedoporučujeme. Navíc je tradiční benzín i výrazně levnější, takže zkoušet cokoliv z výše uvedeného nemá žádný velký smysl. Zvláště pak v Česku, kde je čerpací stanice prakticky na každém rohu.

Vytisknout

Diskuze: Alternativy místo benzínu? V nejvyšší nouzi můžete palivo koupit i v supermarketu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Audi S5 Sportback

Audi S5 může dostat hybridní diesel, pocházet má z extrémního SUV

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud