Elektrické koloběžky měly usnadnit pohyb po městě, místo toho plní ambulance lékařů

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 25. září 2018, 12:26 Google+

Doprava ve městech houstne, volná místa k parkování mizí, tradiční taxislužby bojují se špatnou pověstí a dopravní prostředky MHD bývají často přeplněny k prasknutí. Takový obraz se vám nevybaví jen při pohledu na Prahu, ale na většinu světových metropolí. Lidé proto začali přicházet s dopravními alternativami, jako byl například Uber nebo Lyft. Tyto služby se však postupem času dostaly do křížku se zákony i konkurencí a tak přišel čas pro objevování dalších alternativ. Jednou z nich jsou tradiční kola, ovšem poslední novinkou se staly elektrické koloběžky, které si v zahraničí získávají stále větší popularitu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: youtube.com

Sdílejte článek

Služby jako Uber či Lyft sice nabízejí levnější a v mnohém i lepší alternativu ke klasickým taxi či MHD, ovšem stále stále se jedná o auta, která mohou snadno uváznout v dopravní zácpě. Oproti tomu nabízí kola snadnější a mnohdy i rychlejší přepravu a často i za méně peněz, neboť i v Praze již existuje několik služeb na sdílení kol. Na kole se ale člověk zapotí a tak vyvstala potřeba najít další novou alternativu.

Tou se v zámoří staly elektrické koloběžky, které nabízí komfort, dobrou manévrovatelnost, skladnost a do jisté míry i finanční dostupnost. A kdo si nemůže či nechce koloběžku pořídit, ten si ji může zapůjčit podobně, jako je tomu dnes běžné u jízdních kol. Zdálo by se, že nový trend je plný pozitiv, ovšem zdání může klamat.

Na první pohled ušlechtilá myšlenka, díky které mohli lidé cestovat po městě rychleji a pohodlněji i bez aut (koloběžka se dá snadno složit a přepravovat v kufru auta, takže na ní z parkoviště dojedete klidně do práce), má totiž nepříjemné následky. Jak totiž ve svém článku zveřejnil Washington Post, velký rozmach elektrických koloběžek vedl i k obrovskému nárůstu počtu zranění způsobených touto novinkou. Například nemocnice v Salt Lake City hlásí 161% nárůst zranění způsobených elektrickými koloběžkami. Zatímco během období čtyř měsíců v minulém roce došlo k pouhým 8 zraněním, během stejného období v tomto roce už se jednalo o 21 zraněných.

„Většina pacientů s tímto typem zranění uvedla, že k němu přišli během jízdy na elektrické koloběžce nebo pronajaté koloběžce," uvedl Troy Madsen, doktor z oddělení pohotovosti v univerzitní nemocnici University of That Health v rozhovoru pro Washington Post. „Zajímavostí je, že 80 % úrazů v tomto roce se odehrálo mezi 15. srpnem a 15. zářím, což může souviset se vzrůstající popularitou a dostupností elektrických koloběžek."

Madsen také uvedl, že velká část lidí, kteří se nechali na pohotovosti ošetřit, byla ve věku mezi 20 a 50 lety a mnoho z nich se zranilo během pokusu zastavit svůj pád. Ve svém článku Washington Post také uvedl nejčastější zranění: 

„Nemocnice uvádí, že téměř polovina zranění v tomto roce byly zlomeniny nebo vykloubení kotníků, zápěstí, loktů, ramen a také několik případů vyvrtnutí a potrhané kůže. Lékaři na pohotovosti také ošetřovali několik poranění hlavy a několik pacientů se dokonce přiznalo, že zranění utrpěli pod vlivem alkoholu a bez helmy."

Elektrické koloběžky nabírají na popularitě, lidé se na nich však neumí chovat | zdroj: youtube.com

Kromě nemocnice v Salt Lake City citoval Washington Post i lékaře z dalších nemocnic a pohotovostí, kteří přiznali, že se v poslední době častěji setkávají se zraněními, která lidé utrpěli na elektrických koloběžkách. V několika případech mělo jít dokonce o vážná zranění hlavy, která byla způsobena závadami na koloběžkách, pádem na špatném povrchu, nárazem do auta nebo nárazem do chodců.

V dřívějším článku Post uvedl, že doktor z pohotovosti na jedné z nemocnic v San Franciscu se setkává se zraněními způsobenými na elektrických koloběžkách často i desetkrát týdně. Hasiči z oddělení v Santa Monice pak uvedly, že během léta zasahovaly u 34 nehod, ve kterých sehrála roli elektrická koloběžka.

Server Jalopnik, který na zprávu z Washington Post upozornil, se tomuto tématu věnuje již delší dobu a několikrát před elektrickými koloběžkami varoval. Za jejich rozmachem přitom stojí několik společností, které ochotně půjčují koloběžky klidně od minuty. Vše je navíc možné vyřídit přes aplikaci v telefonu, podobně jako u dalších sdílených "dopravních prostředků."

Vývojem elektrických koloběžek se zabývá stále více společností, včetně elektronických gigantů | zdroj: youtube.com

Jeden z redaktorů Jalopniku však poznal nebezpečí elektrických koloběžek na vlastní kůži. V San Franciscu si totiž vypůjčil jednu z elektrických koloběžek u společnosti Bird, jedné z nejpopulárnějších společností zaměřené na jejich sdílení, jejíž hodnota je odhadována na 2 miliardy dolarů. V kopcovitém San Franciscu se však brzy ukázalo, že brzdy vypůjčené elektrické koloběžky nejsou příliš účinné a redaktor Jalopniku nakonec musel brzdit nohou jako ve Flintstoneových. 

Elektrické koloběžky už si ale bohužel vybraly i daň nejvyšší. Minulý měsíc například zemřel čtyřiadvacetiletý mladík, který jel právě na jedné ze sdílených elektrických koloběžek, která patřila jiné ze společností orientovaných na jejich sdílení.

„Elektrické koloběžky jsou skoro jako moped, jen trochu pomalejší," uvedl Sam Torbati, lékařský ředitel oddělení pohotovosti "Ruth and Harry Roman" nemocnice Cedars-Sinai v Los Angeles pro magazín Los Angeles Times. „Lidé se na nich cítí v bezpečí, protože vypadají spíše jako rekreační zařízení. Ve skutečnosti ale mohou způsobit vážná zranění."

Vytisknout

Diskuze: Elektrické koloběžky měly usnadnit pohyb po městě, místo toho plní ambulance lékařů

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Ilustrační foto

Pokuty za nedostatek spánku? Unavené řidiče mají odhalit krevní testy

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud