PSA to myslí s elektrifikací vážně

AutoRoad.cz, 4. června 2020, 18:33 Aktualizováno 5.6.2020, 21:53 Google+

Skupina PSA a společnost Punch Powertrain podepsaly dohodu o vytvoření druhého společného podniku a rozšíření svého strategického partnerství v oblasti elektrifikace s cílem bojovat proti klimatickým změnám.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
PSA Groupe

PSA Groupe | foto: PSA Groupe

Sdílejte článek

PSA úspěšně uvádí na trh nové elektrifikované vozy kategorie hybridů, které jsou pro potřeby zákazníků zatím tou nejpraktičtější variantou elektromobilů. Tato vozidla mají klasický spalovací motor a elektrifikovanou poháněcí soustavu a samozřejmě i zdrojovou soustavu. To klade velmi vysoké nároky na prostorové uspořádání a proto se hledají nová řešení přinášející úsporu v této oblasti.

Jak vyřešit tento technický rébus se konstruktéři, specialisty na pohonné systémy firmy Punch Powertrain, nechali inspirovat 20 letými zkušenostmi Toyoty s jejich planetovou, elektronicky ovládanou převodovkou s proměnným převodovým poměrem a vyvinuli nový typ převodovky.

img-responsive

Punch Powertrain e-DCT | foto: Punch Powertrain

Punch Powertrain připojil planetovou soupravu k jedné ze spojek, což vedlo k mechanické „předredukci“ před stávajícími poměry v převodovce. Tím Punch Powertrain vyvinul převodovku, která na rozdíl od většiny ostatních systémů duální spojky nepoužívá jediný poměr na rychlostní stupeň, ale spíše zpřístupňuje různá rychlostní stupně pro 2 odlišné poměry.

To umožňuje drastické snížení počtu vnitřních součástí a hlavně zmenšuje rozměry převodovky. Tím se získalo dostatek místa pro 48V nebo vysokonapěťové elektromotory, včetně jejich příslušenství.
Elektronické ovládání hybridní převodovky je řešeno nejmodernější řídicí jednotkou převodovky s klasifikací ISO26262, Flexray a High Speed Can Bus.

Nový společný podnik „PSA e-transmissions“ tak bude dodávat inovativní, vysoce efektivní a kompaktní automatické převodovky Punch Powertrain pro různé úrovně hybridních vozidel.

img-responsive

ilustrační foto | foto: Peugeot

DT2 48V / PHEV
Tato nová, kompaktní hybridní automatická převodovka (DCT) je založena na známém „principu duální spojky“. Zásadní vylepšení této koncepce umožňuje, aby se elektromotor stal nedílnou součástí přenosu. To umožňuje špičkové této nové technologiivyužívat přenosu točivého momentu přes mechanické ústrojí spojené s motor-generátory, na druhé straně umožňuje různé úrovně hybridizace.

img-responsive

Punch Powertrain DT2 MHEV | foto: Punch Powertrain

48V nebo PHEV varianty
Jednotka může být vybavena 48 V motorem s nízkým výkonem (20 kW) nebo výkonným trakčním elektromotorem (90 kW), aniž by došlo ke změnám konstrukce základního přenosu točivého momentu.
Řešení 48V používají mild hybridní elektrická vozidla (MHEV), což vede k úspoře paliva až 15%, zatímco řešení s vysoko napěťovými trakčními elektromotory je určeno pro plug-in hybridní elektrická vozidla (PHEV), s úsporou paliva až 75%.

Flexibilní hybridní flotila
Tato flexibilita v úrovni elektrické energie a tedy i cena pohonného ústrojí umožňuje výrobcům OEM nepřetržitě přizpůsobovat elektrifikační směs vozového parku vozidel požadavkům trhu a zajistit dodržování limitů CO2. Těchto výhod ve stavbě hybridních vozidel bude využívat koncern PSA na základě společného podniku s Punch Powertrain.

Spolupráce PSA a Punch Powertrain
Skupina PSA a společnost Punch Powertrain podepsaly dohodu o vytvoření druhého společného podniku a rozšíření svého strategického partnerství v oblasti elektrifikace. Společný podnik se bude věnovat vývoji, výrobě a dodávkám zcela přelomové převodovky s dvojitou spojkou DT2 značky Punch Powertrain, určené pro novou generaci mild-hybridů (MHEV) a plug-in hybridů (PHEV). Společnost Punch Powertrain bude mít v tomto podniku většinový podíl (61 % / 39 %). V první fázi bude společnost dodávat převodovky skupině PSA, v dalších fázích je cílem zásobovat i další výrobce automobilů po celém světě. Punch Powertrain přinese do společného podniku, který by měl fungovat od třetího čtvrtletí 2020, činnosti související s produktovou řadou DT2, včetně špičkových inženýrských, výrobních a podpůrných funkcí. Punch Powertrain převede do nového subjektu rovněž stávající zařízení související s DT2, které se v současnosti nacházejí v belgickém městě Sint-Truiden a v Eindhovenu v Nizozemsku. Skupina PSA investuje do partnerského projektu finanční prostředky.

Zdroj: PSA, Punch Powertrain

Vytisknout

Diskuze: PSA to myslí s elektrifikací vážně

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Toyota Hilux

Legenda jménem Toyota Hilux obléká nový kabát i techniku

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud