Kudy z nudy - Toyota Supra se vrací na závodní dráhu

AutoRoad.cz, 18. března 2020, 21:05 Aktualizováno 21.3.2020, 10:36 Google+

Toyota GR Supra GT4 je přichystána bojovat na evropských okruzích, bohužel premiéra bude muset počkat na konec současné pandemie. Tak se alespoň seznamte s technikou a týmy, které GR Supru na závodní tratě nasadí.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Toyota GR Supra GT4

Toyota GR Supra GT4 | foto: Toyota

Sdílejte článek

Nepsanou královnou motorsportu je Formule 1. Je nejrychlejší, nejprestižnější a suverénně taky nejdražší. Přesto je tato disciplína v poslední době cílem kritiky, především je zpochybňována sportovní hodnota závodů, naopak nikdo nepochybuje o tom, že každý podnik je velkou místní společenskou událostí. Ovšem jenom pro vyvolené. Do depa a parkoviště závodních strojů se běžný fanoušek motorsportu nedostane. Pro něj zbývají pouze předražené tribuny, z kterých může sledovat často velmi nudný dvouhodinový závod, na první pohled stejných vozidel, rozlišených pouze barevným „kabátem“ dle sponzorů a příslušnosti k jednotlivým stájím. Závod je často rozhodnut předem dle kvalifikačních časů. Po hromadném startu následuje dvouhodinové nudné kroužení s velkými rozestupy mezi jednotlivými formulemi, kdy předjíždění se odehrává zásadně při zastávce v depu, protože aerodynamika vozidel formule 1 těsný souboj a předjetí prakticky neumožňuje.

Je nutno podotknout, žávody formulí všech kategorií svůj úkol zajímavé podívané splní pouze pokud závodní pole jede spolu a jezdci na všech pozicích spolu bojuji až do cíle. Tak je je tomu například v americkém šampionátu IndyCar.

Naštěstí existují šampionáty, které nabízejí oku motoristického fanouška velmi pestrou podívanou. Startovní pole je totiž různorodé, automobily mají důvěrně známý tvar vozidel, které je možné potkat v běžném silničním provozu. Přitom mají dostatečný výkon, aby předvedly hodnotnou sportovní podívanou. Hádáte správně, jedná se o závody vozidel třídy GT, které svou sledovaností navázaly na velmi oblíbené závody upravených cestovní vozů.

GT jsou však atraktivnější a už v základu nabízejí slušný výkon, který po případné úpravě pro jednotlivé třídy zaručuje dostatečnou rychlost pro napínavé a zajímavé závody. Právě pro třídu GT4, to je třída mírně upravených vozidel GT, byla homologovaná legendární Toyota Supra.

Tato třída má umožnit co největší počet účastníků díky nižším nákladům na techniku než třída GT dle pravidel FIA pro mistrovství světa ve vytrvalostních závodech. K vypsání této kategorie přispěla především organizace Stéphane Ratel Organisation, která prosazuje myšlenku, že zárukou kvalitní motoristické události je široké, ale výkonnostně vyrovnané startovní pole, které není tvořeno pouze několika továrními týmy.

Proto musela nová Toyota GR Supra po homologaci absolvovat jízdní zkoušky na okruhu Paul Ricard na jihu Francie s cílem stanovit příslušný parametr BOP- Balance of Performance. Je to koeficient stanovující doplňující technické parametry, které vyrovnají celkovou výkonnost vozidla oproti zbývajícím vozidlům startujícím v závodech. Přidáním hmotnosti, případným snížením plnícího tlaku turbodmychadel, nebo omezení objemu palivové nádrže jsou znevýhodněny vozidla, která jsou svou konstrukcí od počátku „neporazitelná“. Tím je dosaženo toho, že ve startovním poli s různými konstrukcemi a parametry automobilů je umožněno rovnocenné soupeření na závodní dráze.

Vývoj vozu GR Supra GT4 však začal dlouho před udělěnou homologací. Probíhal ve společnosti TOYOTA Motorsport GmbH (TMG) byl zahájen počátkem roku 2019 a zahrnoval i vyčerpávající testovací program, čítající přes 12 tisíc kilometrů na různých okruzích po celé Evropě pod vedením zkušeného jezdce Stéphaneho Ortelliho a dalších testovacích jezdců s různorodým profesním zázemím.

Toyota GR Supra GT4 byla navržena pro závodní jezdce všech úrovní. Její výhodou je jedinečný systém pohonu „Intelligent GT4 Racing System“, který prostřednictvím intuitivní elektroniky a automatických zásahů minimalizuje odvádění pozornosti od řízení a umožňuje plně se soustředit na samotný závod.

img-responsive

Toyota GR Supra | foto: Toyota

Potřebný výkon zajišťuje řadový šestiválec 3,0 litru s jedním turbodmychadlem typu Twin Scroll, odladěný na 430 koní. Sekunduje mu sedmistupňová sportovní automatická převodovka a pohon zadních kol. Bezporuchový provoz za maximálního zatížení zajišťují maziva Ravenol.

V návaznosti na udělení homologace GT4 se začnou zákazníkům okamžitě dodávat první okruhové speciály GR Supra GT4, připravené zúčastnit se nejrůznějších závodních seriálů po celé Evropě.

Dvě vozidla zakoupil tým Ring Racing se sídlem nedaleko Nürburgringu, jeden vůz bude nasazen do německého mistrovství ADAC GT4, které letos zahrnuje šestici podniků. Další vůz pojede devítikolový seriál Nürburgring Langstrecken Serie, dříve známý pod označením VLN. Ring Racing kromě toho jeden z vozů v barvách týmu Novel Racing nasadí do závodu 24 hodin Nürburgringu.

img-responsive

Toyota GR Supra GT4 | foto: Toyota

Dva vozy GR Supra GT4 v letošním roce využije i francouzský tým CMR – jeden se zapojí do evropského seriálu GT4 a druhý bude nasazen do šestikolového francouzského seriálu GT4.

Tým Speedworks Motorsport z Velké Británie, který se již účastní britského šampionátu cestovních vozů (BTTC) s modelem Toyota Corolla, nasadí jeden vůz GR Supra GT4 (s jezdeckou sestavou Sam Smelt a James Kell) v rámci sedmikolového seriálu British GT, kde souběžně jedou vozidla kategorií GT3 a GT4.

Z důvodu vysokého zájmu ze strany zákazníků byly první kusy GR Supra GT4 rychle vyprodány. Výrobce již přijal objednávky na další várku vozidel, jejichž dodávka je naplánována na počátek letošního léta.

Toyoto děkujeme, je doopravdy na co se těšit!

Vytisknout

Diskuze: Kudy z nudy - Toyota Supra se vrací na závodní dráhu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Studenti staví parádní spider ze Škody Scala

Studenti staví parádní spider ze Škody Scala

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud