Světové premiéry čtyř nových verzí modelu VW Polo

ar5, 1. března 2014, 07:16 Google+

Volkswagen představil v lednu zdokonalenou generaci modelové řady Polo. Z technického hlediska obrovským skokem vpřed jsou u tohoto bestselleru zejména nové motory EU6 a rovněž nové informační, zábavní a asistenční systémy.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

Deset důležitých faktů ke světové premiéře nových modelů Polo TSI BlueMotion, Polo TDI BlueMotion, Polo BlueGT a CrossPolo:

1. Nejúspornější pětimístný vůz se zážehovým motorem na světě: Nové Polo TSI BlueMotion spotřebuje jen 4,1 l/100 km.

2. Nejúspornější pětimístný vůz se vznětovým motorem na světě: Nové Polo TDI BlueMotion spotřebuje jen 3,1 l/100 km.

3. Polo TDI BlueMotion má dojezd 1400 kilometrů!

4. Polo BlueGT s odpojováním válců nabízí o 10 k vyšší výkon (110 kW/150 k).

5. CrossPolo s novými barvami, výbavou a materiály v interiéru.

6. Nový elektromechanický posilovač řízení citelně optimalizuje ovládání a komfort.

7. Debut podvozku Sport Select s elektronicky řízenými tlumiči (kromě modelů Polo BlueMotion a CrossPolo).

8. Polo přináší do své třídy high-tech: multikolizní brzda v sériové výbavě, Front Assist s funkcí nouzového brzdění City na přání.

9. Kompletně nově koncipované informační a zábavní systémy s dotykovým displejem; první Volkswagen se standardem MirrorLink.

10. Modely Polo Comfortline a Polo Highline mohou být individualizovány ve sportovním stylu díky nové nabídce R-Line.

Hodnoty spotřeby paliva byly sníženy až o 21 procent, zatímco s informačními, zábavními a asistenčními systémy obohacuje Polo svůj segment o technickou úroveň výrazně větších automobilů. Pouhý měsíc po debutu klasických výbavových verzí Polo „Trendline“, „Comfortline“ a „Highline“ následují nyní – ve světové premiéře na Ženevském autosalonu – samostatné modely Polo TSI BlueMotion, Polo TDI BlueMotion, Polo BlueGT a CrossPolo. Volkswagen kromě toho představuje nové pakety R-Line pro exteriér a interiér modelu Polo.

Přehled modelů:

Polo BlueMotion. Polo BlueMotion – jeden z nejúspornějších pětimístných osobních vozů na světě – bylo dosud k dispozici výhradně s turbodieselem. V průběhu letošního roku bude tento progresivní úsporný model uveden na trh i ve verzi Polo TSI BlueMotion (70 kW/95 k) s přeplňovaným zážehovým motorem – a bude to poprvé, co Volkswagen použije tento nový tříválec. Polo TSI BlueMotion stanovuje s průměrnou spotřebou paliva 4,1 l/100 km nový rekord ve své třídě mezi modely se zážehovým motorem na benzin. Rekordní hodnotou mezi pětimístnými osobními vozy se vznětovým motorem se může pochlubit Polo TDI BlueMotion, jehož tříválec o výkonu 55 kW/75 k spotřebuje pouze 3,1 l/100 km.

Polo BlueGT. Díky systému odpojování válců ACT, používanému značkou Volkswagen exkluzivně u tohoto motoru, nabízí nejvyšší úroveň dynamiky při maximální hospodárnosti. A nyní v ještě koncentrovanější podobě, protože nová verze modelu Polo BlueGT dosahuje nejvyššího výkonu 110 kW/150 k místo dosavadních 103 kW/140 k.

CrossPolo. Tato verze osloví všechny zákazníky, kteří oceňují individualistický terénní vzhled při důsledném zachování vynikajících jízdních vlastností při jízdě na silnici. CrossPolo se dodává výhradně se čtyřmi bočními dveřmi. Model 2014 se vyznačuje novými barvami, novými potahy sedadel, novými koly a novými zadními světlomety s tmavě tónovanými krycími skly.

Pakety R-Line pro Polo. Program R-Line nabízí ještě vyšší dynamiku. Exteriérové a interiérové pakety R-Line jsou k dispozici pro Polo Comfortline a Polo Highline a zahrnují například nárazníky, sportovní sedadla a volanty v úpravě pro modernizované Polo.

Hospodárnost, komfort a bezpečnost na nové úrovni. Všechny nové modely Polo – a tím i modely Polo TSI BlueMotion, Polo TDI BlueMotion, Polo BlueGT a CrossPolo – nabízejí v této třídě jedinečnou škálu nových technologií v oblasti pohonu, komfortu a bezpečnosti. Například nové řízení s elektromechanickým posilovačem zlepšuje charakteristiku řízení. Polo může být na přání vybaveno nově vyvinutým podvozkem Sport Select, který nabízí díky elektronicky řízeným tlumičům na povel tlačítka dvě různé charakteristiky tlumení (nedodává se pro Polo BlueMotion a CrossPolo). Zároveň je modelová řada Polo obohacena o asistenční systémy, mezi něž patří sériově dodávaná multikolizní brzda (po kolizi začne automaticky brzdit) a na přání dodávaný systém pro rozpoznání únavy řidiče, systém pro sledování okolí vozidla Front Assist s funkcí nouzového brzdění City a adaptivní tempomat ACC s automatickým udržováním bezpečného odstupu od vpředu jedoucího vozidla. Výhled dozadu navíc vylepšuje na přání dodávaná zadní kamera Rear Assist a nové je i řízení klimatizace.

Progresivní informační a zábavní systémy. Nově koncipována byla i nabídka informačních a zábavních systémů, která zahrnuje tři rádia s přehrávačem CD („Composition Touch“, „Composition Colour“, „Composition Media“) a jedno rádio s přehrávačem CD a navigačním systémem („Discover Media“). Tyto přístroje nabízejí v závislosti na verzi funkci Bluetooth Audio Streaming (v závislosti na chytrém telefonu včetně zobrazování přebalu alba a ovládání prostřednictvím dotykového displeje), senzory přiblížení (zobrazování dalších detailů menu po přiblížení ruky), zvětšování mapy pomocí dvou prstů v režimu navigace (jako u chytrého telefonu) a připojení mobilních telefonů k vnější anténě vozidla (prostřednictvím induktivního rozhraní). Všechny systémy mohou být vybaveny tunerem DAB+ pro příjem digitálního rozhlasového vysílání. Prostřednictvím standardu MirrorLink™ lze navíc na dotykovém displeji ovládat speciální aplikace pro chytré telefony.

Nové Polo BlueMotion TSI a TDI podrobně

Světová premiéra motoru 1.0 TSI s výkonem 70 kW/95 k. S novým modelem Polo TSI BlueMotion je poprvé k dispozici verze Volkswagen BlueMotion se zážehovým motorem. Jedná se o zcela nově vyvinutý agregát se zdvihovým objemem 1,0 litru, přímým vstřikováním benzinu a přeplňováním turbodmychadlem, který bude poprvé uveden na trh v průběhu letošního roku. Tříválec dosahuje úctyhodného výkonu 70 kW/95 k. Polo TSI BlueMotion stanovuje s průměrnou spotřebou 4,1 l/100 km a emisemi CO2 94 g/km nová měřítka pro pětimístné vozy se zážehovým motorem.

Nové TDI BlueMotion. Rekordní hodnoty nabízí také Polo TDI BlueMotion. Jeho turbodiesel s přímým vstřikováním se může pochlubit nejvyšší výkonem 55 kW/75 k a průměrnou spotřebou paliva pouhých 3,1 l/100 km (emise CO2: 82 g/km); díky tomu je toto Polo nejúspornějším pětimístným osobním vozem se vznětovým motorem na světě. V porovnání s již extrémně úsporným předchůdcem, který měl pod kapotou tříválec 1,2 litru, je nové Polo o další 0,2 l/100 km úspornější. Teoretický dojezd modelu Polo TDI BlueMotion s palivovou nádrží o objemu 45 litrů a s pětistupňovou mechanickou převodovkou činí 1400 kilometrů – to je non-stop jízda z Prahy třeba až do slunného Říma.

Nízký aerodynamický odpor vzduchu a valivý odpor. Aerodynamický odpor vzduchu snižují u verzí BlueMotion následující opatření: upravená spodní část vozidla, hladká výplň masky chladiče a aerodynamicky zdokonalené spoilery vpředu a vzadu. Rovněž pneumatiky s optimalizovaným valivým odporem přispívají k příkladně nízkým hodnotám spotřeby paliva. Své ekologické vlastnosti dávají modely Polo TSI BlueMotion a TDI BlueMotion najevo mimo jiné exkluzivně pro ně namíchaným modrým metalickým lakem „Clearwater Blue Metallic“. Oběma modelům Polo BlueMotion jsou rovněž vyhrazena nová 15“ kola z lehké slitiny typu „Buenos Aires“. Atmosféru vysoké kvality v interiéru modelu BlueMotion umocňují také originální potahy sedadel z tkaniny, chromované ozdoby a kůží obšitý volant, hlavice řadicí páky a páka ruční brzdy.

Nové Polo BlueGT podrobně

O 10 k vyšší výkon při stejné spotřebě. Polo BlueGT nabízí fascinující spojení sportovních vlastností a hospodárnosti. Jeho motor TSI 1,4 litru poskytuje nově nejvyšší výkon 110 kW/150 k (dosud 103 kW/140 k). Maximální točivý moment činí 250 N.m a je k dispozici od 1500 otáček za minutu. Hnací síla je přenášena na přední kola prostřednictvím šestistupňové mechanické převodovky, nebo na přání dodávané sedmistupňové převodovky DSG. Polo BlueGT s manuálním řazením spotřebuje průměrně 4,8 l/100 km (emise CO2: 110 g/km). V kombinaci se sedmistupňovou převodovkou DSG je tato hodnota ještě nižší: 4,7 l/100 km (emise CO2: 108 g/km). S touto hospodárností kontrastuje nejvyšší rychlost 220 km/h, která je o 10 km/h vyšší než dosud.

Vypínání poloviny válců. Výjimečným konstrukčním řešením motoru verze BlueGT je aktivní vypínání válců ACT. Volkswagen tak používá u čtyřválce hospodárnou technologii, která se dosud uplatňovala především u velkých motorů, například s osmi nebo dvanácti válci. Přechodnou deaktivací druhého a třetího válce při nízkém a středním zatížení klesne spotřeba paliva v kombinovaném cyklu EU o 0,3 l/100 km. Při jízdě ustálenou rychlostí lze dosáhnout snížení spotřeby dokonce až o 1,0 l/100 km.
O 15 mm nižší světlá výška. Polo BlueGT se vyznačuje specifickými úpravami exteriéru a interiéru. U exteriéru to jsou mimo jiné nově navržené zadní světlomety s tmavě tónovanými kryty, 17“ kola z lehké slitiny, střešní spoiler, upravené nárazníky (vzadu s difuzorem), boční prahy a snížení světlé výšky o 15 mm. Detailní vylepšení interiéru zahrnují rozšířený multifunkční ukazatel (poukaz na aktivaci ACT), tempomat a sportovní sedadla vpředu.

Nové CrossPolo podrobně

Polo do městské džungle. Aktualizovanému modelu CrossPolo dodávají svébytný terénní charakter stříbrně odlišené ochranné panely ve spodních částech předního a zadního nárazníku, jakož i černé lemy podběhů kol, prahů a dveří. Sportovní charakter umocňují nezávisle na barvě karoserie rovněž stříbrně lakované kryty vnějších zpětných zrcátek a podobně stříbrně eloxované podélné střešní nosiče. Kromě toho doplňují rozsah výbavy dva nové metalické laky (oranžová „Honey“ a béžová „Titanium“), společně s nově navrženými 17“ koly z lehké slitiny typu „Canyon“. Ušlechtilý dojem završují i v tomto případě nově navržené zadní světlomety s tmavě tónovanými krycími skly. 

Kompletní výbava. Rozsáhlou sériovou výbavu modelu CrossPolo, která obsahuje sportovní sedadla, světlomety s halogenovými žárovkami H7 (na přání: bi-xenonové) a mlhové světlomety, doplňují exkluzivní a speciálně pro toto Polo navržené potahy sedadel. Nově tvarovaný volant, řadicí páka a páka ruční brzdy jsou obšité kůží. V dvoubarevném interiéru zvyšují dojem kvality barevné kontrastní stehování, matně chromované ozdobné prvky a nové sdružené přístroje, uložené ve válcích. CrossPolo lze v Evropě objednávat se třemi zážehovými a třemi vznětovými motory, které pokrývají rozpětí výkonů od 55 kW/75 k do 81 kW/110 k. V Německu jsou na výběr dva zážehové a dva vznětové motory, protože na tomto trhu začíná nabídka od 66 kW/90 k. Kromě toho bude na podzim následovat další motor TSI. Veškeré agregáty splňují emisní normu EU6 a jsou vybaveny systémem start-stop a systémem rekuperace kinetické energie.

Pakety Polo R-Line podrobně

Nepřehlédnutelný vzhled. Společnost Volkswagen R GmbH připravila pro Polo Comfortline a Polo Highline v rámci nabídky R-Line nový exteriérový a nový interiérový paket. Další novinkou jsou 16“ kola „Salvador“ z lehké slitiny. Celkem je tak pro Polo k dispozici pět kol R-Line z lehké slitiny (dvakrát 16“ a třikrát 17“). 

Exteriér R-Line. Jak již bylo uvedeno, mají pakety R-Line nové složení. Například pro exteriér modelu Polo navrhli designéři novou ochrannou mřížku masky chladiče s lesklou povrchovou úpravou a nápisem R-Line. Rovněž novým designem zaujme mřížka spodního otvoru pro přívod vzduchu, která má stejně jako maska chladiče leskle černý povrch. Další novinkou v exteriérovém paketu jsou kola „Salvador“ z lehké slitiny. Exteriérový paket dále doplňují detaily, jako jsou nárazníky v designu R-Line (vpředu s integrovanými mlhovými světlomety s funkcí odbočovacích světel), rozšíření bočních prahů, difuzor R-Line na zádi, individualizovaný střešní spoiler a chromované koncovky výfukové soustavy (jsou-li u zvoleného motoru viditelné).

Interiér R-Line. Interiérový paket R-Line doznal ještě výraznějších úprav. Společnost Volkswagen R GmbH nově navrhla sportovní sedadla s potahy R-Line se vzorkem „Race/San Remo“ (na přání „kůže/Alcantara“) a logem R-Line, multifunkční sportovní volant, „malý kožený paket“ (hlavice řadicí páky a páka ruční brzdy) a podlahové rohože. Všechny tyto prvky mají „krystalicky šedé“ kontrastní stehování. Převzato bylo černé čalounění stropu, černé ozdobné panely, resp. rámečky v oblasti středové konzoly a výdechů ventilační soustavy, prahové lišty R-Line a kryty pedálů z ušlechtilé oceli.

Vytisknout

Diskuze: Světové premiéry čtyř nových verzí modelu VW Polo

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Drahá sbírka automobilových klenotů úspěšného pokerového hráče - anotační foto

Drahá sbírka automobilových klenotů úspěšného pokerového hráče

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud