Lada s 2.7 litrovým řadovým osmiválcem? Ruský experiment dostal radiátor místo chladiče

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 26. února 2019, 11:19 Google+

Když se řekne osmiválec, většina z nás si nejspíš představí poctivou V8 pod kapotou americké klasiky. Známý ruský youtuber Vlad z kanálu Garage 54 se však rozhodl tento stereotyp poněkud narušit. Usmyslel si totiž, že motor s osmi válci nadělí i staré Ladě. Nečekejte však klasickou koncepci válců uspořádaných do V - Vlad totiž spojil dva standardní čtyřválce a vytvořil tak zřejmě první Ladu s řadovým osmiválcem.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Spojením dvou motorů dostala Lada 2.7 litrový řadový osmiválec (YouTube/Garage 54 ENG)

Spojením dvou motorů dostala Lada 2.7 litrový řadový osmiválec (YouTube/Garage 54 ENG) | foto: youtube.com

Sdílejte článek

U ruského YouTube kanálu Garage 54 jsme na bláznivé experimenty celkem zvyklí, v poslední době se však Vlad a jeho kolegové překonávají. Po pojízdném srubu se totiž pochlubili Ladou Niva s funkčním pohonem 6x6 a nyní přichází i klasický Žigulík poháněný řadovým osmiválcem.

Podobně jako předchozí zmíněné experimenty, ani tento se nepodařilo vměstnat do jednoho dílu. A tak zatímco v tom minulém je možné vidět technickou realizaci, včetně vytváření speciálního rámu a spojování dvou standardních čtyřválců, nyní už můžeme sledovat dolaďování celé stavby a první testovací jízdy.

Ještě předtím však bylo potřeba synchronizovat karburátory a vymyslet dostatečně účinné chlazení. Na rozdíl od běžných motorů V8 je totiž potřeba chladit dva nezávislé motory, což vyžaduje pořádný chladič. A protože Vlad je proslulý svými improvizacemi, použil místo klasického chladiče obyčejný domácí radiátor.

Po vyladění veškerých detailů v motorovém prostoru, včetně zajímavého lakování, přišel čas na první testovací jízdu. Cílem bylo vylepšit již dříve naměřené časy akcelerace z 0 na 60 km/h, ovšem v klasickém srovnání bránilo počasí. Zatímco časy akcelerace se standardní Ladou byly změřeny na suchém asfaltu, v době dokončení první verze už venku panovala tradiční ruská zima.

Vlad a jeho kolegové se však nenechali zastavit a ve své dílně objevili staré podomácku vyrobené pneumatiky s hřeby, které by měly vozu poskytnout adekvátní trakci. Ještě před jejich instalací však bylo potřeba převařit jejich středy a upravit podběhy Lady tak, aby hřeby nedrhly. Jak se ovšem později ukázalo, ani výrazně ohnuté lemy blatníků nakonec nestačily.

Dost už ale o technice a přípravách, vzhůru k prvním testovacím jízdám. Ty se odehrávaly na zasněžené cestě mimo běžný provoz, aby nedošlo k ohrožení ostatních motoristů. Během prvních jízd se ukázalo, že motor je v nízkých otáčkách celkem mrtvý a chybí mu točivý moment. Po překonání 2.5 tisíce otáček však motor ožije a pořádně řidiče zatlačí do sedačky.

zdroj: youtube.com

Trakce vozu na sněhu však není kdovíjak oslnivá a tak byly všechny testovací jízdy poměrně děsivé. Největší hrůza v očích testovacích jezdců však byla vidět ve chvíli, kdy se ukázalo, že Lada moc dobře nebrzdí. Během testů se také ukázalo pár drobných vad - například během prvních jízd běžel motor kvůli chybějícímu kontaktu jen na sedm válců. Během poslední jízdy zase nevydržel komponent chladící soustavy a z radiátoru se vyvalila pára.

Celkově však byli oba jezdci z vozu až příjemně překvapeni. Původní obavy, zda poněkud humpolácké propojení motorů vydrží, se totiž ukázaly být neopodstatněné. Motor se navíc projevoval velice zajímavě, na sešlápnutí plynového pedálu reagoval rychle a dokázal podat slušný výkon i bez jemného ladění.

Zpátky ale k původním cílům a statistikám. Zatímco Lada s originálním motorem zvládla akceleraci z 0 na 60 km/h za 6.5 sekundy, varianta s osmi válci to zvládala už za rovných 6 sekund. Přenos výkonu na podklad byl přitom značně limitován a minimálně celou první sekundu hrabala kola naprázdno. 

zdroj: youtube.com

Další díl mapující tento působivý projekt by však měl přinést další technické úpravy a hlavně test vozu na místě, kde bude trakce výrazně lepší. A protože zima v Rusku ještě nějakou chvíli neskončí, pravděpodobně se Garage 54 vydá na nějakou dostatečně promrzlou plochu, která udrží jejich Ladu a současně nabídne pneumatikám s hřeby dostatečný prostor k „zakousnutí se" do podkladu. 

Vytisknout

Diskuze: Lada s 2.7 litrovým řadovým osmiválcem? Ruský experiment dostal radiátor místo chladiče

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Společnost CX Racing už připravuje konverzní sadu pro instalaci ikonického motoru 2JZ-GTE pod kapotu nové generace modelu Supra (Facebook/CX Racing)

Nová Toyota Supra může dostat ikonický motor 2JZ, fanoušci už připravují…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud