Používat páčku umí i batole. Autoškoly mají vysvětlit kdy a proč...

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 1. listopadu 2018, 15:10 Google+

Směrová světla, chcete-li blinkry, jsou velice jednoduchou a nezáludnou součástí každého automobilu, jejichž jediným úkolem je informovat ostatní řidiče o našich dalších úmyslech na silnici. Jakkoliv je jejich ovládání snadné a slouží k němu jediná páčka kousek pod volantem, pro řadu řidičů se jedná o prokleté zařízení, které buď používat odmítají, nebo neumí. Jaké jsou tedy ty nejčastější chyby, kterých se při používání blinkrů dopouštíme?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Sdílejte článek

Blinkry na poslední chvíli - Jeden z nejčastějších nešvarů, který můžeme vidět zejména na dálnicích nebo při předjíždění. Řada řidičů jednoduše „vyhodí" blinkr až v momentě, kdy s vozem vybočuje ze svého pruhu. Řidiči jedoucí za nimi tak mají naprosté minimum času reagovat a přizpůsobit se, což může být osudné zejména pro motorkáře.

Průjezd po hlavní bez blinkru - Podle zákona, který citujeme níže v článku, musí řidiči dávat blinkr vždy při změně směru - a to bez ohledu na rozlišování hlavní a vedlejší silnice. Pokud tedy hlavní silnice odbočuje například vpravo, jste povinni před průjezdem dát blinkr. V opačném případě by si protijedoucí řidič mohl myslet, že pokračujete v jízdě rovně a mohl by vám vjet přímo do cesty.

Blinkr při opouštění hlavní silnice - Jedná se v podstatě o stejný problém, jako v bodě předchozím. Mnoho řidičů má totiž pocit, že je jejich povinností blikat, když opouštějí hlavní silnici. Jak už jsme ale výše zdůrazňovali, zákon hovoří pouze o změně směru, nikoliv o změně silnic hlavních a vedlejších. Pokud tedy projíždíte křižovatku rovně - z hlavní na vedlejší, blikat nemusíte. Pouze byste tím zmátli ostatní řidiče.

Předjíždění či odbočení bez blinkru - Tuto chybu lze často vidět zejména při objíždění či předjíždění menších překážek na cestě, chodců nebo cyklistů. Mnoho řidičů má totiž v takových případech pocit, že je použití blinkrů zbytečné. Řidiči v automobilech jedoucích za vámi ale před váš vůz nevidí a tak jsou vaše blinkry to jediné, co je může připravit na potřebu vyhnout se někomu nebo něčemu na cestě.

Zastavení bez blinkru - Zejména při hledání parkovacích míst, případně při hledání správné adresy, má velké procento řidičů tendenci ignorovat blinkr a v lepším případě jedou pomalu při krajnici, aniž by kohokoliv na cokoliv upozornili. Největší problém ale nastává v momentě, kdy najdou co hledali. Většina řidičů pak totiž z nenadání šlápne na brzdu a řidiči jedoucí za nimi musí brzdit i očima.

Najíždění na kruhový objezd - Pravidla pro pohyb na kruhovém objezdu se mohou v jednotlivých státech měnit, ovšem v Česku vždy platí, že během najíždění na kruhový objezd se blinkr nepoužívá. Blinkr je potřeba použít až před sjížděním a to vždy s adekvátním předstihem, aby měli ostatní řidiči čas zareagovat. Pokud byste použili blinkr před kruhovým objezdem, většina řidičů si bude myslet, že sjedete na prvním sjezdu.

Na časté chyby při používání blinkrů před časem upozorňoval i autoklub ADAC | zdroj: youtube.com

Odbočovací pruhy - Ačkoliv během jízdy v odbočovacím pruhu, například na křižovatce, řidič přímo neodbočuje, je jeho povinností upozornit na brzké odbočování s dostatečným předstihem. Správně byste tedy měli blinkry použít i v odbočovacích pruzích

Blinkr při vyjíždění z místa / parkoviště mi zajistí přednost - Pokud se chystáte vyjet z parkovacího místa, nebo od chodníku, je vaší povinností dát znamení o změně směru jízdy. Toto znamení vám však nezaručuje přednost, pokud nejste řidičem autobusu či trolejbusu MHD ve městě.

Pokud chce totiž řidič autobusu či trolejbusu MHD v obci vyjet ze zastávky či zastávkového pruhu zpět na silnici, mají ostatní řidiči podle § 25 odstavce 5 Zákon č. 361/2000 Sb. (zákon o provozu na pozemních komunikacích) povinnost umožnit mu to zpomalením nebo i zastavením vozidla. Řidiči MHD přitom ale nesmí ohrozit nikoho z projíždějících řidičů.

img-responsive

Ilustrační foto | foto: Tedom

Co říká zákon?

Používání blinkrů upravuje zákon č. 361 o silničním provozu, který říká

(1) Znamení o změně směru jízdy musí řidič dávat kromě případů uvedených v jednotlivých ustanoveních také vždy při změně směru jízdy, vybočování z něho, nebo jestliže to vyžaduje bezpečnost provozu na pozemních komunikacích.

(2) Znamení o změně směru jízdy musí řidič dávat včas před započetím jízdního úkonu s ohledem na okolnosti provozu na pozemních komunikacích, zejména na řidiče jedoucí za ním a na povahu jízdního úkonu.

(3) Znamení o změně směru jízdy se dává směrovými světly. Není-li jimi vozidlo vybaveno nebo při jejich poruše, dává se znamení upažením.

img-responsive

blikač | foto: youtube.com

Myslete tedy na to, že používání blinkrů je komunikace mezi řidiči, díky které je možné předcházet zbytečným dopravním nehodám. Mnoho řidičů navíc blinkry nepoužívá jen kvůli své lenosti a pohodlnosti, což je naprosto tristní. Někteří dopravní experti už navíc nepoužívání blinkrů označují za projev agresivity na silnicích. Zkuste si proto na blinkry příště vzpomenout.

Vytisknout

Diskuze: Používat páčku umí i batole. Autoškoly mají vysvětlit kdy a proč...

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Electriq~Global

Palivo na bázi vody? Electriq-Global slibuje dvojnásobný dojezd za polovinu ceny

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud