Lexus RC F Track Edition poprvé v Česku: Premiéra se stala součástí oslav 30 let na trhu

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 5. dubna 2019, 09:59 Google+

Japonská automobilka Lexus letos slaví dvě kulatá výročí. Jednak je to 30 let od založení značky, a pak také 10 let od uvedení sportovní řady F. Na oslavu těchto výročí Lexus vytvořil limitovanou edici sportovního kupé RC F pod označením Track Edition. Jedinečný vůz, který k prvním zákazníkům dorazí v příštím roce, se poprvé odhalil i v České republice.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Lexus letos slaví dvě kulatá výročí. Jednak je to 30 let od založení značky, a pak také 10 let od uvedení sportovní řady F. Na oslavu těchto výročí Lexus vytvořil limitovanou edici sportovního kupé RC F pod označením Track Edition

Lexus letos slaví dvě kulatá výročí. Jednak je to 30 let od založení značky, a pak také 10 let od uvedení sportovní řady F. Na oslavu těchto výročí Lexus vytvořil limitovanou edici sportovního kupé RC F pod označením Track Edition | foto: Lexus

Sdílejte článek

Model spojující luxus a řemeslné zpracování Lexus je schopen celé odpoledne překonávat rekordy na okruhu a večer se vydat na pohodlnou jízdu domů. Jedná se o nejnovější milník s označením ‚F‘, určeným pro výkonné modely značky.

Track Edition se připojuje ke standardnímu kupé Lexus RC F, které se v modelovém provedení 2020 představuje po rozsáhlé modernizaci. Jde o limitovanou edice a přesný počet kusů bude upřesněn.

V první řadě aerodynamika

Jednou z klíčových oblastí zlepšení RC F Track Edition je aerodynamika. Jedinečný přední spoiler je kvůli snížení hmotnosti vyroben z uhlíkových vláken a byl navržen tak, aby zvyšoval přítlak na přídi vozidla ve prospěch lepších záběrových schopností a přesnosti řízení. Pevné zadní křídlo z uhlíkových vláken nahrazuje aktivní spoiler ze standardního provedení RC F.

Odtučňovací kůra

V případě Track Edition se podobně jako u standardního provedení konstruktéři zaměřili na snižování hmotnosti. Podle předběžných odhadů se oproti předchozímu RC F podařilo ušetřit celkem 70 až 80 kg, avšak důležité je zejména to, že se technikům podařilo zredukovat tu hmotnost, která má největší dopady na jízdní dynamiku. Vůz pohání nepřeplňovaný agregát 5,0 litru V8, stejně jako ostatní RC F, má ale upravený zvukový projev.

Každý vůz v provedení Track Edition používá karbon-keramické brzdové kotouče Brembo. Kotouče vykukují za paprsky kovaných 19" kol BBS z lehkých slitin, jejichž design byl odvozen od závodního speciálu RC F GT3.

Jedinečný design

Pro exkluzivnější vzhled kabiny Track Edition je standardem čalounění z červené kůže společně s akcenty sedadel z materiálu Alcantara a červenými karbonovými obklady na dveřích a přístrojové desce. K dispozici budou pouze dva barevné odstíny karoserie: bílá Ultra a matně šedá Nebula, exkluzivní odstín vyhrazený pouze pro Track Edition.

Dostupnost

Výroba Lexus RC F v provedení pro rok 2020 a RC F Track Edition byla zahájena v březnu 2019. Cena vozu RC F Track Edition na českém trhu byla stanovena na 3,5 milionu Kč. Automobil je možné již objednat u prodejců Lexus.

Řada F

Letos je to deset let, co vznikla speciální řada modelů pod označením F. Jsou to ty nejvýkonnější vozy vyladěné na závodních tratích, které jsou ale uzpůsobené běžnému silničnímu provozu. Jako první vznikl model IS F, součástí nabídky je v současnosti právě kupé RC F.

zdroj: youtube.com

Nejznámějším a zároveň nejvzácnějším sportovním vozem, který kdy Lexus vyrobil, je rozhodně supersport LFA. Auto Lexus vyráběl v letech 2010 až 2012 a vzniklo jen v omezené sérii pouhých 500 exemplářů. Jeho výroba a vývoj přinesly vyspělé technologie používané a obdivované dodnes.

10 milionů prodaných vozů za 30 let existence

Letos je to 30 let, kdy ve Spojených státech vznikla značka Lexus jako prémiový brand koncernu Toyota. Hned v následujícím roce dorazil Lexus do Evropy a začal tak úspěšný příběh s deseti miliony prodaných vozů. Značce Lexus se daří i v Česku, kde počet zákaznických objednávek loni vzrostl o 46 procent.

V hlavní roli hybrid

Jedním z největších témat pro Lexus je ekologie. Jako člen skupiny Toyota, která světu přinesla první ekologický hybridní pohon, přejal tuto technologii do svých vozů a ještě více ji zdokonalil. Zbořil tak mýtus, že se k luxusním vozům nehodí kombinace benzínového a elektro motoru. První hybrid Lexus představil v roce 2005 a dosud dodal hybridní pohon do 1,5 milionu aut. V současnosti jsou dvě třetiny Lexusů prodaných v Evropě hybridy. 95 procent prodaných vozů Lexus v Česku má hybridní pohon.

Vytisknout

Diskuze: Lexus RC F Track Edition poprvé v Česku: Premiéra se stala součástí oslav 30 let na trhu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Hyundai představuje přístrojovou desku budoucnosti

Přístrojová deska budoucnosti? Hyundai přišlo s velmi neobvyklou koncepcí

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud