Silniční verze Formule 1? Nadšenec ji staví v garáži, motor V12 dostala z Ferrari

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 25. září 2018, 16:32 Google+

Závodní vozy Formule 1 jsou ve všech směrech technickými unikáty, za jejichž volant by chtěl usednout snad každý milovník vůně benzínu a spálených pneumatik. Takového požitku je ale dopřáno jen několika málo výjimečným lidem, kteří musí této vášni podlehnout již od dětství a tvrdě na sobě pracovat. Jeden nadšený a ambiciozní Australan se ale rozhodl, že se pokusí dopřát požitek z těchto vozů i širší veřejnosti.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Australský kutil staví repliku Formule 1 nazvanou Zacaria (Instagram/zacariasupercars)

Australský kutil staví repliku Formule 1 nazvanou Zacaria (Instagram/zacariasupercars) | foto: instagram

Sdílejte článek

Závodní týmy Formule 1 investují do vývoje nových soutěžních speciálů obrovské sumy, ze kterých se běžným smrtelníkům až tají dech. Výsledky jejich práce jsou samozřejmě působivé, ale pro většinu lidí naprosto naprosto nedostupné. S tím chce ale skoncovat ambiciozní australský kutil, který doma pracuje na vlastní replice Formule 1 s motorem Ferrari, kterou by chtěl nabízet v omezené sérii. Vůz by přitom měl dostat i registrační značky!

Oním mužem, který se rozhodl splnit si sen v podobně stavby Formule 1, je jistý Zac Mihajlovic. Na tuhle náročnou práci ale není sám, neboť mu pomáhá stavitel a zakázkový úpravce motorek Scotty Cox. Na autě, které dostalo označení Zacaria, pracují společnými silami již více než dva roky, letos by ale měl celý projekt dospět do finále.

O životaschopnosti projektu rozhodně nebudeme pochybovat, neboť oba konstruktéři mají v podobném odvětví bohaté zkušenosti. Mihajlovic se například ve světě automobilového průmyslu poprvé výrazně prosadil v momentě, kdy postavil silniční repliku Batmobilu z filmu Batman (1989, Tim Burton). O vůz se strhl obrovský zájem a Mihajlovic dostával nabídky na stavbu dalších kusů na prodej, ovšem kvůli licencím nemohl. A v tu chvíli se zrodil nápad na model Zacaria.

Povzbuzen všeobecným zájmem o Batmobil se Mihajlovic pustil do stavby repliky Formule 1, kterou by rád dokončil jako legální silniční vůz. „Tak jsem se zamyslel, co by mohlo být další extrémní věcí, se kterou bych mohl vyrazit na silnice? No a s Formulí 1 jedna to zatím nikdo nezkoušel. Lidé už sice postavili auta jako BAC Mono nebo Ariel Atom, ovšem ta mají čtyři válce a vypadají spíš jako koncepty," uvedl Mihajlovic v rozhovoru pro australský motoristický magazín Which Car.

„Pokud byste chtěli řídit skutečnou závodní Formuli 1, pravděpodobně byste potřebovali tým lidí, který by ji pro vás zprovoznil. Proto jsem raději začal uvažovat o modernějších motorech V8 a V12 od Ferrari." Mihajlovic totiž pro magazín Motor uvedl svůj předpoklad, že by mohl existovat zájem o podobné stroje, které budou naprostými unikáty.

Stavba na voze začala v momentě, kdy Mihajlovic získal 6.3 litrový motor V12, který pocházel z britského nabouraného Ferrari F12 Berlinetta. Motor byl spojen s šestistupňovou transaxle převodovkou od společnosti Albins, která v Austrálii dodává převodovky i do závodní série Australia’s Supercars. Zákazník si navíc bude moci sám zvolit, zda bude chtít řazení pádly nebo sekvenční závodní řazení.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

It all starts from a raw sheet of Aluminium....#zacaria #zacariasupercar #scottyschoppers

Příspěvek sdílený Zac Mihajlovic/Scotty Cox (@zacariasupercars),

Ačkoliv je formule zatím jen prototypem, už teď slibuje působivý výkon. 6.3 litrový motor Ferrari V12 by měl totiž poskytovat výkon okolo 740 koní, váha auta bez řidiče ale dosahuje jen 700 kilogramů. Zacaria by se tak mohla s řidičem pohybovat okolo poměru 1 kůň na kilogram, což je ve světě silničních automobilů velká vzácnost.

Jelikož má být Zacaria silničním automobilem, musel se Mihajlovic vypořádat se všemi nástrahami silnic i příjezdových cest. I z toho důvodu má Zacaria vlastní hydraulický zvedací systém a její přední část byla navržena tak, aby se dala odstranit během cca 12 sekund.

„Všechno to pochází z Batmobilu a života s nízkým autem, což není nic snadného. Všechno, co bylo na Batmobilu špatně, jsem pro tohle auto vylepšil, Všechno je plně nastavitelné, nechybí aerodynamická brzda nebo průchozí výfuk s výfukovými klapkami. Je to vážně docela divoké."

Zobrazit příspěvek na Instagramu

A very sneaky preview.... #zacaria #v12 #ferrari #scottyschoppers #supercar #custom #f1

Příspěvek sdílený Zac Mihajlovic/Scotty Cox (@zacariasupercars),

A jak daleko je vlastně vůz od dokončení? Navzdory snímkům na Instagramu prý velice. Mihajlovic totiž úmyslně nechal karoserii nelakovanou, aby se nemusel bát poškození laku či karoserie. Povrch tvoří jen leštěný hliník, který se dá v případě potřeby či poškrábání opět snadno a rychle rozleštit.

Mihajlovic doufá, že první testovací jízda proběhne ještě před koncem tohoto roku, ačkoliv motor neběžel již pořádně dlouho. Hotové vozy Zacaria by se pak měly prodávat za více než 1 milion dolarů, aby se pokryla časová náročnost celého projektu.

Pro svůj první stroj už by navíc Mihajlovic měl mít i zájemce. Nejmenovaný sběratel supersportů totiž hledá něco unikátního do své sbírky a tak projevil zatím jen neformální zájem o jeden z prvních modelů Zacaria.

Vytisknout

Diskuze: Silniční verze Formule 1? Nadšenec ji staví v garáži, motor V12 dostala z Ferrari

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

FitCar PPV

Auto, které vám pomůže zhubnout? Tohle je splněný sen všech dietářů

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud