Narazili jste na levnější povinné ručení? Návod, jak dát sbohem vaší dosavadní pojišťovně

AutoRoad.cz, 7. srpna 2018, 04:30 Google+

PR článek - Pojistný trh doslova přetéká výhodnými nabídkami. Průměrný Čech může letos na povinném ručení ušetřit 4400 Kč. Vyplývá to z dat portálu Porovnej24.cz, který se zabývá srovnáním cen autopojištění. Ovšem odejít od stávající pojišťovny za novou nabídkou nebývá snadné. Poradíme, jak se s tím vypořádat.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Omlazená Škoda Fabia Monte Carlo

Omlazená Škoda Fabia Monte Carlo | foto: Škoda Auto

Sdílejte článek

Díky online službám a cenovým srovnávačům může klient získat výrazně levnější autopojištění. Chtěli byste i vy využít povinné ručení od Porovnej24.cz, nebo jiného srovnávače, například Netfinance.cz, který vám najde nejlevnější nabídku na trhu?

Přestože byste zřejmě rádi ke konkurenci zběhli co nejdříve, podmínky pojišťoven bývají neúprosné. Smlouvy povinného ručení se většinou uzavírají na období jednoho roku, tudíž výpověď stávající smlouvy je možná ke konci pojistného období.

Jak můžete docílit ukončení vztahu s vaší pojišťovnou?

Vyjednat ukončení smlouvy dohodou. Ideální způsob představuje oboustranná dohoda mezi vámi a pojišťovnou. Ne vždy je snadné jí docílit, pomoct vám může například vaše stížnost na služby pojišťovny, neochotu zákaznického servisu či jiné nedostatky, kvůli kterým údajně chcete odejít. Ovšem je třeba počítat s tím, že tuto variantu pojišťovny nevidí rády a oboustrannou dohodu nebývá snadné vyjednat.
 
Ne vždy se však musíte spoléhat na libovůli pojišťovny. V určitých situacích máte dokonce právo na ukončení smlouvy. Jaké případy to jsou?
 

U pojišťovny jste uzavřeli smlouvu před méně než 2 měsíci. Spotřebitel má právo do 2 měsíců od uzavření pojistné smlouvy podat výpověď, aniž by byl povinen udat důvod. V takovém případě je výpovědní lhůta pouhých 8 dní od doručení výpovědi. Pozor, vztahuje se pouze na případy, kdy klient uzavřel novou smlouvu. Nelze uplatnit tehdy, pokud už klient měl povinné ručení u této firmy v předešlém roce a smlouva se po roce automaticky prodloužila.
 

Když vám změní výši pojistného. Pokud vám zvýšili či snížili pojistné, máte nárok od smlouvy odstoupit. Pohlídejte si lhůtu doručení vaší žádosti - pojišťovně musí vaše výpověď přijít do 1 měsíce od oznámení změny ceny.
 

Vznikla vám pojistná událost. Autonehoda sice nebývá příjemnou záležitostí, ovšem jedna výhoda by se na ní najít dala. Představuje možnost beztrestného vypovězení smlouvy. Pokud jste tedy měli pojistnou událost, můžete smlouvu vypovědět, a to do 3 měsíců od chvíle, kdy jste pojistnou událost oznámili.
 

Prodáváte automobil. V případě změny vlastníka je samozřejmostí, že povinné ručení ukončíte, protože s vaším vozem nyní bude jezdit někdo jiný. Zde ani není potřeba dodržovat výpovědní lhůtu, smlouva automaticky zanikne ke dni doručení výpovědi.

(Tip! Prodáváte automobily častěji, protože chcete každých pár let vyzkoušet jiný model? Pokud si potrpíte na jízdu v moderních a zánovních vozech, vyzkoušejte operativní leasing. Oproti klasickému vlastnictví skýtá řadu výhod, například delegace běžných provozních úkonů na leasingovou společnost.)

Vyřazujete vůz z evidence. Pokud vaše auto nepoužíváte, ale prodávat jej nechcete, je zbytečné platit za autopojištění. Placení povinného ručení se vyhnete tím, že pošlěte své pojišťovně výpověď. Předtím je ale potřeba odevzdat poznávací značky do depozitu. 

Jak to bude s finančním vypořádáním?

Představte si, že povinné ručení vypovíte třeba v únoru. Avšak pojistné se platí na celý rok dopředu, tzn. dejme tomu, že jej máte zaplaceno až do října. Znamená to, že peníze za nevyužité měsíce vám propadnou?

Nikoliv. V případě, že pojišťovna vaši výpověď uzná, vám vrátí část pojistného za měsíce, kdy jste pojištění nevyužívali.

Co dělat, pokud mi pojišťovna výpověď zamítne?

V tom případě se nedá dělat nic jiného, než počkat do konce pojistného období. Nezapomeňte výpověď včas doručit, aby se vám smlouva automaticky neprodloužila o další rok. Pojišťovny vyžadují doručení výpovědi 6 týdnů před koncem pojistného období. Ovšem v tu dobu už musí být vaše výpověď v sídle pojišťovny, tudíž je vhodné ji poslat ještě o pár dnů dříve.

A co se stane s vaší výhodnou cenovou nabídkou, kterou jste našli? Řada cenových srovnávačů nabízí službu hlídání ceny. Tzn. klient nahlásí, kdy mu končí pojistné období, a cenový srovnávač se mu sám včas ozve s připomenutím data výpovědi i s novými cenovými nabídkami, které budou v té době aktuální.

Přečtěte si také: Řada řidičů není pojištěna proti jedné věci, která je při nehodě stojí nejvíc peněz

Vytisknout

Diskuze: Narazili jste na levnější povinné ručení? Návod, jak dát sbohem vaší dosavadní pojišťovně

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

BMW M3 generace e46 s nájezdem 283 km je skutečný poklad

Možná nejlepší BMW M3 s nájezdem pouhých 283 km? Tenhle krasavec má jedinou vadu

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud