Služebák s výkonem 707 koní za 1.5 milionu korun? Ministerstvo spravedlnosti šílí vzteky

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 20. července 2018, 17:05 Google+

Když se kterýkoliv státní úřad rozhoduje pro pořízení nových služebních vozidel, jedny z hlavních kritérií představují mimo jiné i cena a způsob využití. Když se tedy americké Ministerstvo spravedlnosti dozvědělo, že jeden šerif si pořídil jeden z nejrychlejších sedanů světa na dojíždění do práce, vzbudilo to pořádný poprask.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Šerif z Gwinnett County využívá k dojíždění do práce služební Dodge Charger Hellcat, který byl pořízen z peněz zabavených drogovým dealerům

Šerif z Gwinnett County využívá k dojíždění do práce služební Dodge Charger Hellcat, který byl pořízen z peněz zabavených drogovým dealerům | foto: youtube.com

Sdílejte článek

Americké Ministerstvo spravedlnosti často využívá k nákupu nového vybavení pro své podřízené úřady peníze, které jsou například zabaveny prodejcům drog nebo získány prodejem nemovitostí a dalších věcí, které byly zakoupeny penězi získanými z trestné činnosti a následně propadly státu.

Pokud pak chce některý z podřízených orgánů využít tyto peníze k nákupu nového vybavení, například služebního vozidla, musí sepsat žádost, kde má být uveden popis věci a současně účel jejího využití. Podmínky pro využití těchto peněz přitom stanovují, že pořizovaná věc nesmí být "extravagantní" a musí být využita ku prospěchu veřejnosti.

Možnosti využít tyto finance k pořízení nového vozu využil například i šerif Butch Conway z oddělení Gwinnett County, který požádal o 69 258 dolarů (cca 1.53 mil. Kč) na pořízení služebního sedanu Dodge Charger, čemuž Ministerstvo spravedlnosti vyhovělo. Na vůz pak ještě bylo instalováno policejní vybavení, díky čemuž vzrostla cena na necelých 1.6 milionu.

Tou dobou však zřejmě nikdo ani netušil, že si šerif Conway pořizuje Dodge Challenger Hellcat o výkonu 707 koní, který je považován za jeden z nejrychlejších sedanů a současně za jednu z ikon americké automobilové scény.

Jakmile se však celá věc provalila, což bylo nevyhnutelné, zaslalo Ministerstvo spravedlnosti na policejní oddělení dopis, podle kterého „dotčené vozidlo spadá mezi vysoce výkonné automobily, které nespadají do tradičního nákupu vozidel pro vozové parky bezpečnostních složek."

Na Ministerstvu zároveň vzbuzují podezření důvody, které policejní oddělení uvedlo do žádosti o peníze na pořízení nového služebního vozu. Podle žádosti má být totiž vůz využíván k dojíždění šerifa Conwaye do práce a současně pro nasazení bez označení a operace v utajení.

zdroj: youtube.com

Šerif Conway však s Ministerstvem spravedlnosti nesouhlasí a pořízení svého nového vozu se snaží hájit. Tisková mluvčí celého oddělení tak pro Journal-Constitution uvedla: „Šerif Conway trvá na správnosti pořízení tohoto automobilu. Zvláště když má tato agentura rozpočet 92 milionů dolarů a možnost zajistit pomocí tohoto vozu vyšší bezpečnost na silnicích."

Nový policejní Hellcat by navíc podle tiskové mluvčí mohl být využit i v programu Beat the Heat, o čemž však v žádosti nepadlo ani slovo. V rámci tohoto programu jsou mimo jiné organizovány závody ve sprintu na závodních tratích, během kterých se policisté snaží varovat řidiče před nebezpečím ilegálních závodů a před následky nevěnování se řízení.

img-responsive

Dodge Charger Hellcat | foto: Hennessey

Bez ohledu na výše zmíněné skutečnosti se však představitelé policejního oddělení nakonec rozhodly vrátit Ministerstvu peníze použité k pořízení vozu a zavázaly se připravit novou žádost, ve které budou lépe rozepsány důvody, kvůli kterým úřad žádá o peníze na zaplacení tohoto automobilu. Do té doby však policejní oddělení nemůže čerpat finance z tohoto programu na nic jiného.

Vytisknout

Diskuze: Služebák s výkonem 707 koní za 1.5 milionu korun? Ministerstvo spravedlnosti šílí vzteky

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Škoda Design navrhl trofeje pro vítěze Tour de France 2018

Česká cena pro vítěze Tour de France? Její návrh vznikal ve Škodě

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud