Rekordmani mezi karavany

Pavel Stavebník / AutoRoad.cz, 13. prosince 2023, 23:28 Google+

Nejmenší, nejmodernější nebo nejekologičtější? Představujeme vám šestici nejzajímavějších karavanů a obytných vozů, které ukazují, jak se svět karavaningu rozvíjí a přizpůsobuje různým potřebám a přáním cestovatelů.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Nejluxusnější z nejluxusnějších

Nejluxusnější z nejluxusnějších | foto: Pebble Flow

Sdílejte článek

1. Nejmenší
Je tak malý, že se s ním dá jezdit na chodníku nebo vjet mezi regály v supermarketu a začít rovnou nakupovat. Nejmenší karavan světa představil Britský institut ETA (Environmental Transport Association) - je dlouhý 200 cm a široký 75 cm. I přes tyto minimalisté rozměry do něj dokázali konstruktéři dostat obstojnou výbavu, konkrétně jde o 19palcovou televizi, rádio, budík, poličky na knížky a nechybí samozřejmě ani postel a sada na přípravu čaje. Karavan je určený pro tažení elektrickým skútrem. Možné je také zakoupit si model s volitelnou výbavou. Ta mimo jiné zahrnuje populární střešní solární panely, herní konzoli, ústřední topení a externí nosič zavazadel.

img-responsive

Nejmenší z nejmenších | foto: QTvan

2. Nejekologičtější
Starost o životní prostředí se ve větší míře promítá do stále více oblastí našeho života. Dovolená s karavanem není výjimkou. Tomuto trendu propadl i Anno Mentzel z německého Oldenburgu. Vlastnoručně vyrábí karavany kompletně ze dřeva. I přes netradiční materiál v něm nechybí standardní vybavení jako je lůžko s rozměry 140 x 200 cm, kuchyň a toaleta, jak jinak než ekologická. Speciální světla také zabraňují vytváření elektrosmogu. Elektrický proud je pak možné vyrábět pomocí solárních panelů. AirCamper, jak výrobce celodřevěný přívěs pojmenoval, je mimořádně lehký a díky dřevu ze stromu paulovnie také mimořádně odolný. Velkou výhodou je také jeho snadná údržba a dlouhá životnost. Ceny se pohybují v širokém rozpětí. Záleží na úrovni předmontáže a vybavení. Startují na přibližně 120 tisíci korunách, ale mohou dosáhnout až 800 tisíc.

img-responsive

Dřevěný a ručně vyráběný | foto: VolksSchrauber

3. Nejoblíbenější mezi Čechy
Karavany a obytňáky se objevují na českých silnicích čím dál častěji. „Češi dlouhodobě upřednostňují vozy, u kterých mají jistotu, že se jim budou dobře řídit. Zároveň ale očekávají, že nepřijdou o žádné výhody, které jsou s cestováním v obytných vozech spojené,” komentuje Lukáš Janoušek, zakladatel a CEO společnosti Campiri. Podle interních výsledků společnosti vyhrává v oblíbenosti mezi Čechy ikonické vozidlo Volkswagen Grand California. Na něm lidé oceňují intuitivní řízení, dostatečný komfort i prakticky řešený interiér. Nechybí přitom koupelna ani kuchyňka. Hned za ním je pak v závěsu například Mercedes Benz Marco Polo, vhodný až pro čtyři osoby, nebo vestavba Clever Vans.

img-responsive

Mercedes Benz Marco Polo | foto: Petr Boháč

4. Nejmodernější
Pebble Flow – řešení pro ty, kteří milují dovolenou v karavanu, ale nechtějí přijít o luxus, na který jsou zvyklí. Jde zatím o technologicky nejpokročilejší obytný vůz na světě. Futuristický a minimalistický design navíc dává tušit, že přívěs uspokojí i ty nejnáročnější zákazníky. Jednou z největších vymožeností je funkce InstaCamp, díky níž je možné stiskem jediného tlačítka rozložit přívěs pro kempování, nebo ho naopak složit před odjezdem. Jednoduše tak jde ovládat markýzu, schůdky, světla i automatické vyrovnávání horizontu. Vyrazit na cestu je tak možné během několika minut. Další vychytávkou je také funkce Magic Hitch, díky které karavan sám přijede a připojí se k tažnému zařízení. Součástí výbavy je dále dálkové ovládání, které výrazně usnadní parkování a manévrování s rozměrným přívěsem. Karavan Pebble Flow se už prodává formou předobjednávek. K prvním zákazníkům by se měl dostat koncem roku 2024. Základní cena začíná na 2,5 milionech korun. Verze se všemi technologickými vychytávky ale stojí minimálně 2,9 milionu korun.

5. Nejhravější
Délka 3,6 metrů, výška 2,2 metru, váha 1200 kilogramů. Co na tomto karavanu může být neobvyklého? Při bližším pohledu je to jasné – kromě kol je celý z lega. Konkrétně tedy z více než 215 tisíců kostiček. Jde o největší karavan z této stavebnice. Své prvenství má stvrzené i v Guinessově knize rekordů. Plastové kostičky tvoří také interiér a nejsou jen na oko. Třeba do dřezu může téct skutečná voda. Z lega je ale třeba i váza s květinami a pánev s vajíčky. Stavba netradičního karavanu zabrala dva měsíce práce a žádný z použitých dílků nebyl vyroben speciálně pro tento účel. Jde o běžně dostupné kousky. Největší karavan z lega je možné vidět v Národním motoristickém muzeu v britském Beaulieu.

img-responsive

Transformer mezi obytnými vozy | foto: SAIC

6. Nejkompatibilnější
Na první pohled vypadá jako běžný obytňák. Ve skutečnosti je to téměř transformer v této skupině vozidel. Jeho speciálně navržená konstrukce nabízí výrazně více prostoru i možností, jak trávit čas. Dáno je to třeba posuvnými boky, které se po zaparkování mohou vysunout do stran a tím zvětšit interiér o dalších 20 m2 prostoru. Komu by to ale nestačilo, je tu další možnost. Vůz je vybaven vysouvacím druhým patrem, které přidá dalších 12 m2, a dokonce i malým balkonem. Horní prostory jsou podle výrobce určené především jako místnost pro čajový sedánek nebo jako jóga studio. Přístup nahoru pak zajišťuje malý výtah. V dolním, moderně zařízeném patře, je pak všechno, co se od karavanu očekává, včetně velké televize, dřevěné podlahy nebo prostorného gauče do tvaru L. Cena vozidel modelu SAIC Maxus lehce přesahuje 9 milionů korun.

Vytisknout

Diskuze: Rekordmani mezi karavany

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

MG4 Electric

TEST MG4 Electric Elegance 64 kWh – lidový vůz v době elektrické

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud