Tohle zamrzí. Mladíkovi nedal viník přednost, přesto odškodnění v milionech nedostane

AutoRoad.cz, 25. února 2021, 00:43 Google+

Zima klade na řidiče pořádné nároky. Ke klasickému sledování dopravy se přidávají ještě i náledí, sníh, mráz a další komplikace. Je tedy třeba pořádně se na cestování připravit - a přizpůsobit tomu i výbavu auta. Společnost Vindicia upozorňuje, že pokud není auto dostatečně připraveno na zimu, může poškozený přijít o polovinu až 100 % odškodnění, a to ačkoliv bouračku nezavinil.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
První test zimních pneumatik pro rok 2018 (Uniroyal  MS plus 77)

První test zimních pneumatik pro rok 2018 (Uniroyal  MS plus 77) | foto: Onio

Sdílejte článek

V případě nevyhovujícího stavu vozidla hodně záleží na posudku specialisty na dopravu, který určí, jakou měrou by se dalo případné nehodě zabránit, nebo zmírnit její dopady. „Tyto posudky jsou velmi často zpracovávané soudně, popřípadě se jim věnuje policie už při vyšetřování. Občas se stává, že je nechává vypracovat i pojišťovna, pokud má o případu pochybnosti. Nejčastěji je pak částka krácena o 50 % až 100 %,“ říká Tomáš Beck, expert na odškodnění společnosti Vindicia.

Máte rádi auta? Hledáme nové lidi do redakce. Napište nám na redakce@autoroad.cz a staňte se naším redaktorem.

O celou kompenzaci poškozený přijde v případě, že by se podle posudku dalo nehodě zabránit, kdyby byl stav auta vyhovující. Policie téměř u všech nehod zkoumá minimálně vizuálně stav vozidel, tedy platnou STK či vzorek pneumatik. Pokud má však svědectví nebo podezření na jakýkoliv další technický problém, přistupuje k vypracování expertizy z oboru dopravy.

„Dobrým příklad může být případ, který v těchto dnech řešila naše společnost. Mladý muž se velice vážně zranil, když jeho autu nedal přednost řidič přijíždějící z vedlejší silnice. Nehoda se stala v hustém sněžení. Chtěli jsme pro klienta uplatnit bolestné i kompenzaci duševních útrap příbuzných, jejichž milovaný dlouho bojoval o život. Podle posudku částka pro kompenzaci přesáhla 2 miliony korun. Policie ovšem následně informovala, že poškozený řídit auto s letními pneumatikami. Podle znalců výrazně protáhly brzdnou dráhu – kdyby měl vůz zimní gumy, ke srážce by vůbec nedošlo. Z poškozeného se stal rázem viník situace, a ačkoliv jsou následky na jeho fyzické a psychické zdraví velice vážné a mohou být dlouhodobé, s vysokou pravděpodobností žádné odškodnění nezíská,“ ilustruje situaci Beck.

img-responsive

Ilustrační foto | foto: youtube.com

Letní pneumatiky na sníh a led neplatí
Jednou z povinností každého vlastníka vozidla je právě  včasné přezutí na zimní pneumatiky, které mají hlubší vzorek a lépe tak sedí na ledu a sněhu. Hloubka dezénu by měla být minimálně 4 milimetry. Pokud byste tento krok podcenili, může se vám to hrubě nevyplatit. V případě nehody totiž kola nikdy neuniknou podrobnému zkoumání. A pokud vyšetřování ukáže, že pneumatiky neměly dostatečně hluboký vzorek, může velká část viny za bouračku padnout právě na vás - a to i když vám někdo jasně vjel do cesty. V těchto situacích dochází až ke 100% krácení, což ukazuje už zmíněný případ. Podobně je to i při nehodách v oblastech, kde měly být nasazeny zimní řetězy.

img-responsive

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Pořádně oškrábejte skla
Je sice otravné vstávat v zimě do tmy a mrazu o něco dříve, ale opravdu si dejte záležet na tom, abyste měli dokonale očištěná skla a zrcátka. Čelní sklo oškrábejte celé, ne pouze část u řidiče. Nezapomínejte ani na okénka a zrcátka. Řidič musí mít dokonalý výhled, aby se nestalo, že mu nějaký zmrazek zakryje výhled na chodce. Nepodceňte to. Při nehodě se většinou sníh ztratí,, ale může zde hrát velkou roli záznam z kamerových systému nebo svědectví lidí z okolí. „Podle našich zkušeností zde dochází o krácení mezi 30 a 50 %, ale opět záleží na posudku specialisty na dopravu,“ uvádí Beck.

Shoďte sněhovou čepici
Napadl v noci čerstvý sníh, který proměnil vaše auto v nadýchaný obláček? Smetáčkem čepici shoďte, aby se vám nesesunula na sklo či neohrozila jiné řidiče. Situace s krácením je podobná jako u neočištěného skla.

Pravidelně kontrolujte brzdy
Jestli se u něčeho nespoléhejte na “ještě je to docela dobré, to stačí”, pak je to stav brzd. Nejen kvůli tomu, abyste vy a vaši blízcí vždy bezpečně dojeli do cíle. Ale i kvůli odškodnění. Právě na stav brzd se experti vždy soustředí - a pokud nejsou v dobrém stavu, opět to má vliv na úvahu, kdo vlastně nehodu zavinil. Byla by škoda přijít o statisícové odškodnění po dopravní nehodě kvůli dlouhodobě odkládané návštěvě servisu! Zásadní je, aby mělo auto platnou technickou. Pokud chybí, poškozený opět může přijít až o celé odškodnění.

Vytisknout

Diskuze: Tohle zamrzí. Mladíkovi nedal viník přednost, přesto odškodnění v milionech nedostane

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Škoda představila Enyaq Sportline iV, atraktivní, sportovní, dynamické, na baterii

Škoda dosáhla špičkové aerodynamické účinnosti u velkého Enyaqu iV

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud