Nový Golf skrývá největší technický skok v historii modelu

AutoRoad.cz, 1. listopadu 2019, 01:03 Google+

Nejnovější generace dlouhodobě nejprodávanějšího rodinného vozu, který byl poprvé uveden na trh v roce 1974 a do dnešní doby se ho prodalo více než 35 milionů kusů, bude v podeji příští rok v pětidveřové verzi s novými hybridními motory a řadou nových digitálních technologií. Nový Golf byl odhalen na letošním autosalonu ve Frankfurtu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Volkswagen představil 8. generaci své ikony Golf

Volkswagen představil 8. generaci své ikony Golf | foto: Volkswagen

Sdílejte článek

Motorová řada bude zahrnovat tři nové zážehové hybridy a přepracovaný plug-in hybrid. Golf budou pohánět zážehové motry o objemu 1,0 litru se třemi válci s výkony 89 koní a 109 koní a čtyřválcový 1,5 litru se 129 a 148 koňmi, všechny s manuální převodovkou. Jedinou vznětovou verzíý bude dvoulitr s výkonem 114 koní, dostupný s manuální i automatickou převodovkou.

Hybridní zážehové motory s označením eTSI využívají napětí 48V. VW tvrdí, že jednotky eTSI, nabízené s výkony 109 koní, 129 koní a 148 koní, sníží spotřebu paliva přibližně o 10 % tím, že umožní dojezdové vypínání motoru, a zvýší akceleraci díky elektrické energii.

img-responsive

Volkswagen představil 8. generaci své ikony Golf | foto: Volkswagen

Nejvýkonnějším golfem bude hybridní plug-in GTE s výkonem 241 koní, který kombinuje benzínový motor 1,4 litru TSI s elektromotorem. Energie je uložena v 13 kWh baterii, což poskytuje o 50 % více kapacity, než předchozí GTE. VW bude na některých trzích nabízet i méně výkonný model eHybrid o výkonu 201 koní a verzi na zemní plyn TGI.

Golf využívá nejnovější verzi platformy MQB skupiny VW Group s rozměry do značné míry nezměněnými od předchůdce: je dlouhý 4284 mm, široký 1789 mm, vysoký 1456 mm, s rozvorem 2636 mm. Zachovává si víceprvkové zavěšení MacPherson, které pracuje s adaptivními tlumiči, řízení bylo přepracováno s přímějším poměrem, aby bylo možné získat lepší zpětnou vazbu.

Máte rádi auta? Hledáme nové lidi do redakce. Napište nám na redakce@autoroad.cz a staňte se naším redaktorem.

Zatímco design exteriéru je pouze modernizovaný, interiér byl kompletně přepracován se zaměřením na digitální nástroje a ovládací prvky. Na palubní desce dominuje infotainmentu dotyková obrazovka, která je spárována se standardním digitálním displejem. Golf také obsahuje nejnovejší verzi informačního systému VW MIB3, který podporuje ovládání dotykem i hlasem. Je trvale připojen k internetu prostřednictvím SIM karty, což umožňuje online streamování hudby, dopravní informace a nakupování. Dále majitelům umožní online výpočet tras a aktualizaci map v navigaci.

img-responsive

Volkswagen představil 8. generaci své ikony Golf | foto: Volkswagen

Poloha zbývajících ovládacích prvků byla přepracována. Mnoho z nich bylo spojeno dohromady a umístěno výše a blíže k volantu a nástrojům na přístrojové desce, aby byl interiér čistší a prostornější. Společnost VW se intenzivně zaměřila na modernizaci technologie nového Golfu s cílem přivést své digitální systémy na vyšší úroveň, než nabídnou ostatní vozy ve třídě. Je nabízen s Travel Assist, který využívá kombinaci adaptivního tempomatu a asistence při jízdě v pruhu, aby umožnil „asistovanou jízdu“ rychlostí až 200 km/h.

Golf je nabízen s vylepšenou přední asistencí, což je systém, který může automaticky zabrzdit přímo proti sobě jedoucí vozidla. Standardně je k dispozici také LED osvětlení s možností špičkového systému IQ Light. To zabraňuje oslnění protijedoucích vozidel.

img-responsive

Volkswagen představil 8. generaci své ikony Golf | foto: Volkswagen

VW vyvinula systém mobilních klíčů, který umožní provozovat Golf pomocí smartphonu, ale technické podrobnosti a specifikace musí být ještě potvrzeny a budou zavedeny později.

Zatímco se předpokládá, že automobily na základní úrovni budou jezdit na šestnáctipalcových kolech, vyšší výbavy získají sedmnáctipalcové ráfky, chromové výfuky a možnost koženého čalounění. Modely R-Line získají zakázkové nárazníky, ozdobné prvky a sportovní sedadla s podobnými vylepšeními očekávanými pro verzi GTE.

Nový Golf je také prvním VW, který je vybaven technologií Car2X, založenou na harmonizované normě Evropské unie. Car2X používá informace z ostatních automobilů a různých senzorů infrastruktury (například semafory) k produkci dat založených na místním provozu a podmínkách na silnicích. Car2X využívá Wi-Fi a mobilní data 4G nebo 5G. Díky tomu mohou taková zařízení sdružovat informace, které lze kombinovat, aby vytvořily živá data v reálném čase, ukazující provoz, semafory, poruchy, počasí nebo přibližující se zásahová vozidla. Například data ukazující brzdění několika aut mohou být použita k varování řidiče před blížící se kolonou.

Vytisknout

Diskuze: Nový Golf skrývá největší technický skok v historii modelu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Škoda Kodiaq

Nároky na pneumatiky u SUV a osobních aut nejsou stejné. Co s tím?

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud