Pick-up GAZon Next je ruskou odpovědí na extrémně populární modely v USA

-mdo / AutoRoad.cz, 21. dubna 2019, 13:57 Google+

Nedávno jsme vám ukázali, jak by mohl vypadat ruský pick-up z 50. let, pokud by se Rusko vyvíjelo demokratičtějším stylem. Dnešní GAZ je moderní kreací a dokazuje, že současní Rusové umění pick-upu mají v krvi i přes historické nevýhody.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
GAZon Next

GAZon Next | foto: wheelsage.org

Sdílejte článek

Každý, kdo někdy zavítal do Spojených států a zejména do jižnějších končin, se určitě setkal s v Evropě nevídanými monstry. Pick-upy o velikosti evropských náklaďáků, tyčící se často vysoko nad vozovkou a nabízející až překvapivě luxusní kabinu. Pick-upy všech velikostí jsou v USA už dávno nejpopulárnějším stylem automobilu a jejich provedení se velmi liší od toho, co známe v Evropě. 

 

img-responsive

GAZon Next | foto: wheelsage.org

Pick-upy v Americe už ale dávno nejsou doménou jen tamních výrobců. Mezi nejúspěšnější modely se řadí i vozy japonských automobilek jako Toyota nebo Nissan, ty však zabírají spíše ty menší segmenty trhu. Existuje však značka, která dokáže vyrobit pick-up velikostí i vzhledem až překvapivě imitující americký styl, ačkoliv pochází z Ruska.

Máte rádi auta? Hledáme nové lidi do redakce. Napište nám na redakce@autoroad.cz a staňte se naším redaktorem.

GAZon Next je lehký nákladní automobil, který se v současné generaci vyrábí od roku 2014. Dvounápravový náklaďák s pohonem zadních kol pdokáže zaujmout i svým vzhledem, protáhlá kapota s velkou maskou se velmi liší od podobných vozů v EU, které v naprosté většině využívají trambusovou kabinu. Rusové ale odjakživa preferovali tradiční styl se snadněji přístupným motorem, jak ostatně dokazuje i Tatra Jamal, vyvinutá právě s ohledem na ruský trh. GAZon Next vychází z ruských tradic, výsledek je ale moderní a překvapivě pohledný.

img-responsive

GAZon Next | foto: wheelsage.org

A právě tento vůz si jako základ pro svou kreaci vybrala firma Luidon z Nižného Novgorodu, která chtěla vytvořit ruskou alterantivu k vozům jako International CXT nebo série Ford Super Duty, tedy těm vůbec největším pick-upům dostupným v USA. GAZon Next s pětimístnou kabinou a dvojmontáží na zadní nápravě se dočkal zcela nové korby, která plynule navazuje na panely kabiny. Po americkém vzoru se na korbu nastěhoval také mohutný ochranný rám s přídavnými světlomety. Na přídí byla vytvořena nová maska s velkým nápisem GAZ v latince, který samozřejmě nemůže chybět ani na výklopných dveřích korby. Ta se mimochodem dá uzavřít také velkým výklopným víkem, velmi populárním na amerických pick-upech.

V kabině může zákazník počítat s veškerou výbavou dostupnou pro GAZon, včetně automatické klimatizace a velkého dotykového dispelej infotainmentu. Celá kabina však byla přečalouněna ve dvou odstínech kůže. Pohled na ruský interiér samozřejmě dokazuje, že do výbavy i provedení amerických vozů má stále dost daleko.

img-responsive

GAZon Next | foto: wheelsage.org

Podobně je tomu i pod kapotou. GAZon Next totiž nejčastěji dostává ruský motor JaMZ-53441, tedy dieslový čtyřválec o objemu 4,43 litru, který ale produkuje jen 150 koní a 490 Nm. Právě tento motor je tedy i v kreaci firmy Luidon. Údaje dostačující pro lehký náklaďák, ve srovnání s americkými motory, použitými ve vzorech pro svalnatě se tvářícího Rusa ale poněkud poddimenzované. Pro srovnání, základní motor série Ford Super Duty je osmiválec o výkonu 395 koní a 420 Nm.

I tak je ale GAZon Next Pick-up působivým strojem. který musí na ruských silnicích vzbuzovat respekt. První zákazník za svůj černý vůz v roce 2015 zaplatil přes 1,2 milionu Kč, následující vozy z omezené série se ale nabízejí za cenu od 700 tisíc Kč.

img-responsive

Vepr Next | foto: wheelsage.org

Nápadu na podobný výtvor se ale ujal i samotný GAZ, který postavil podobnou kreaci nazvanou Vepr Next, tedy Divočák Next. Jak už dokazuje jméno, tento stroj je určen spíše mimo cesty. Tomu pomáhá vysoko posazený podvozek a kola obutá do rozměrných off road pneumatik. Jinak se ale koncept z roku 2017 velmi podobá provedením staršímu modelu. 

Vytisknout

Diskuze: Pick-up GAZon Next je ruskou odpovědí na extrémně populární modely v USA

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

BYD E-SEED GT

Největší výrobce elektrobusů představil sporťák, konečně reflektuje jméno firmy

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud