Dopad extrémního počasí: Může se vám ve vedrech přehřát motor?

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 3. srpna 2018, 12:33 Google+

Extrémně horké počasí, které v posledních týdnech sužuje celou Evropu, netrápí jen lidi a zvířata. Zabírat dostává i technika, u které se mohou v náročných podmínkách objevit problémy, které nemusely být za normálního provozu znatelné. Jedním z nich mohou být problémy s chlazením, které mohou vyústit v nákladnou opravu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Při přehřívání motoru je důležité reagovat co nejrychleji

Při přehřívání motoru je důležité reagovat co nejrychleji | foto: youtube.com

Sdílejte článek

Samotné vysoké teploty by motoru v dobré kondici ublížit neměly, v kombinaci s naplno puštěnou klimatizací a poskakováním v kolonách tvořících se uvnitř rozpálených měst se však mohou naplno projevit drobné nedostatky, které nakonec povedou k přehřívání motoru.

V tomto období se tak víc než kdy jindy vyplatí sledovat ukazatel teploty chladící kapaliny, který vás má alespoň s nějakým předstihem varovat před problémy. A ty nastávají v podstatě okamžitě, jakmile se ručička výrazně odchýlí od své původní polohy a začne atakovat červené pole. Zanedlouho poté obvykle následuje i rozsvícení kontrolky na palubní desce a člověku vyrazí na zádech studený pot.

I méně znalý motoristé by totiž měli vědět, že problémy spojené s přehříváním motoru nejsou nikdy banalitou a často mohou vést k nevratným poškozením důležitých komponent. Co tedy dělat, když začneme pozorovat nárůst teploty?

Prvním krokem by mělo být vypnutí klimatizace, stáhnutí oken, zapnutí topení - naplno, zastavení na nejbližším možném bezpečném místě a otevření kapoty. Zapínání topení může znít v horkých letních dnech nepochopitelně, svému motoru ale výrazně ulevíte. Klimatizace totiž představuje další zátěž, zatímco topení pomůže s chlazením skrze výměník topení (de facto malý chladič).

Nejspíš jste si všimli, že jsme v prvním kroku vynechali krok, který řada lidí považuje za nezbytný - a to vypnutí motoru. Udělali jsme to úmyslně, neboť pokud je v chladícím systému stále chladivo (z ventilátorů vychází po zapnutí topení teplý vzduch, z kapoty nestoupá pára) - pak zapnutý motor pomáhá rozvádět chladivo systémem a tím motor chladí.

V tuto chvíli máme možnost začít řešit, proč k přehřívání vůbec začalo docházet. Pouze pohledem tak můžeme zkontrolovat, zda máme ve vyrovnávací nádobce dostatek chladící směsi, zda se točí větrák chladiče, zda není chladič zanesen a zda nám náhodou pod autem neuniká chladivo. Dokud je ale motor horký, v žádném případě neotvíráme ani chladič, ani vyrovnávací nádobku - směs páry a vody, která by po otevření vylétla, by mohla způsobit vážná zranění.

zdroj: youtube.com

Pokud teplota motoru klesá, máme alespoň částečně vyhráno. V tuto chvíli se vyplatí zvážit, zda riskovat cestu domů po vlastních, nebo zavolání odtahu. Ať už se rozhodnete jakkoliv, rozhodně byste neměli oddalovat návštěvu servisu. Pokud se ale rozhodnete pokračovat v cestě, upravte svůj jízdní styl tak, aby byl maximálně plynulý. Vyhýbejte se prudkým akceleracím, nevytáčejte příliš motor a nevypínejte topení. Stále sledujte teplotu motoru a buďte připraveni na další zastávku. V žádném případě ale neriskujte dlouhé cesty.

Co ale dělat, pokud z ventilátorů topení nevychází teplý vzduch nebo z motoru stoupá pára? V ten moment už máte skutečně vážné potíže a co nejrychleji vypněte motor - jeho další chod by totiž vedl pouze k dalšímu zahřívání.

Opět můžete zkontrolovat možné příčiny, ovšem i teď platí pravidlo ničeho se nedotýkat a rozhodně neotvírat chladič ani vyrovnávací nádobku. Příčin přehřívání motoru může být celá řada a mnoho z nich navíc ani nemusí být pouhým pohledem vidět.

Možné příčiny přehřívání | zdroj: youtube.com

Pokud ale máme dostatek chladiva a motor se stále přehřívá, pak je nejspíš problém někde v hladicím okruhu a jeho odstranění na místě nebude možné. Na vině totiž může být vadný termostat nebo poškozená vodní pumpa. Problémem také může být zavzdušněný chladící systém - odhalení tohoto problému je však možné až po vychladnutí motoru.

Pokud ale ve vyrovnávací nádržce chladící směs evidentně chybí, pak je ještě před jejím doplněním (pokud tedy sebou vozíte chladící směs / destilovanou vodu) potřeba zjistit, kudy se ztrácí. Kromě poškozeného chladiče může představovat problém i drobná prasklinka na některé z hadic nebo poškozené těsnění hlavy motoru, kterým voda proniká do oleje.

Ostatně i olej sám o sobě může být jedním z příčin přehřívání motoru, ačkoliv to na první pohled nemusí dávat smysl. Pokud totiž máme nekvalitní či starý olej, případně je ho v motoru málo, pak opět dochází k nadměrnému namáhání motoru a jeho následnému zahřívání.

img-responsive

Ilustrační foto | foto: Dataconsult

Důvodem přehřívání motoru je tedy mnoho, jen v minimum případů a u minima vozů by však za přehřívání mohlo být zodpovědné samotné počasí. Proto pokud vás přehřívání motoru trápí, rozhodně neodkládejte návštěvu servisu.

Vytisknout

Diskuze: Dopad extrémního počasí: Může se vám ve vedrech přehřát motor?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Škoda Auto v souladu se Strategií 2025 neustále zkvalitňuje péči o zákazníky. Ti si nyní při příležitosti koupě nového vozu mohou užít příjemný den s pestrým programem

Koupě vozu jako zážitek pro celou rodinu? Škoda se vydává cestou prémiových…

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud