Mercedes zahajuje éru elektromobilů, model EQC se postaví prémiové konkurenci

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 5. září 2018, 17:10 Google+

Segment prémiových elektromobilů byl dlouhou dobu doménou jen americké Tesly, tradiční automobilky však rozhodně nezahálejí a připravují vlastní stroje, které v sobě kombinují luxus s přednostmi provozu na elektrickou energii. Posledním přírůstkem do této rychle se rozvíjející rodiny se stal Mercedes-Benz EQC, který byl včera večer představen ve Švédsku.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Mercedes-Benz EQC

Mercedes-Benz EQC | foto: Mercedes-Benz

Sdílejte článek

Nový Mercedes-Benz EQC vychází z konceptu Generation EQ, který vzbudil všeobecné nadšení. Oproti konceptu se však automobilka rozhodla pro trochu jiný styl masky chladiče, jejíž tmavou barvu rozbíjejí chromové doplňky a po stranách ji lemují světlomety. Možná to nepůsobí tak poutavě jako koncept, Mercedes však neopomněl stylovou svítící lištu která propojuje LED světlomety a maska vozu tak dostává naprosto nezaměnitelný světelný podpis, který na koncept opět navazuje.

Pokud se na vůz podíváme z boku, rozhodně zaujme výdech na předním blatníku, který je lakován leskle černou barvou. Zaujme ale i dynamická linie střechy, lesklé hliníkové okenní rámečky a nabíjecí port, který je umístěn kousek před zadními světly na straně spolujezdce.

Někoho možná zklame, že EQC na rozdíl od většiny SUV a crosoverů nenabízí střešní nosiče, které výrazně zvyšují praktičnost vozu. Automobilka je však obětovala pro zlepšení aerodynamiky a dojezdu. Aerodynamika byla brána v úvahu i při výběru kol, která kromě účelného designu nabídnou i nízkou váhu. Zákazník si přitom může vybrat velikost od 19 do 21 palců.

Zadní část vozu působí velice jednoduše a čistě. Oko zaujme zejména spoiler protahující linii střechy, stylová zadní světla nebo spodní, černě lakovaná, část nárazníku, kterou oživují dva chromové náznaky imitace výfuků.

Kabina působí stejně futuristicky jako interiér, majitelé novějších Mercedesů ale nejspíš překvapeni nebudou. Po usednutí za elegantní tří-ramenný volant je totiž čeká tradiční pohled na dvojici 10.25 palcových displejů, přičemž jeden nahrazuje přístrojový štít a druhý infotainment.

Ačkoliv se kabina modelu EQC v mnohém podobá interiéru nových Mercedesů,. najdou se i zde drobné detaily, které dávají najevo, že EQC zkrátka hraje zcela jinou ligu. Jedním z nich mohou být například stylové lamely ve ventilátoru v odstínu růžového zlata, nebo kovové žebrování okolo palubní desky, jež navazuje i na dveře, které má odkazovat na zpracování "kvalitních hudebních zesilovačů".

Nový Mercedes-Benz EQC | zdroj: youtube.com

Atmosféru vozu samozřejmě dotváří ambientní osvětlení a speciální pozornost byla věnována i čalounění, které nabídne zajímavé kombinace a nechybí ani recyklovaný materiál. Zákazníci si budou moci vybrat ze skutečně široké palety výbav a chybět nebude ani dřevěné obležení nebo prémiový audio-systém Burmester.

Co se týče volba výbavy, Mercedes nabídne hned tři různé balíčky. Například exteriér balíčku AMG Line bude mít jednodušší masku, kterou doplní přední sportovní nárazník a unikátní zadní nárazník, do kterého bude integrovaný difuzér. Zákazníci navíc budou moci vůz ozvláštnit i volbou speciálních kol AMG o průměru 20 nebo 21 palců.

Do interiéru pak balíček AMG Line přinese sportovněji laděný volant s plochou spodní částí nebo pedály z broušeného hliníku. Chybět nebudou ani sedadla čalouněná falešnou kůži v kombinaci s mikrovláknem, nebo koberečky s logy AMG. Zákazníci si však budou moci připlatit i za sedadla z pravé kůže nebo obložení z imitace karbonu.

Zajímavostí ale může být balíček Electric Art, díky kterému se v interiéru objeví doplňky lakované v odstínu růžového zlata.

Pojďme se ale podívat na to nejdůležitější, čímž je bezesporu pohonná soustava. EQC dostalo pro každou nápravu vlastní motor a jejich kombinovaný výkon je rovných 300 kW (407 koní) a točivý moment dosahuje 765 Nm. Díky tomu dokáže elektrický crossover s pohonem všech kol vystartovat z 0 na 100 km/h během 5.1 sekundy a jeho maximální rychlost je omezena na 180 km/h. O dostatečný přísun energie se stará Li-Ion baterie o kapacitě 80 kWh, která vozu zajišťuje dojezd až 450 kilometrů (vypočítáváno dle standardů NEDC).

Ačkoliv je EQC čtyřkolkou, Mercedes současně dodává, že primárně je poháněna přední náprava. V zájmu maximálního dojezdu je tak během normálních podmínek posílán výkon pouze dopředu a zadní motor se připojuje až v případě potřeby.

img-responsive

Mercedes-Benz EQC - AMG Line | foto: Mercedes-Benz

A nabíjení? EQC je vybaveno vlastní vodou chlazenou nabíječkou, která má kapacitu 7.4 kW. Pokud ale majitelé budou toužit po rychlejším nabití, mohou si od Mercedesu objednat tzv. Wallbox, který nabije baterie až třikrát rychleji, než tradiční zásuvka. Automobilka sice nezacházela do detailu, podle některých informací by však mělo být možné nabít baterii z 10 na 80 procent během 40 minut.

Automobilka v současnosti pracuje na rozjetí produkce modelu EQC ve své německé továrně v Brémách a čínském závodu Bejing Benz Automotive. O cenách zatím nepadlo ani slovo, objevit by se však mohly spolu s dalšími detaily během následujících měsíců.

Vytisknout

Diskuze: Mercedes zahajuje éru elektromobilů, model EQC se postaví prémiové konkurenci

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Koncept Volvo 360c

Volvo 360c má místo volantu postel. Ptáte se také na důvod?

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud