Řídíte ospalí? Pak riskujete stejně, jako pod vlivem alkoholu

Únava za volantem je stejně nebezpečná jako řízení pod vlivem alkoholu | foto: youtube.com

Jak nebezpečné je řídit pod vlivem alkoholu už nejspíš všichni víme, vždyť je nám to neustále připomínáno ze všech stan. Věděli jste však, že pokud za volant usedáte ospalí, riskujete v podstatě stejně? Ačkoliv to potvrzuje několik studií, stále se tomuto tématu nedostává patřičné pozornosti.

Naposledy na tento problém upozornilo americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), podle jehož výzkumu až třetina amerických řidičů usedá za volant ospalá. Přesněji řečeno, podle CDC je optimální, aby každý člověk spal alespoň 7 hodin denně, díky čemuž si jeho tělo dostatečně odpočine a je připravené včas a správně reagovat.

Pokud ale člověk usedne za volant nevyspalí, jeho chování se značně blíží stavu opilosti. Reakce se zpomalují, jednání může být zkratkovité a mnohdy se ani řidiči nedaří držet automobil v přímém směru a začne kličkovat napříč silnicí, jak uvádí Autoblog.

V reakci na tyto skutečnosti už se rozhodli postihovat ospalé řidiče v amerických státech Arkansas a New Jersey, ovšem vymahatelnost práva je v těchto případech značně obtížná. Jakmile je totiž řidič zastaven policistou, obvykle u něj dojde k nárůstu adrenalinu, takže jeho chování působí poměrně přirozeně.

Policisté navíc nemohou míru ospalosti nijak efektivně měřit, což celou snahu o postih nezodpovědných řidičů značně komplikuje, jak ve své zprávě uvádí Pam Fischer, konzultant pro bezpečnost na silnicích a dálnicích. Policisté by podle jeho slov potřebovali speciální výcvik, který by jim pomohl ospalce či ospalé viníky nehod identifikovat.

Každý, kdo usedá za volant ospalý, by se tak měl sám nad sebou a svým chováním zamyslet. Ohrožuje totiž nejen sebe, ale i ostatní řidiče na silnicích. Zavádění restrikcí je v tomto případě vcelku nesmyslné, neboť dokazování by bylo prakticky nemožné.

Pokud usedáte za volant ospalí, riskujete podobně, jako pod vlivem alkoholu (02:59) | zdroj: youtube.com

Nezbývá proto než doufat, že unavení či ospalí lidé budou mít alespoň trochu odpovědnosti vůči sobě a ostatním a rozmyslí si, zda usednou za volant nebo zvolit alternativní způsob dopravy.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy