Jak rychle snížit teplotu v rozpáleném autě? Tyto metody jsou sázkou na jistotu

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 18. července 2018, 10:48 Google+

Výkyvy počasí se v posledních letech začínají stávat stále extrémnějšími, a tak zatím co v těchto dnech bychom si měli užívat poklidné jaro, řada z nás má pocit, že ze zimy jsme okamžitě přešli na léto. To sebou samozřejmě přináší řadu radostí a benefitů, ovšem na řidiče také čeká jedna podstatná starost: jak co nejrychleji vyvětrat auto, které stálo několik hodin na slunci?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Panel klimatizace, ilustrační foto

Panel klimatizace, ilustrační foto | foto: pixabay.com

Sdílejte článek

Snad všichni se děsíme těch chvil, kdy po horkém letním dni přicházíme k našim automobilům a místo komfortního usednutí do příjemných sedaček na nás po otevření dveří čeká horká výheň. Řada řidičů se snaží těmto okamžikům předcházet parkováním ve stínu a různými foliemi, ovšem ani to není spolehlivá pomoc. Jak si tedy poradit, když už není zbytí?

To se rozhodl zjistit Aaron Miller z webu Thrillost Cars, který si připravil čtyři pokusy se svým vlastním automobilem. Ten nechal čtyři dny zaparkovaný na horkém texaském slunci, poté změřil teplotu v interiéru, provedl jeden z pokusů a následně zaznamenal teplotu po deseti minutách, občas i po době delší. Pojďme se tedy podívat, jaké metody zvolil a s jakým úspěchem se setkaly - případně proč..

img-responsive

Ilustrační foto | foto: Auto Kelly

Metoda 1: Zapnutí klimatizace a čekání

Prvním pokusem bylo to, co dělá většina běžných řidičů. Jednoduše naskočí do auta a buď stisknou u klimatizace tlačítko MAX, nebo otočí voliče pro nejchladnější vzduch a maximální výkon ventilátoru. Na tom není nic špatného, pokud by automobil nestál na místě.

Pro optimální chod klimatizace je totiž nutné, aby se vůz pohyboval a náporově docházelo k ochlazování klimatizace a odvodu zbytkového tepla. To se ale v tomto pokusu nedělo a tak původní teplota 53.3 °C spadla po 10 minutách na 43.3 °C. 

Metoda 2: Jízda se staženými okny a zapnutou klimatizací

Druhý pokus počítal opět s klimatizací zapnutou naplno, nicméně tentokrát už se automobil, ve kterém byla na začátku testu naměřená teplota 52.2 °C, rozjel a po určitou dobu měl okna stažená. Zhruba po dvou minutách byla okna zavřená a vůz pokračoval v jízdě pouze s naplno zapnutou klimatizací. Po 10 minutách spadla teplota na 38.3 °C.

Metoda 3: Jízda s vytaženými okny a zapnutou klimatizací

Během třetí jízdy se řidič vydal na cestu opět s naplno zapnutou klimatizací, ovšem tentokrát na ovládání oken ani nesáhl. Na začátku testu byla ve voze teplota poměrně extrémních 58.9 °C, ovšem po deseti minutách se ji podařilo srazit na 41.7 °C. Po dalších 20 minutách pak teplota padla na konečných 31.1 °C.

Pokud nevěřícně kroutíte hlavou a nechápete, jak může být chlazení se zavřenými okny rychlejší než s otevřenými - a to během jízdy, pak věřte, že vysvětlení je poměrně snadné. Otevřenými okny skutečně uniká horký vzduchu, ovšem spolu s ním utíká i vzduch chladný, čímž se tato metoda stává kontraproduktivní.

Metoda 4: Větrání dveřmi

Poslední metoda může znít možná až úsměvně jednoduše, ale už teď můžeme prozradit, že díky základům fyziky je zcela nejúčinnější. Nejprve stáhněte okno u dveří spolujezdce a poté několikrát rychle otevřete a přivřete dveře. Díky tomu totiž vytvoříte podtlak, který doslova vysaje horký vzduch z auta a nasaje vzduch čerstvý.

img-responsive

Jedněmi z prvních vozů vybavených klimatizací byly automobily značky Packard, jako například tento Packard Super Eight z roku 1939 | foto: wheelsage.org

V tomto konkrétním pokusu došlo na šest opakování, poté byla opět zapnuta klimatizace na maximum a řidič se vydal na cestu se zavřenými okny. Na začátku pokusu byla v interiéru teplota 57.2 °C a každou minutou rychle padala dolů. Po deseti minutách byla v interiéru podstatně příjemnější teplota pod hranicí 37.8 °C. 

Tento pokus však ještě pokračoval, neboť po deseti minutách řidič vypnul klimatizaci a teplota stále ještě pomalu padala - po dvaceti minutách se nakonec dostala na rovných 30 °C, přičemž venku panovaly teploty okolo 38 °C.

Výsledek:

Jakou rychlostí se teploty pohybovaly už jste nejspíš viděli, nicméně pro přehlednost ještě doplníme, že v prvním případě poklesla teplota za 10 minut o 10 °C, v druhém případě o 13.9 °C, třetí pokus přinesl pokles o 17.2 °C a poslední pokus srazil za 10 minut teplotu o skvělých 19.4 °C.

img-responsive

Panel klimatizace, ilustrační foto | foto: pixabay.com

Rada na závěr:

Klimatizaci používejte vždy za jízdy, neboť její fungování je podmíněno náporem vzduchu na kondenzátor (chladič umístěný poblíž standardního chladiče), čímž dochází k efektivnímu odvodu tepla. Automobilky sice vybavují klimatizace vlastními ventilátory, které spínají v momentě, kdy vůz nejede dostatečně rychle, ovšem ty mají pouze pomáhat, nikoliv zastávat veškerý odvod tepla. Poroto se pokud možno vyvarujte pouštění klimatizace při dlouhodobém stání, neboť tím můžete zkracovat životnost řady komponentů. Pokud tedy chcete auto vyvětrat, zkuste si párkrát nanečisto bouchnout dveřmi a poté jezděte, jezděte a jezděte.

Vytisknout

Diskuze: Jak rychle snížit teplotu v rozpáleném autě? Tyto metody jsou sázkou na jistotu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Ford Focus v úpravě podle filmu Mad Max

Ford Focus ve stylu Mad Max? Raketa na střeše, plamenomet v kufru a granát v…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud