Co dělat po nehodě v Chorvatsku? Postup se od Česka liší

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 6. srpna 2017, 12:48 Google+

Ačkoliv je Chorvatskou členským státem EU, jeho dopravní předpisy se, podobně jako v řadě jiných zemí, od těch našich výrazně liší. Jedna věc v něm však platí stejně, jako takřka kdekoliv jinde na světě - v případě dopravní nehody musí mít motorista z cizí země záznam o dopravní nehodě, který mu vystaví místní policie. Tím je dáno, že když se český motorista stane účastníkem nehody, musí předně zavolat policii. A to na čísle 192.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Sdílejte článek

Nechejme v první chvíli stranou, co potřebujete pro svoji pojišťovnu, jestliže dojde ke srážce vašeho vozidla na Jadranu s jiným nebo k jiné nehodě. Držme se nejdříve toho, co vyžadují předpisy dané země. Ty mluví jasně, že bez potvrzení o nehodě nesmíte vycestovat z Chorvatska. Tudíž, první je zvednout telefon a volat na číslo 192, a vyčkat příjezdu policie. Samozřejmě, pokud je nezbytné hýbat s vozidlem, vzhledem k zablokování dopravy, je ne místě vyznačit na vozovce polohu vozidel. Také je vhodné vše nafotit například na mobilní telefon.

Za to, že vozidlo překáží po havárii provozu, hrozí pokuta ve výši 500 HRK (asi 66 euro). Ovšem až desetkrát tolik - od 2 000 do 5 000 HRK (do 658 euro) - hrozí tomu, kdo nechce poskytnout informace pro dalšího účastníka nehody o sobě nebo vozidle, případně nechce vyplnit Evropskou správu o nehodě. Pokud došlo k újmě na zdraví, je vždy povinnost zavolat policii. Pro zahraniční motoristy v zásadě taková nutnost vyplývá i v případě havárie jen s poškozením auta. Cizinec totiž pro odjezd ze země musí mít potvrzení od policie o dané havárii.

Je na místě si pamatovat, že chorvatská policie nevystavuje záznam o dopravní nehodě (zapisnik o očevidu) na místě. Ten vystaví jen policie na příslušném policejním oddělení, a za to je účtován správní poplatek 20 HRK.

Jiná pravidla, na rozdíl od českých, platí také v případě, že nejste ochoten zaplatit na místě pokutu za přestupek, kterou vám stanovila chorvatská policie, která vás zadržela. Pokud zaplatíte na místě, je obvykle pokuta snížena na polovinu. Neplést si to s tím, že máte báječnou vyřídilku, že nás Čechy mají Chorvaté rádi, a tak podobně. Je to prostě běžná praxe.

img-responsive

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Zcela jinak je tomu, když odmítnete zaplatit. V tom případě může policie cizinci zadržet cestovní doklad a o případu telefonicky informuje územně příslušný Přestupkový soud. Ten stanoví datum a čas konání o vašem přestupku, což vám na místě sdělí policie. Obvykle je to následující první pracovní den po spáchání přestupku.

Přestupkový soud rozhodne o daném přestupku cizince a teprve následně, po zaplacení stanovené sankce, policie vrátí cizinci průkaz totožnosti. Jestliže takovou částku na místě motorista nemá, je mu určena lhůta, do kdy je třeba částku uhradit. Pokud se tak nestane, je automaticky peněžitý trest změněn na trest odnětí svobody. Ten v případě přítomnosti v Chorvatsku musí cizinec nastoupit okamžitě. Pokud již odcestoval, bude trest vyžadován při možné příští návštěvě a kontrole policejními nebo jinými státními orgány. Naopak, když stanovenou částku uhradí motorista ve stanovené lhůtě, považuje se za uhrazenou celá částka, i když budou zaplaceny její dvě třetiny.

Odborníci ÚAMK znovu upozorňují na fakt, že předpisy spojené s dopravními nehodami, vymáhání pokut a další okolnosti se liší i v Chorvatsku, byť je součástí EU. Pamatujme si i pravdu, že ani cizince neznalost přepisů neomlouvá.

Vytisknout

Diskuze: Co dělat po nehodě v Chorvatsku? Postup se od Česka liší

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Ferrari Testarossa

Ferrari ztratilo práva na označení Testarossa. Nový majitel pod ním chce…

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud