Test: Honda CMX 500 Rebel, hodné milé koťátko

Petr Boháč / AutoRoad.cz, 1. července 2020, 23:09 Google+

Po měsících nepřetržitých dešťů se počasí konečně umoudřilo a motorkářská sezóna může na plno začít. Proto jsme zcela netradičně otestovali také jednostopé vozidlo. Tím je malý custom Honda CMX 500 Rebel. Jaké z něj máme pocity si můžete přečíst v následujícím testu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Honda CMX 500 Rebel

Honda CMX 500 Rebel | foto: Petr Boháč

Sdílejte článek

Honda Rebel je klasický custom s moderním designem. Motocykl zaujme štíhlou stavbou s nízko umístěným sedlem. Jeho výška je pouhých 690 mm a tudíž bezpečně na zem došlápnou i motorkáři nižšího vzrůstu. Dále má  pak 16 palcová paprsková kola s pneumatikami s vysokým profilem, která napomáhají dobře filtrovat nerovnosti na silnici. Přední pneumatika má šíři 130 mm a profil 90, ta zadní 150/80. Moc se mi líbila i zvolená barva, černá prostě ke custom ladí. Už tak jistý jsem si ale nebyl předním světlem. U Hondy o něm hovoří takto "Kulatý LED světlomet upevněný do tlakově lité hliníkové objímky s působivým novým vnitřním designem je umístěn vysoko vpředu a vzdává hold dřívější éře. Ukazatele směru nyní také využívají technologii LED" Já mám kulaté světlomety rád, ale čtveřice LED diod mi třeba u Porsche přijde příšerná. Zde sem si nebyl jist, zda se mi líbí či nikoliv. Neustále se to ve mně pralo a jednou mi přišly skvělé, po chvíli bych dal přednost klasickému kulatému světlu, jaké na motorkách bývaly dřív. 

img-responsive

Honda CMX 500 Rebel | foto: Petr Boháč

Rebelka je poháněna řadovým, vodou chlazeným dvouválcem o objemu 471 ccm s výfukovým potrubím 2-1. S výkonem 34 kW se těsně vejde do normy pro držitele řidičského oprávnění skupiny A2. Výkon, spolu s točivým momentem 43,3 N.m. putuje přes řetězi na zadní kolo přes 6 stupňovou převodovku. O bezpečné zastavení se starají ocelové kotoučové brzdy s dvoupístkovým třmenem vpředu. Vzadu je jednopístkový typ a součástí standardní výbavy je rovněž dvoukanálový systém ABS.

Jelikož jsem z důvodu pracovního vytížení a nepříznivého počasí letos ještě nevyjel a loňskou sezónu jsem kvůli úrazu ukončil již v červnu, byla pro mě Rebelka jasnou volbou pro po delší době první kilometry v jedné stopě. Říká se, že Honda je hodná, což v případě půllitrového customu platí dvojnásob. Díky nízké stavbě a celkově malým rozměrům je její ovladatelnost příkladná. Motocykl jsem si přebíral v prodejně K2 MOTO a čekalo mě 25 km v hustém Pražském provozu. Již po pár metrech jsme se k Hondou skamarádili. Začínající motorkáři jistě ocení přehledný 100mm rychloměr s negativním LCD displejem a modrým podsvícením. Je překvapivě efektivní a nyní disponuje digitálním ukazatelem zařazených převodových stupňů. Takže i naprostý začátečník ví, jaký kvalt má zrovna zařazený. Krom rychlosti, zařazené rychlosti, času, ujetých kilometrů a spotřeby ukazuje "budík" i stav nádrže. Ovšem její stav je promítán jen po čtvrtinách, což s nádrží s kapacitou 11,2 litru nedává moc přesné informace o jeho stavu. Jinak jsem s ním neměl problém a byl dobře čitelný za všech světelných podmínek. I když osobně bych dal asi přednost oldschoolovému analogovému rychloměru doplněného o otáčkoměr.

img-responsive

Honda CMX 500 Rebel | foto: Petr Boháč

K samotné jízdě. Při jízdě po městě musím kromě dobré ovladatelnosti pochválit i průběh motoru. Má poměrně slušný výkon od spodu a plynulý lineární nárůst výkonu. Není to rozhodně žádná divočina, ale po městě jste rychlejší než ostatní účastníci provozu ve svých čtyřkolých "plechovkách". Při jízdě na okreskách je výkonu tak nějak dostatečně. Na nějaké zavodnění to není, ale na kochání se krajinou a poslechu příjemně dunícího dvouválce s občasnou potřebou předjet pomalejší účastníky provozu je výkonu až až. Kde nastává problém, je dálnice. Zde není problém jet 130 km/h , ale je cítit, že se motorka už necítí úplně dobře. Maximální rychlost, kterou jsem dosáhl (ne na veřejné komunikaci) byla ještě o 43 km/h nad dálničním limitem, ale dobře jsem se na dálnici cítil spíše při rychlostech okolo 120 až 125 km/h. Pozice za řídítky s mírně nataženýma rukama je příjemná a ani po několika hodinách jsem se necítil nepohodlně. Ale co jsem nemohl vystát, to byla spojka zasahující až nad pravou stupačku, která mě neustále tlačila do lýtka. Mít reputaci jako má třeba Sršeň, pak bych uvedl, že mě ta deb... spojka vyloženě sra..., ale jelikož jeho reputaci zatím nemám, tak jen napíši, že mi přijde její umístění nešťastné a stále mi překážela k úplně ideálnímu posezu.

img-responsive

Honda CMX 500 Rebel | foto: Petr Boháč

To byla jízda v jednom. Když si s sebou na výlet přiberete "batůžek" , v mém případě 170 cm vysoký a 60 kg vážící, Rebelka se hned promění k horšímu. Ovladatelnost je stále ukázková, ale výkon motoru již nestačí. Tam, kde při sólo jízdě můžete bez váhání předjíždět, si to musíte raději 2x rozmyslet a předjet raději až o zatáčku dál. Také zadní sedlo je spíše nouzové. Pár kilometrů není problém, ale již asi po 40 km se "batůžek" cítí nepohodlně a neustále vám za zády přesedá.

img-responsive

Honda CMX 500 Rebel | foto: Petr Boháč

Co se spotřeby týče, po městě se na větší vzdálenost (oněch prvních 25 km přes celou Prahu) dá jezdit za krásných 3,3 litrů na 100 km. Při courání pro rohlíky a neustálém popojíždění stoupá spotřeba asi o litr. Celkově jsem po našem hlavním městě jezdil v průměru za 3,9 litrů na 100 km. Okresní silnice na "kochačku" znamenají 3,1 litrů a při tahání za plyn i okolo 5 litrů. Průměr mi nakonec vyšel 3,7 litrů na 100 km při mimoměstském provozu. Po dálnici v rychlostech okolo 130 km/h jezdí Rebelka za 4,4 litry benzínu na 100 km. To platí při jízdě v jednom, ve dvou stoupá spotřeba přibližně o půl litru. Když jsem Hondu vracel, měl jsem výslednou průměrnou spotřebu 3,9 litrů na 100 km.

Na závěr musím říct, že se mi Rebelka moc líbila. Jízdně je to moc hodná a milá motorka, kterou bych bez váhání doporučil začínajícím motorkářům pro jejich první krůčky v říši dospělých motorek. Je pěkná, dobře ovladatelná a s cenou 159 900 Kč včetně ABS i poměrně levná. Škoda jen té spojky, která mi trochu kazila jinak skvělý dojem z motorky.

Plusy:
- při jízdě v jednom slušný výkon motoru
- perfektní manévrovací schopnosti
- cena

Mínusy:
- spojka tlačící do nohy
- omezený dojezd mezi 250 až 300 km
- zadní sedadlo je spíše nouzové

Typ motoru:

Atmosferický R2

Palivo:

Benzín

Zdvihový objem:

471 ccm

Výkon:

34 Kw (46 koní)

Točivý moment:

43,3 N.m.

Převodovka:

M6

Poháněná kola:

zadní

Délka:

2188 mm

Šířka:

820 mm

Výška:

1094mm

Rozvor:

1488 mm

Zavazadlový prostor:

--- litrů

Pohotovostí hmotnost:

190 kg

V-max:

155 km/h – 173 km-h naměřená

0-100 km/h:

7,1 s naměřeno

Spotřeba:

3,7 l/100 km

Vytisknout

Diskuze: Test: Honda CMX 500 Rebel, hodné milé koťátko

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Suzuki ACROSS

SUZUKI PŘEDSTAVUJE ACROSS, PLUG-IN HYBRIDNÍ SUV STŘEDNÍ TŘÍDY

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud