Test Dacia Duster TCe 100 LPG, bořič předsudků, který to umí pod 1 Kč na 1 km

Petr Boháč / AutoRoad.cz, 2. června 2021, 22:08 Google+

K otestování jsem dostal Dacii Duster s přeplňovaným tříválcem, který kromě benzínu již z výroby disponuje též pohonem na LPG. Takovéto řešení pohonu se dnes již příliš nevyskytuje. Jaký je "plynový" Duster jsme pro Vás zjistili v následujícím testu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Dacia Duster TCe 100 LPG

Dacia Duster TCe 100 LPG | foto: Petr Boháč

Sdílejte článek

Do testu jsme měl domluvený Duster s povedeným čtyřválcem 1,33 TCe a pohonem všech kol. Jako milovník off roadu jsem se na něj moc těšil. Bohužel z důvodu servisní prohlídky v době mého termínu z testu sešlo. Jako náplast jsem dostal možnost vyzkoušet Dustera se základním tříválcem a pohonem pouze předních kol. Jelikož nejsem fanouškem downsizingu a rádoby off roadu s náhonem pouze kol jedné nápravy neuznávám, řekl jsem si, že zatnu zuby a ten týden nějak vydržím. Ale jak jistě víte, velké očekávání sebou přináší zklamání, tak i podceňované věci mohu už jen mile překvapit. Duster TCe 100 ve mě zbořil veškeré předsudky a zanechal ve mě velice pozitivní dojem. 

img-responsive

Dacia Duster TCe 100 LPG | foto: Petr Boháč

Robustní vzhled

Dacie Duster působí na první pohled dojmem robustního vozu kategorie SUV. Vůz dlouhý 4341 mm zpředu zaujme mohutným nárazníkem lakovaným ve dvou různých barvách. Lesklá šedá část začínající ve spodní části připomíná ocelový kryt motoru a ochranný rám. Nad ním se nachází maska chladiče s velkým znakem automobilky, jenž je ohraničen předními světlomety s LED denním svícením. Na svalnatosti Dusteru přidávají výrazně vytáhlé lemy blatníků kol a poměrně nízká okna a především velká světlá výška, která činí 210 mm. Zadní partie kopíruje designérské prvky použité na přídi vozu, což opět znamená leskle lakovanou spodní část nárazníku a zajímavá světla, která jako by z oka vypadla Jeepu Renegade. 

img-responsive

Dacia Duster TCe 100 LPG | foto: Petr Boháč

Jednoduchý, ale neurazí

Interiér je oproti vozům, na který jsem jako novinář zvyklý poněkud jednoduší a chudší. Použité materiály nejsou na kdoví jaké úrovni, ale jinak je Duster uvnitř překvapivě příjemný. Díky jednoduchému provedení je interiér přehledný. Není tu nic, co by rozptylovalo řidiče a až na drobné přešlapy je ergonomie ovládacích prvků dobrá. 

Za čtyřramenným multifunkčním volantem se nacházejí analogové budíky. Uprostřed palubní desky pak najdeme displej infotainmentu, jehož velikost a hlavně grafické zpracování nenadchne, nicméně svou funkci plní dobře a to je to hlavní. Co mě mile potěšilo, to je ovládání klimatizace a topení. Na starost ho má trojice otočných ovladačů s displejem uprostřed. Funguje dobře a vypadá jako u auta s minimálně dvojnásobnou cenovkou.

Uvnitř se pohodlně posadí čtveřice dospělých. V případě plného obsazení pěticí dospělých je na zadní lavici trochu těsněji v oblasti ramen. Avšak místa pro nohy i nad hlavou je zde dostatek. Zavazadlový prostor je díky uložení tlakové nádoby na LPG pod podlahou stejný, jako u verze na čistě benzínový pohon. V základním uspořádání pojme 445 litrů bagáže a po sklopení opěradel zadních sedadel se do útrob Dustera vejde až 1478 litrů zavazadel.

img-responsive

Dacia Duster TCe 100 LPG | foto: Petr Boháč

Vymírající druh

Pod kapotou testované Dacie se nacházel zážehový tříválec o objemu 999 ccm dopovaný turbodmychadlem. Ten je naladěný na výkon 74 kW (100 koní) při 5000 ot./min a poskytuje 170 N.m. točivého momentu při 2000 ot./min. Do vozu se tankuje jak benzín, tak i LPG. V dnešní době plné elektromobilů, hybridů, popřípadě vozů na CNG je požití LPG něco zcela výjimečného. Poháněná jsou kola přední nápravy a převodovka je manuální 5 rychlostní (modelový ročník 2021 má již rychlostí 6).

img-responsive

Dacia Duster TCe 100 LPG | foto: Petr Boháč

Jízda předčí očekávání

K jízdnímu testu "litrového" Dustera s pohonem pouze předních kol jsem přistupoval plný skepse a předsudků. Ty byly prohloubeny hned při prvním kontaktu s vozem. Dveře jdou otevírat tak lehce, jako by byly z papíru. Po usednutí za volant vidím jen chudý interiér bez nápadu a materiály, které nenadchly ani u vozů o dekádu starších. 

První příznivý dojem nastal hned při startovní. Žádné oldschool otáčení klíčem. Mohlo by se namítnout, že je to dnes již standardní výbava, což ale není úplně pravda. Nedávno jsem měl doma německou prémiovku za 2,8 milionu Kč a u ní se ještě postaru otáčelo klíčkem. Po nastartování další milé překvapení, motor ač tříválcový byl tichý a kultivovaný. Dynamika na papíře vypadá nevalně. Zrychlení z 0 na 100 km/h za 14,4 s dává tušit mdlou odezvu na plyn. Po sešlápnutí plynu další kladné dojmy. Motor se vytáčí ochotně a alespoň po městě není Duster žádný louda. Také za městem výkon motoru v drtivé většině případů nechybí. A to ani na dálnici, kde není problém udržet 130 km/h i na nejtěžší převod kopec nekopec. Jen při vyšších rychlostech už trochu obtěžuje aerodynamický hluk. 

Takže litrový motor i v takto velkém autě dává poměrně smysl. Není to žádný závodník, ale klidnějšího řidiče svým výkonem zcela uspokojí. Navíc při spotřebě okolo 8 litrů plynu lze ujet 100 km za méně, než 100 Kč. 

Největším plusem Dustera, když pomineme cenu, je podvozek. Jeho schopnost filtrovat nerovnosti nemá u levných vozů konkurenci. Městská dlažba, nebo propadlé kanály přejde s drobným pohoupnutím a neztratí se ani v terénu. Ne dlouho před testem Dustera jsme jel po kamenité polní cestě s Jeepem Gladiátor a jízda byla i v rychlosti 30 km/h velice nepříjemná. S Dusterem v 70 km/h žádné drama a natřásání, jen hluk už byl takový, že jsme na sebe se spolujezdcem museli pokřikovat.

Nepřekonaný poměr ceny a výkonu

img-responsive

Dacia Duster TCe 100 LPG | foto: Petr Boháč

Nad očekávání dobré auto

Týdenní soužití s testovanou Dacii mě donutilo přehodnotit vžité představy o tom, jaké auto nemá smysl. SUV s náhonem pouze předních kol? Ruku na srdce, pohon všech kol drtivá většina řidičů téměř nikdy nepotřebuje. Litrový tříválec v robustním voze? Na žádné jančení to není, ale při běžném užívání mi výkon nechyběl. Laciný interiér? S každým kilometrem stráveným za volantem jsem si uvědomoval, že za pořizovací cena auta je interiér vlastně fajn. Takže s čistým svědomím mohu prohlásit, že Dacia Duster TCe 100 LPG je daleko lepším vozem, než za jaký jsem ho považoval. 

Plusy:

- cena

- podvozek

- vnitřní prostor

Mínusy:

- předsudky

- pro někoho malý výkon

- materiály v interiéru

Typ motoru:

přeplňovaný zážehový R3

Palivo:

Benzín / LPG

Zdvihový objem:

1499 ccm

Výkon:

74 kW (100 k) při 5000 ot./min.

Točivý moment:

170 N.m. při 1750 ot./min.

Převodovka:

M5

Poháněná kola:

přední

Délka:

4341 mm

Šířka:

1804 mm

Výška:

1693 mm

Rozvor:

2676 mm

Zavazadlový prostor:

445 / 1478 litrů

Provozní hmotnost:

1380kg

V-max:

172 km/h (168 km/h na LPG)

0-100 km/h:

14,4 s (13,8 s na LPG)

Spotřeba

5,5 l (6,9 l LPG) / 100 km

Vytisknout

Diskuze: Test Dacia Duster TCe 100 LPG, bořič předsudků, který to umí pod 1 Kč na 1 km

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Toyota Yaris Hybrid

Pandemie způsobila nárůst poptávky ze stran rozvážkových firem po vozech na…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud