Nová Toyta Corolla: Dvě karoserie, dva hybridní pohony a mnoho nových možností

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 2. října 2018, 11:12 Google+

Na letošním autosalonu v Paříži se poprvé představuje nová generace modelu Toyota Corolla Touring Sports, která se tak připojí k nové generaci hatchbacku odhaleného letos v Ženevě. Zbrusu nová Corolla – vyráběná v britském závodu Toyota v Burnastonu – zaujme dynamičtějším designem a doposud nejvýraznějšími rozdíly mezi sportovním, kompaktním a dynamickým hatchbackem, resp. elegantním, kultivovaným a všestranným kombi s označením Touring Sports.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Toyota představila na pařížském autosalonu novou Corollu & Corollu Touring Sports

Toyota představila na pařížském autosalonu novou Corollu & Corollu Touring Sports | foto: Toyota

Sdílejte článek

Provedení Touring Sports, vytvořené a vyvinuté v Evropě, představuje klíčovou volbu pro fleetové prodeje s rostoucím podílem na trhu. Nová modelová řada Corolla 2018 se zbrusu novým hybridním pohonem 2,0 litru s autonomním dobíjením, který rozšiřuje stávající nabídku motorizací, je současně první ukázkou strategie dvou variant hybridního pohonu od Toyoty.

Toyota se tradičně pyšní svojí schopností naslouchat zákazníkům a reagovat na jejich názory. Po 20 letech v roli leadera mezi hybridními pohony s více než 12 miliony prodanými hybridními vozidly se automobilka zaměřuje na požadavky potenciálních zákazníků, kteří volají po vyšších výkonech i u hybridního automobilu.

Toyota se proto rozhodla nabízet dva typy hybridního pohonu; jeden přináší všechny silné stránky hybridního systému čtvrté generace, včetně vylepšené odezvy a lineárního charakteru, stejně tak jako tradiční výhody v podobě nízké spotřeby paliva a pohodové jízdy; druhý pak navíc disponuje vyšším výkonem, nenucenou akcelerací a dynamičtějším jízdním charakterem přinášejícím potěšení za volantem.

Nová Corolla v provedení hatchback i Touring Sports odráží nepolevující zaměření značky na hybridní pohon s autonomním dobíjením; zákazníkům tak nabídne pouze jeden konvenční motor – přeplňovanou benzínovou jednotku 1,2 litru o výkonu 116 k – a dále možnost výběru z hybridních ústrojí s autonomním dobíjením 1,8 litru o výkonu 122 k, resp. 2,0 litru o výkonu 180 k.

Hybridní ústrojí 1,8 litru nabízí všechny výhody, které zákazníci od plně hybridních pohonů Toyota tradičně očekávají – tichou, intuitivní, agilní a soběstačnou technologii s nízkými celkovými náklady na vlastnictví, bez nutnosti dobíjení ze zásuvky a s výrazně vyšší spolehlivostí než u jakékoli konvenčního pohonu. Systém nabízí mimořádně nízkou spotřebu paliva i nízké emise CO2, včetně možnosti absolvovat až 50 % běžného dojíždění čistě na elektřinu.

Všechny výše uvedené přednosti nabídne zákazníkům i hybridní pohon 2,0 litru a navíc i energickou jízdu s vyšším výkonem a pedály řazení pod volantem pro požitek z dynamičtější jízdy. Obě jednotky využívají výhod vyššího jízdního pohodlí, stability, ovladatelnosti a potěšení z jízdy plynoucích z nově použité podvozkové platformy TNGA (Toyota New Global Architecture) s označením GA-C.

Nové kombi Touring Sports v samotném středu evropské nižší střední třídy představuje dynamický a stylový vůz naplňující všechny myslitelné potřeby v rámci každodenního dojíždění i víkendového využití; dokáže přitom spojovat potěšení z jízdy s pocitem bezpečí a nízkými provozními náklady, které jsou pro hybridní pohon Toyota charakteristické.

Nová globální architektura TNGA

Platforma TNGA (zkr. Toyota New Global Architecture) tvoří základ vývoje všech budoucích hnacích ústrojí a vozidel automobilky Toyota s ambicemi zajistit stabilně vysokou kvalitu řízení napříč celou modelovou řadou vozů této značky. TNGA spíše než platformu představuje ucelenou filozofii vývoje a je revoluční ve způsobu, jakým Toyota navrhuje, konstruuje a vyrábí svá vozidla. Současně je nedílnou součástí snah Toyoty vyrábět stále lepší automobily, které jsou stylovější, zábavnější za volantem, a ještě bezpečnější než v minulosti.

zdroj: youtube.com

TNGA uvádí nově definované zásady uspořádání různých komponent, jejichž prostřednictvím se zjednodušují klíčové oblasti návrhu vozidel. Uvedené změny mají dopad převážně na prvky, které nejsou okem viditelné, takže návrháři mohli bez omezení vetknout oběma verzím nové Corolly nápadný a jedinečný vzhled s nižším postojem a atraktivnějšími proporcemi.

Výhodou platformy TNGA (GA-C v případě nové Corolly) je vyšší požitek z jízdy vyplývající ze snížení těžiště o 10 mm (výška kapoty -47 mm, výška posezu předních a zadních cestujících -24, resp. -26 mm), zavěšení zadních kol typu multilink standardně v rámci celé modelové řady a konstrukce karoserie tužší o 60 % díky výztuhám z vysokopevnostní oceli na klíčových místech vozidla. Vše z výše uvedeného přispělo k lepší ovladatelnosti a stabilitě vozidla bez negativních dopadů na jízdu a pohodlí.

U nových modelů na bázi platformy TNGA bude prioritou nejvyšší úroveň aktivní i pasivní bezpečnosti. Nová Corolla byla navržena tak, aby splňovala náročné standardy nezávislých nárazových testů a poskytovala vyšší míru aktivní bezpečnosti vyplývající z propracovaných funkcí a systémů nejnovějšího paketu bezpečnostních technologií Toyota Safety Sense.

Design

„Cílem vývoje nové Corolly Touring Sports bylo vytvořit nejelegantnější a nejsportovnější kombi v nižší střední třídě, abychom zároveň zákazníkům přicházejícím ze segmentu D dokázali nabídnout výhody největšího prostoru pro nohy zadních cestujících v dané třídě i vysoce konkurenceschopný objem zavazadelníku,“ říká Kazuhiko Isawa, vedoucí návrhář karoserií z European Design Centre.

img-responsive

Toyota představila na pařížském autosalonu novou Corollu & Corollu Touring Sports | foto: Toyota

Nová Corolla Touring Sports s karoserií typu kombi, která je v Evropě klíčová, byla navržena v Evropě v nedávno otevřeném centru výzkumu a vývoje v Zaventemu. Díky nasazení podvozkové platformy TNGA není nové kombi pouhou odvozeninou od hatchbacku, ale představuje na první pohled samostatný a nezávislý model.

Nové kombi Touring Sports je o 58 mm delší než nahrazovaný model. Ještě důležitější je však prodloužení rozvoru náprav o 100 mm na 2 700 mm, resp. vzdálenosti mezi předními a zadními pasažéry o 48 mm na 928 mm, čímž se na zadních sedadlech podařilo vykouzlit největší prostor pro nohy v dané třídě.

Ačkoli kombi sdílí s novým hatchbackem Corolla stejně dynamickou a výraznou čelní partii i snížení celkové výšky o 25 mm, všechny panely karoserie nového kombi Touring Sports za prostředním B-sloupkem se od hatchbacku liší, a propůjčují tak kombi kultivovaný a smyslný vzhled s aerodynamickou linií střechy elegantní a současně robustní karoserie.

K dynamickému profilu přispívají stejně široké podběhy kol s vytaženými lemy jako u hatchbacku, umožňující zvětšit rozchod kol a zdůraznit širší postoj i nižší těžiště.

Vzadu se designový motiv kombi Touring Sports podobně jako u hatchbacku zaměřuje na markantní atletická ramena blatníků, doširoka rozmáchlé full-LED koncové svítilny a zadní sklo, které se oproti současné generaci sklonilo o dalších 12 stupňů.

Oproti hatchbacku se registrační značka posunula o něco výše na panel výklopné zádě a zároveň se ve prospěch luxusnějšího vzhledu zmenšil stupínek u spodní hrany zádě. Na designovou filozofii „Under Priority Catamaran“, uplatněnou v přední části vozu, se odkazuje i hlubší provedení zadního nárazníku.

Pro kombi Touring Sports bude k dispozici pět nových designů kol, včetně 18" litých kol s broušenými povrchy a dvou nových designů 17" litých kol – stříbrných, resp. černých s broušenými povrchy.

Zákazníci budou moci vybírat z 11 odstínů karoserie, z toho čtyř nových (bronzová metalíza Oxide Bronze, červená Emotional 2, stříbrná Precious a hnědá Phantom).

V daném segmentu jedinečnou vlastností je možnost zdůraznit dynamický design Corolly Touring Sports volitelnými dvoubarevnými schématy, která budou k dispozici již od počátku prodeje. Zákazníci mohou kombinovat lakování karoserie s černým provedením střechy a střešních sloupků, resp. lemováním spodní části masky chladiče.

DESIGN EXTERIÉRU PROVEDENÍ HATCHBACK

„Naším hlavním cílem u nové Toyoty Corolla bylo vytvořit nejmarkantnější a nejdynamičtější hatchback na trhu bez kompromisů v otázkách využitelnosti interiéru,“ vysvětluje Simon Humphries, výkonný generální manažer z divize globálního designu Toyota.

„Díky nízkému těžišti, které vyplývá z uspořádání TNGA, je vozidlo při pohledu z boku lehké a agilní, avšak když se přesuneme směrem dozadu, zaujme svým robustním, širokým a přikrčeným postojem, který je na evropském trhu naprosto zásadní.“

img-responsive

Toyota představila na pařížském autosalonu novou Corollu & Corollu Touring Sports | foto: Toyota

Nová Corolla vyznává výrazně sportovnější, dynamičtější a markantnější design s nepřehlédnutelným stylistickým ztvárněním předku vozidla.

Délka vozu narostla o 40 mm, přičemž celá tato hodnota byla využita ke zvětšení rozvoru náprav v zájmu vyšší bezpečnosti a výraznějšího designu. Důležitá je i skutečnost, že nový hatchback je přibližně o 25 mm nižší, přičemž u kapoty motoru činí pokles plných 47 mm. Výsledkem je elegantnější tvar a opticky přitažlivější nižší kapota, což zase zlepšuje bezpečnost díky lepšímu výhledu řidiče směrem vpřed.

Nové ztvárnění předku je další vývojovou variantou designových filozofií Under Priority Catamaran a Keen Look automobilky Toyota. Pod zahnutou přední hranou plošší kapoty ve tvaru škeble se nachází užší horní část masky chladiče s novými full-LED sdruženými světlomety a světly denního svícení.

Lemování kolem velké spodní části masky chladiče ve tvaru lichoběžníku nápadně vyčnívá vpřed. Jelikož je méně zalomené a zároveň o něco svislejší než v minulosti, zkrátil se přední převis vozidla asi o 20 mm.

Boční části lemování kolem masky chladiče tvoří charakteristický tvar trupu katamaránu v předních rozích a zdůrazňují tak rozšíření nové Corolly o 30 mm a její široký sportovní postoj. Součástí nahoru směřujících boků předního spoileru jsou nová mlhová světla typu LED. Samotný rastr masky chladiče má novou propracovanější a kultivovanější podobu.

Při pohledu z boku je elegantní a sportovní silueta nového hatchbacku zdůrazněna některým z pěti nových designů kol, podobně jako u provedení Touring Sports. Nové ztvárnění zadní partie je o něco kulatější než v minulosti, aby se opticky sladila přední a zadní část vozidla. Výklopná záď je vyrobena ze syntetické pryskyřice kvůli snížení hmotnosti a technologii výroby složitě zakřivených povrchů.

Díky strmějšímu sklonu zadního skla přibližně o 14 stupňů a svalnatým tvarům nad podběhy zadních kol se vůz celkově jeví jako kompaktnější. Do výklopné zádě byl zabudován střešní spoiler a ve standardní výbavě všech modelů je též anténa ve tvaru žraločí ploutve.

Zadní full-LED koncové svítilny používají světlovodné trubice protažené až do samotných rohů vozidla, které svým provedením zdůrazňují široký a přikrčený postoj nové Corolly při pohledu zezadu. Designové ztvárnění „Under Priority Catamaran“ z přední části vozidla se opakuje i v provedení zadního nárazníku; do tenké spodní hrany jsou zde začleněny dva chromové dekory.

Pro novou Corollu v provedení hatchback se bude nabízet shodných 11 odstínů karoserie jako v případě kombi Touring Sports; výhodou bude i stejná nabídka čtyř různých dvoubarevných schémat lakování.

DESIGN INTERIÉRU PROVEDENÍ TOURING SPORTS A HATCHBACK

„Dohled nad kvalitou kabiny nové Corolly byl svěřen speciálnímu týmu Toyota Motor Europe pro smysly vnímanou kvalitu, který již prokázal své odborné schopnosti u modelu C-HR. Tento tým v úzké spolupráci s návrháři karoserií a dalšími techniky provedl analýzy a vizualizace celého interiéru, kdy zohlednil nejen barvy, stupně výbavy a způsoby provedení, ale i takové detaily, jako jsou intenzita nebo směr světelných paprsků. Díky této práci se v jednotlivých fázích vývoje provedla celá řada vylepšení, od konzistentní volby tvarů až po sladění barevných odstínů a textur, stejně tak jako kontrola kvality v  pozdějších fázích. Pečlivý důraz na každý detail se tak ve výsledku odrazil ve významném zlepšení celkové smysly vnímané kvality,“ vysvětluje Jasuši Ueda, hlavní konstruktér ze společnosti Toyota Motor Corporation.

Nová Corolla Touring Sports i pětidveřové provedení představuje zbrusu nový design interiéru, jehož výsledkem je prostorný, moderní a harmonický prostor s novými texturami, barvami a výplněmi v zájmu nejvyšší úrovně kvality na pohled i na omak.

img-responsive

Nová Corolla Touring Sports | foto: Toyota

Návrháři věnovali zvýšenou pozornost provedení kombi, šitému na míru speciálně pro evropský trh, aby se zákazníci mohli těšit na nejvyšší úroveň smysly vnímané kvality. Na pocitu prostornosti v interiéru má klíčový podíl nový přístrojový panel, který je celkově o 24 mm tenčí. Snížením horní části panelu se ve výsledku opticky odlehčila hmota samotného panelu a současně zlepšil výhled ve směru jízdy; navíc bylo možné o něco snížit posez na předních sedadlech v zájmu snížení těžiště vozidla a vytvoření řidičsky příjemnější polohy za volantem.

Středový panel se na druhou stranu o 42 mm rozšířil a o 22 mm zvýšil ku prospěchu ergonomie ovládání a řazení s důrazem na pocit obklopení na pracovišti řidiče. Návrháři rovněž optimalizovali výšku loketní opěrky na středovém panelu; v zájmu vyššího pohodlí pasažérů se také o 20 mm zvětšil rozsah jejího posuvu.

Změny konstrukce předních sedadel se dotkly pružin v opěradlech i sedáku, resp. optimalizace tloušťky pružného čalounění z uretanu. Provedená opatření společně zajistila lepší polohu za volantem s širším rozložením tlaku ve prospěch vyššího pohodlí a menší únavy na dlouhých trasách.

Nově navržená přední sportovní sedadla, standardně dodávaná ve stupních výbavy Selection a Executive, používají tenkou a širokou oporu v oblasti ramen, která kryje robustní a silné boční polštáře; výsledkem je tenká konstrukce sedadel s příkladnou oporou pro tělo pasažéra.

K vynikající ergonomii kokpitu řidiče ještě přispívá řada nových ovládacích prvků a přístrojů doplňujících rozhraní HMI (Human Machine Interface).

Prvky podrobněji popsané v oddílu ‚Luxusní prvky výbavy a technologie ke zvýšení pohodlí‘ zahrnují nový panel se sdruženými přístroji před řidičem s novým 3D panelem nebo multi-informačním displejem, nový barevný projekční displej o velikosti 10", nový 8" centrální displej multimediální soustavy, elektronickou parkovací brzdu, systém bezdrátového dobíjení telefonů a zpětné zrcátko s automatickou clonou.

Kromě prodloužení vzdálenosti mezi předními a zadními pasažéry ve prospěch většího prostoru pro nohy na zadních sedadlech se změnila i samotná konstrukce zadních sedadel s použitím nového materiálu sedáků pro rovnoměrnější rozložení hmotnosti cestujícího napříč plochou sedáku. Standardní funkcí je i možnost sklápění opěradel zadních sedadel pohybem páčky v zavazadelníku, čímž se vytvoří zcela plochá podlaha zavazadlového prostoru.

img-responsive

Nová Corolla Touring Sports | foto: Toyota

Nový design interiéru charakterizuje ještě větší míra soudržnosti a jednotného vzhledu díky použití řady na pohled i na omak kvalitních materiálů a obkladů, jako jsou např. matně chromové kovové obklady a lakování, prvky v provedení černý lak, umělá i pravá kůže, prošívání a možnost volby mezi látkovým čalouněním sedadel, materiálem Alcantara nebo čalouněním pravou kůží.

Nové kombi Corolla Touring Sports přináší i další výhody, jako je prodloužení rozestupu mezi předními a zadními pasažéry o 48 mm (na výsledných 928 mm) ve prospěch většího prostoru pro nohy na zadních sedadlech, resp. velký zavazadelník o objemu 598 litrů (dle metodiky VDA) s mnoha úpravami ke zvýšení praktičnosti a funkčnosti.

Ke snadnému ovládání elektricky výklopné zádě napomáhá detektor pohybu aktivovaný mávnutím nohou pod středovou částí zadního nárazníku. Rozsah otevírání se navíc zvětšil o 10 mm.

Po změně uložení zadních tlumičů bylo možné zjednodušit konstrukci obložení bočních stěn v zavazadlovém prostoru. Tímto se podařilo zvětšit šířku zavazadelníku a usnadnit nakládání, stejně tak jako vytvořit schránky v bočních stěnách kufru za podběhy zadních kol po obou stranách kufru.

V samotném zavazadelníku najdeme dno nastavitelné ve dvou polohách (horní a spodní), které lze v horní poloze otevírat a zavírat tak, jako by bylo zavěšeno na pantu v opěradlech zadních sedadel. Dno je standardně ve všech stupních výbavy provedeno jako oboustranné, s kobercem na horní straně a plastovým rubem pro převoz mokrých nebo znečištěných předmětů.

Prostor pod podlahou kufru je nyní větší a plně čalouněný; najdeme zde navíc vyjímatelné boční přepážky. K dalšímu zvýšení praktičnosti přispívají celosvětově první LED lampičky po obou stranách zavazadelníku a vyjímatelný kryt zavazadelníku se zasouváním jedním dotykem.

LUXUSNÍ PRVKY VÝBAVY A TECHNOLOGIE KE ZVÝŠENÍ POHODLÍ

Ke zpříjemnění pobytu řidiče i všech cestujících na palubě vozu slouží vyčerpávající řada luxusních prvků výbavy i technologií ke zvýšení pohodlí, které jsou povětšinou součástí vyšších stupňů výbavy, případně se nabízejí jako volitelné v rámci nové modelové řady Corolla.

Návrháři kladli zvláštní důraz na co nejvyšší praktickou využitelnost Corolly v provedení Touring Sports, kde u všech stupňů výbavy standardně najdeme oboustranné dno zavazadelníku nastavitelné ve dvou polohách, celosvětově první LED osvětlení a (pro stupeň výbavy Executive též hliníkové kolejnice k zachycení nákladu.

img-responsive

Toyota představila na pařížském autosalonu novou Corollu & Corollu Touring Sports | foto: Toyota

Příklady dalších technologických prvků výbavy:

  • LED světlomety: Tři typy LED předních sdružených světel (v závislosti na stupni výbavy): světlomety s trojicí LED parabol, bi-LED světlomety (dálková/potkávací světla) se systémem AHB, resp. LED světlomety s adaptivním systémem ovládání dálkových světel (AHS).
  • Celosvětově první 3D zobrazování pro řidiče: Součástí sdružených přístrojů před řidičem je 7" multi-informační displej s režimem digitálního nebo analogového zobrazení rychloměru. U tohoto panelu je též možné přepnout na 3D zobrazení (světová novinka), kdy kruhové ukazatele zdánlivě plují ve vzduchu před řidičem.
  • Projekční displej HUD: Barevný projekční displej typu TFT o úhlopříčce 10" (standardně pro výbavu Executive), jehož polohu i jas je možné regulovat pomocí prvků na volantu, promítá nejrůznější jízdní údaje a varování na čelní sklo v zorném poli řidiče, jako např. rychlostní omezení, upozornění navigace a ukazatel hospodárnosti jízdy (Eco).
  • Multimediální soustava Toyota Touch: Barevný 8" dotykový displej zabudovaný do středového panelu nové Corolly zprostředkuje funkce multimediální jednotky Toyota Touch® 2 s navigací Go. Jednotka s rychlým operačním systémem v zájmu co nejsnazšího ovládání podporuje funkci roztahování/stahování prstů a posunutí/mávnutí prstem, stejně tak jako multi-kontextové vyhledávání přes jediné vyhledávací pole.
  • Systém eCall: Systém eCall přivolá pomoc v případě nehody, kdy došlo k aktivaci airbagů. Automaticky kontaktuje národní složky záchranného systému, jimž poskytne klíčové informace, jako jsou poloha vozidla a počet cestujících; pasažéři ve vozidle přitom mohou komunikovat s operátorem tísňových služeb i v případě vážného zranění. Systém eCall dále umožňuje cestujícím obrátit se na záchranné složky přímo, a to jediným stiskem tlačítka. Hovor se spojí přes vestavěnou kartu SIM, aniž by byly majiteli účtovány jakékoli poplatky.
  • Prémiová audio soustava JBL GreenEdge: Nová Corolla v hybridním provedení může být vybavena prémiovou audio soustavou JBL s 8 reproduktory. Samotné reproduktory – včetně trychtýřových vysokotónových měničů (typických pro soustavy JBL) v předních sloupcích kabiny – byly speciálně odladěny v souladu s akustikou pozoruhodně tiché kabiny tohoto modelu. Systém zahrnuje technologii Clari-FiTM, která v reálném čase uměle doplňuje kmitočty ztracené při kompresi audio signálu – např. souborů MP3 nebo streamovaných audio souborů – čímž dokáže obnovit zvukovou kvalitu a stereofonní efekt co nejblíže původní kvalitě audio záznamu.
  • Bezdrátové dobíjení telefonu: Systém bezdrátového dobíjení umožňuje cestujícím dobíjet všechny mobilní telefony kompatibilní se standardem WPC (Wireless Power Consortium) položením na speciální podložku před řadicí pákou.
  • Panoramatické střešní okno Skyview: Panoramatické střešní okno Skyview se skládá ze dvou skleněných panelů – přední je posuvný v rozsahu 272 mm. Ke snížení aerodynamického hluku po úplném otevření skleněného panelu napomáhá síťovinový deflektor; okno lze též zastínit pomocí vnitřní elektricky ovládané sluneční clony.
  • Elektrická výklopná záď s detektorem pohybu nohy pod zadním nárazníkem: Ke snadnému otevírání a zavírání elektricky ovládané zádě Touring Sports napomáhá detektor, aktivovaný mávnutím nohou pod středovou částí zadního nárazníku. Výšku zádě při jejím úplném otevření lze uživatelsky nastavit. Na zádi též nyní najdeme tlačítko pro její zavření a uzamčení jediným dotykem.
  • Jednoduchý inteligentní parkovací asistent s inteligentním ultrazvukovým lokátorem (SIPA+ICS): Systém používající zadní kameru a ultrazvukové senzory v předním nárazníku rozpozná použitelné parkovací místo, ať již pro podélné nebo příčné parkování. Parkovací asistent automaticky provede správnou posloupnost natočení volantu k zaparkování vozu na cílovém místě; jediným úkolem řidiče je ovládat rychlost. Asistent SIPA automaticky aktivuje inteligentní ultrazvukový lokátor (ICS) pro bezpečné parkovací manévry.

HYBRIDNÍ POHONY

Stále vyšší celospolečenské povědomí o ekologických a zdravotních otázkách vedlo ke vzniku ještě přísnějších emisních předpisů, zejména ve velkých evropských městech. Hybridní pohony Toyota s autonomním dobíjením, spojující výhodu nejnižších možných emisí a možnost absolvovat až 50 % každodenního dojíždění čistě na elektřinu, představují na trhu ekologické městské dopravy skutečně atraktivní nabídku.

Nová Corolla je vůbec prvním modelem od Toyoty, u kterého zákazníci mohou volit mezi dvěma typy hybridního pohonu s autonomním dobíjením. Pětidveřový hatchback i kombi Touring Sports nabídne zákazníkům jeden konvenční motor – přeplňovanou benzínovou jednotku 1,2 litru – a dále možnost výběru z hybridních ústrojí 1,8 litru o výkonu 122 k, resp. 2,0 litru o výkonu 180 k.

VYLEPŠENÝ HYBRIDNÍ POHON 1,8 LITRU

Čtvrtá generace hybridního pohonu 1,8 litru s autonomním dobíjením používá spalovací motor s nejvyšším výkonem 90 kW (122 k) a točivým momentem 142 Nm, jemuž sekunduje elektromotor s maximem výkonu 53 kW a točivého momentu 163 Nm již od nulových otáček. Hybridní ústrojí tak nabízí všechny výhody, které zákazníci od hybridních pohonů Toyota tradičně očekávají – tichou, intuitivní, agilní a soběstačnou technologii elektrického pohonu bez nutnosti dobíjení ze zásuvky. Nabízí nízké celkové náklady na vlastnictví, mimořádně nízkou spotřebu paliva i nízké emise CO2, včetně možnosti absolvovat až 50 % běžného dojíždění čistě na elektřinu.

img-responsive

Toyota představila na pařížském autosalonu novou Corollu & Corollu Touring Sports | foto: Toyota

Spalovací motor 1,8 litru s menšími rozměry a hmotností, určený pro zástavbu do nové podvozkové architektury GA-C bez negativních dopadů na výkon či tichý běh, čerpá z výhod několika opatření ke snížení třecích ztrát, systému recirkulace výfukových plynů (EGR) o vyšší kapacitě a optimalizace tepelného managementu.

Konstruktéři též zpřesnili kalibraci celého systému hybridního pohonu. Vyšší točivý moment elektromotoru zajišťuje lineárnější nárůst otáček během akcelerace. A v neposlední řadě použití Li-Ion akumulátorového modulu se odrazilo v ještě příznivější spotřebě paliva.

HYBRIDNÍ POHON 2,0 LITRU

„Na počátku projektu jsme analyzovali profily evropských zákazníků a jejich spokojenost s hybridním pohonem 1,8 litru. Vyjadřovali sice uspokojení ze spotřeby paliva, pohodlí, hladkého chodu a spolehlivosti tohoto systému, ale bylo zřejmé, že je to stále málo k uspokojení požadavků významné skupiny potenciálních zákazníků. Majitelé vozů s  přeplňovaným motorem nad 1,4 litru jednoznačně volali po agilnějším zrychlování a odezvě, a proto jsme se rozhodli pro evropský trh vyvinout hybridní ústrojí 2,0 litru,“ vysvětluje Rembert Serrus, Senior Manager, oddělení Performance Planning ze společnosti Toyota Motor Europe.

Spalovací motor 2,0 litru v novém systému dosahuje výkonu 135 kW (180 k) a točivého momentu 192 Nm, k němuž se přidává točivý moment elektromotoru napájeného z baterie NiMH.

S využitím výhod vyšší stability, ovladatelnosti a agility nově použité podvozkové architektury GA-C nabídne řidičům energickou jízdu s vyšším výkonem, režimem Sport a šestistupňovým sekvenčním řazením Shiftmatic, vč. pádel řazení pod volantem pro požitek z dynamičtější jízdy.

Nové hybridní ústrojí 2,0 litru navíc představuje v tomto segmentu jedinečnou volbu – žádné jiné konvenční pohonné ústrojí nenabídne srovnatelnou kombinaci výkonu a nízkých emisí.

Konstruktéři přistoupili k celé řadě řešení s cílem spojit zvýšení výkonu s ještě nižší spotřebou paliva, nižšími emisemi a ještě tišším chodem.

Vysoký kompresní poměr 14:1, vysokorychlostní spalování podporované dlouhým zdvihem a vířivým prouděním vzduchu díky vysoce účinné konstrukci sacího kanálu, nová konstrukce olejového čerpadla a několik opatření ke snížení třecích sil navazuje na zmenšení rozměrů převodovky, jednotky řízení energie, elektromotoru a hybridní baterie ve prospěch snížení spotřeby paliva.

img-responsive

Toyota představila na pařížském autosalonu novou Corollu & Corollu Touring Sports | foto: Toyota

Nejvyšší rychlost vozidla v režimu EV dále vzrostla na více než 115 km/h a upravilo se řízení soustavy tak, aby nebylo možné spustit spalovací motor bez sešlápnutí akceleračního pedálu ještě před spuštěním zahřívání motoru. Kombinací uvedených opatření se podařilo výrazně zlepšit spotřebu paliva.

Katalyzátor výfukové soustavy ke snížení emisí se přesunul o něco blíže k motoru; optimalizace řídicího systému zahřívání po spuštění motoru napomohla ke včasnému a účinnějšímu čištění výfukových spalin.

K potlačení hluku od hnacího ústrojí až na mimořádně nízkou úroveň napomohla instalace vyvažovacího hřídele, úprava pozice a tvaru uložení motoru, konstrukční změny převodovky, vyhlazení zubů ozubených kol, nasazení tlumičů s kladnou/zápornou hysterezí tlumicích sil, použití lehkého rozvodového řetězu a přepracování elektromotoru vodního čerpadla.

JÍZDNÍ DYNAMIKA

Nová podvozková architektura GA-C se podepsala na výrazném zlepšení dynamických vlastností nové modelové řady Corolla i na ergonomii a výhledu z prostoru řidiče.

VYSOCE TUHÁ A LEHKÁ KAROSERIE NA PLATFORMĚ TNGA

V široké míře se uplatnil hliník, vysokopevnostní ocel a ocel lisovaná za tepla; dále se ztenčily plechy v oblasti dveří a střechy. Tato opatření se odrazila ve výrazném snížení hmotnosti, a tudíž i nižší spotřebě paliva.

Dále se v rámci nové karoserie ve větší míře uplatnily lepené spoje a bodové svařování ve prospěch zvýšení tuhosti karoserie cca o 60 % oproti odcházejícímu hatchbacku i kombi Touring Sports, což se promítlo do markantního nárůstu jízdní agility, ovladatelnosti, odezvy na pokyny od volantu a stability za vysokých rychlostí.

K dalšímu zlepšení jízdního chování a agility napomáhá nižší zástavba motoru, nižší umístění sedadel a uložení hybridní baterie pod zadními sedadly. Kombinací uvedených opatření se podařilo snížit těžiště nové Corolly cca o 10 mm.

ZAVĚŠENÍ KOL

Nová Corolla používá osvědčené přední zavěšení McPherson a zbrusu nové zavěšení zadní nápravy typu multilink a novou technologii ventilů tlumičů.

img-responsive

Nová Corolla Touring Sports | foto: Toyota

Konstruktéři přepracovali geometrii zavěšení předních kol a optimalizovali charakteristiku vinutých pružin a tlumičů ve prospěch lineárních reakcí řízení při průjezdu zatáčkami středními až vysokými rychlostmi. Změna konstrukce ramen zavěšení a pouzder společně s potlačením třecích sil kluzných komponent napomohla minimalizovat přenos rázů v důsledku nerovností vozovky, a dosáhnout tak vysoké úrovně jízdního pohodlí.

Nově vyvinuté zavěšení zadních kol typu multilink přineslo zvýšení kapacity zavazadelníku díky kompaktní stavbě systému při vynikající stabilitě jízdního chování a pohodlí. Speciálně navržené vinuté pružiny nabízejí stabilní handling i jízdní pohodlí. Optimálním umístěním vodicích tyčí se nastavil úhel sbíhavosti kol během zatáčení a při brzdění, což znamená lepší odezvu vozidla na pokyny od volantu a vyšší stabilitu během brzdění.

Soustava zavěšení předních i zadních kol těží z nové konstrukce ventilů tlumičů, která pomohla o 40 % snížit třecí síly ve prospěch hladší a pohodlnější jízdy.

AERODYNAMIKA

Dalším přínosem podvozkové architektury GA-C je její využitelnost k návrhu vysoce aerodynamického tvaru karoserie, např. díky snížení celkové hmotnosti vozidla nebo výraznému snížení výšky kapoty.

VYLEPŠENÉ PARAMETRY NVH

Nová Corolla staví na mimořádně tichém chodu hybridního pohonu Toyota s autonomním dobíjením a navíc těží z mnoha různých opatření k minimalizaci hluku a vibrací pronikajících do kabiny.

Pečlivým návrhem zástavby motoru se podařilo minimalizovat vibrace při spouštění motoru a za volnoběžných otáček. Byl také potlačen nárůst otáček motoru při zahájení akcelerace, aby byly otáčky lépe sladěny se skutečnou rychlostí vozidla a zároveň se zamezilo nežádoucímu hluku při zrychlování.

K potlačení přenosu vibrací pomáhá i samotná platforma GA-C. Měkká výplň volantu funguje jako dynamický tlumič k potlačení vibrací přenášených do volantu; roli dynamického tlumiče plní dokonce i schránka na nářadí, potlačující vibrace od zadního podlahového panelu.

Velkorysé nasazení akusticky pohltivých prvků a zvukově izolačních hmot v motorovém prostoru jde ruku v ruce se třemi vrstvami tlumicích hmot uvnitř přístrojové desky pro co nejúčinnější utlumení hluku od motoru a převodovky pronikajícího do kabiny.

Vůz též používá integrované tlumicí hmoty v oblasti podlahy, zesílené těsnění karoserie ve spojích mezi plechy, stejně tak jako pěnový materiál v různých částech rámu karoserie k potlačení aerodynamického hluku a ruchů od vozovky.

Vytisknout

Diskuze: Nová Toyta Corolla: Dvě karoserie, dva hybridní pohony a mnoho nových možností

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Nová generace BMW řady 3

BMW řady 3 Sedan odhaleno, koncept sportovní radosti z jízdy zůstal zachován

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud