Škoda Auto slaví 40 let ostrého modelu 130 RS

ar5, 18. listopadu 2015, 12:08 Google+

Škoda 130 RS - jeden z nejúspěšnějších závodních vozů 70. a 80. let ve své kategorii, slaví letos čtyřicítku. V roce 1975 se závodní vůz známý jako "Porsche Východu" poprvé dostal pod světla ramp a v následujících letech pak dosáhla Škoda 130 RS četná přední umístění v rally a okruhových závodech.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Škoda 130 RS

Škoda 130 RS | foto: Škoda Auto

Sdílejte článek

Největšími jejími úspěchy byla vítězství v mistrovství Evropy cestovních vozů v roce 1981 a také dvojité vítězství v Rallye Monte Carlo 1977 v kategorii do 1.300 cm3. Škoda 130 RS je vynikajícím zástupcem 114 let trvajících aktivit značky Škoda na poli motoristického sportu. "Navíc dodnes potvrzuje výbornou pověst motorsportu značky Škoda,“ říká Michal Velebný, koordinátor restaurátorské dílny Škoda Muzea v Mladé Boleslavi.

Vytvořit toto závodní auto nebylo v tehdejším komunistickém Československu jednoduché a skutečnost, že se to podařilo, je důkazem technologické kompetence a zapálenosti tehdejších vývojářů a techniků firmy Škoda,“ pokračuje Michal Velebný. Šéf Škoda Motorsportu Michal Hrabánek k tomu navíc doplňuje: „Škoda je hrdá na svou velkolepou tradici motoristického sportu a na ikony závodních vozů jako je právě 130 RS. Vědomí vynikající historie motoristického sportu značky nás motivuje i dnes - čtyři vítězství ve WRC 2, čtyři národní tituly pro nový vůz Fabia R5 a také čtvrtý titul APRC v řadě pro značku Škoda jsou skvělou bilancí sezóny 2015.“

Již rok před její prezentací položila automobilka Škoda se třemi prototypy závodních vozů Škoda 200 RS základ pro novou éru motorsportu značky – motivem bylo přání dostat se na start i v závodních třídách s vyššími zdvihovými objemy. Do té doby se značka účastnila hlavně závodů ve třídách do 1.300 cm3 . S vozem 200 RS použila Škoda poprvé rozšiřující označení ‚RS’ – zkratku slov ‚Rally Sport’. Protože však prototypy 200 RS nebylo možné homologovat podle nových předpisů, přistoupila Škoda ke stavbě závodního vozu 130 RS. Novinka vážila pouhých 720 kg, vybrané díly karoserie vozu 130 RS byly z hliníkové slitiny – střecha, kapota a vnější plechy dveří, zatímco blatníky a kryt motoru byly vyrobeny ze sklolaminátu.

Vpředu využila Škoda přední nápravu z typu 200 RS, zadní náprava byla zkonstruována nově. Skelet vozu pocházející ze sériového modelu 110 R dostal robustní ochranný rám. 130 RS měla motor o objemu 1,3 litru s ventilovým rozvodem OHV o výkonu až 140 koní. Vůz s ním dokázal zrychlit až na 220 km/h. Konstrukce motoru, určeného pro závody, se vyznačovala dvěma dvojitými karburátory Weber, osmikanálovou hlavou válců a mazáním se suchou klikovou skříní. Blok motoru byl vyroben z hliníkové slitiny, hlava válců pak ze šedé litiny. S motorem byla spárována čtyřstupňová převodovka.

Zpočátku ale existovala také verze s pěti rychlostmi, jenže ta od roku 1976 nebyla kvůli homologačním předpisům používána. Výsledek spojení moderní techniky, lehké konstrukce a pečlivého ladění byl působivý. Již v první závodní sezóně v roce 1975 šel nový závodní vůz Škoda velmi úspěšně na start okruhových závodů československého Poháru míru a přátelství. Na prvních třech místech celkového hodnocení skončila Škoda 130 RS. V dalších letech následovala na okruzích četná přední umístění v renomovaných závodech v tuzemsku i zahraničí. Největším úspěchem všal bylo celkové vítězství vozů 130 RS v mistrovství Evropy cestovních vozů v roce 1981, o rok dřív získala značka vynikající třetí místo.

O skvělé výsledky se 130 RS postarala také v národních i mezinárodních rally. Již ve své první rallyové sezóně v roce 1976 vůz získal triumfy na domácích závodech, hvězdný okamžik přišel při prestižní Rallye Monte Carlo 1977: první dvě místa ve třídě do 1.300 cm3 . Vítězné vozy řídily posádky Blahna/Hlávka a Zapadlo/Motal. O rok později následovalo vítězství ve Švédské rally, v roce 1980 ovládla Škoda 130 RS domácí Barum rally, kde obsadila 1. až 5. místo. Úspěšná éra vozu 130 RS skončila v roce 1983, kdy s konečnou platností vypršela již prodloužená homologace FIA. Škoda pokračovala v aktivitách v oblasti motorsportu s vozem Škoda 130 LR, který však již na úspěchy vozu Škoda 130 RS navázal v menším rozsahu. Pověst dravých modelů RS založená vozem 130 RS je dnes synonymem výkonnosti a emocí.

Zajímavostí je i to, že kromě 40 let vozu 130 RS si Škoda Auto v tomto roce připomíná další významná jubilea. K nim patří 120 let od založení společnosti Václavem Laurinem a Václavem Klementem a 110 let výroby automobilů v Mladé Boleslavi. Škoda je tak jedním z nejstarších výrobců automobilů na světě.

Vytisknout

Diskuze: Škoda Auto slaví 40 let ostrého modelu 130 RS

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Fiat 124 Spider

Dvojče MX-5 představeno! Fiat 124 Spider nabídne jen jeden motor, zato…

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud