Nový Mercedes-Benz Citan pro kempování

Petr Boháč / AutoRoad.cz, 3. listopadu 2021, 17:23 Google+

Obliba cestování s automobily, ve kterých lze i přespat, v poslední době významně roste. Divize Mercedes-Benz Vans se v uplynulých letech úspěšně etablovala se svými výchozími modely pro obytné nástavby a přestavby ve všech třídách obytných automobilů a nedávno vytvořila předpoklady pro další růst také novou generací modelu Citan, který lze objednávat už od poloviny září.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
mercedes-benz citan

mercedes-benz citan | foto: Mercedes-Benz

Sdílejte článek

Nový Citan otvírá značce s hvězdou rozmanité možnosti ve stále oblíbenějším segmentu kempinkových přestaveb automobilů kompaktních rozměrů. Švýcarská společnost SORTIMO prezentuje od 28. října na veletrhu Suisse Caravan Salon v Bernu nový Citan se střešním stanem a multifunkčním boxem včetně kuchyňské a lůžkové výbavy. Vozidlo je vystaveno v expozici značky Mercedes-Benz. Další přestavby na základě nového modelu Citan, které jsou již nabízeny na trhu, pocházejí mimo jiné od společnosti VanEssa mobilcamping. Za rostoucí popularitou kompaktních vozidel s nenáročnými přestavbami pro kempování stojí různé důvody. Jejich pořízení je relativně cenově výhodné. Vzhledem k často používaným modulárním konceptům přestaveb je lze flexibilně namontovat a demontovat. Tato vozidla se díky kompaktním vnějším rozměrům snadno ovládají a díky celkové hmotnosti do 3,5 tuny je lze řídit i s řidičským oprávněním skupiny B. Díky těmtokL kvalitám se malé lehké užitkové vozy pro kempování těší rostoucí oblibě, a to především mezi stále početnější skupinou mladých fanoušků cestování s možností přespání v menším obytném vozu.

„Trh s obytnými vozy má pro divizi Mercedes-Benz Vans zásadní význam. Naši přítomnost na tomto trhu průběžně rozšiřujeme, a za tím účelem úzce spolupracujeme s různými výrobci obytných automobilů na celém světě. Zcela nová generace modelu Citan je zde dalším milníkem. Jsme velmi hrdí na to, že je pro naše zákazníky několik týdnů po zahájení prodeje zcela nového modelu Citan k dispozici již několik verzí jeho přestaveb na malý kempinkový vůz,“ říká Klaus Rehkugler, vedoucí prodeje a marketingu divize Mercedes-Benz Vans.NNový Mercedes-Benz Citan je kompletně nově vyvinutým vozem a ve verzi Tourer jej lze pořídit za ceny již od 475 000 Kč bez DPH. Tento model disponuje typickou DNA Mercedesu například v oblastech designu, konektivity, jízdních vlastností a bezpečnosti, a to v kombinaci s kompaktními vnějšími rozměry a důkladně promyšleným vnitřním prostorem.

Citan se s produkty společností SORTIMO a VanEssa mobilcamping promění během chvíle na kempinkový vůz Citan se tak může ve velmi krátkém čase proměnit z vozidla pro každodenní provoz na malý kempinkový vůz. Zejména v poslední době to je mezi malými lehkými užitkovými vozy v kategorii obytných vozů častý trend. Tuto proměnu umožňují tzv. nábytkové moduly, které lze flexibilně namontovat a demontovat. Na tento koncept sází v případě nového modelu Citan, jen několik týdnů po zahájení jeho prodeje, mimo jiné společnost VanEssa z Horního Bavorska a nově i švýcarský výrobce přestaveb SORTIMO z kantonu Bern.

img-responsive

mercedes-benz citan | foto: Mercedes-Benz

Přestavba SORTIMO1:

 Tzv. multifunkční box švýcarské společnosti SORTIMO nabízí „dva prostory v jednom“, kuchyňský a lůžkový oddíl. Multifunkční box je uložen v zádi nového modelu Citan. Kuchyňský oddíl používá zásuvkový systém a zahrnuje mimo jiné dřez, dva odnímatelné plynové vařiče a zásuvky pro kuchyňskou výbavu a příslušenství. Na přání je k dispozici také chladicí box, který lze integrovat do kuchyňského bloku. Nad kuchyňskou výbavou je umístěn lůžkový oddíl. Ten se po několika snadných úkonech promění v lůžko o rozměrech 2020 krát 1510 milimetrů. Ve složeném stavu je možné zadní sedadla nového modelu Citan bez omezení používat. Multifunkční box švýcarské společnosti SORTIMO se dodává v černé či šedé barvě nebo v kombinaci červené a oranžové barvy.

 Střešní stan švýcarské společnosti SORTIMO je připevněn k podélným střešním nosičům nového modelu Citan. Jeho postavení trvá několik minut. Ve stanu tak vznikne další možnost přespání pro dvě dospělé osoby, které mají k dispozici lůžko dlouhé 2400 milimetrů a široké 1400 milimetrů. Stan je vodotěsný a disponuje zastřešeným vstupem. Dvě okna se sítěmi proti hmyzu zajišťují cirkulaci vzduchu a poskytují výhled do okolí. Výstup do střešního stanu umožňuje hliníkový žebřík, který je součástí systému.

 Švýcarská společnost SORTIMO nabízí pro nový model Citan také řadu dalšího příslušenství včetně mobilního solárního panelu s přenosným napájecím zdrojem.

img-responsive

mercedes-benz citan | foto: Mercedes-Benz

img-responsive

mercedes-benz citan | foto: Mercedes-Benz

Přestavby VanEssa mobilcamping1:

 Systémová kuchyň VanEssa pro zadní část vozidla vychází rovněž ze zásuvkového systému a zahrnuje mimo jiné: integrovaný vařič na plynové kartuše, dřez a na přání chladicí box. K dispozici je také dostatek prostoru pro nádobí a zásobu potravin. Kuchyňský modul má hmotnost 60 kilogramů a jeho montáž do vozu, resp. demontáž z vozu je otázkou několika minut. Nabídka různých designů včetně dvou dřevěných dekorů otvírá prostor pro individualizaci

 Spací systém VanEssa promění zadní část interiéru nového modelu Citan po několika úkonech v lůžko. Nosník systému se připevní v zavazadlovém prostoru a následně se odtud rozloží lůžko, které má šířku 1150 milimetrů a délku 1890 milimetrů. Spací systém lze objednávat samostatně nebo v kombinaci s kuchyňským systémem

Vytisknout

Diskuze: Nový Mercedes-Benz Citan pro kempování

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Peugeot 308

Nový Peugeot 308 je dle Němců autem roku 2022

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud