Nejzajímavější policejní vozy posledních let? Ulice hlídá mafiánské Ferrari, Godzilla i Smart ForTwo

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 7. srpna 2018, 13:24 Google+

Služební vozidla většiny policejních sborů bývají obvykle nudná, neboť největší důraz je kladen především na jejich cenu, spolehlivost a univerzálnost. Téměř každý policejní sbor však disponuje i několika zajímavými speciály, které mají mnoho využití. Některé slouží jen k propagaci, další ke vzdělávacím účelům a jen malá skupinka jich skutečně nahání padouchy v nadupaných supersportech.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Policejní BMW i8

Policejní BMW i8 | foto: BMW Česká republika

Sdílejte článek

Policejní vozy musí svého života najet tisíce kilometrů, během kterých jsou často vystavovány enormnímu namáhání. Policisté jsou proto nejčastěji vybavovány nudnými vozy typu sedan, hatchback, kombi nebo v posledních letech i SUV. Snad v každém policejním sboru světa, nebo alespoň v jeho nedávné minulosti, bychom ale jistě našli něco zajímavého.

A pro příklad vlastně ani nemusíme chodit daleko, vždyť i česká policie disponovala značně exkluzivním vozem. Kolem hybridního i8 v policejních barvách se strhla pořádná vlna poprasku, zejména v momentě, kdy bylo za záhadných okolností a s nezvyklou posádkou doslova zdemolováno. Policisté přesto dostali ještě jednu šanci a tentokrát už dostali i vůz vybavený radarem, se kterým už se kromě prezentací před dětmi a novináři mohli ukázat i na dálnici.

Česká policie však není jediná, která měla auto zapůjčené jen na zkoušku. Své by o tom mohli vyprávět i v Rakousku, kde od června do září 2017 hlídkovalo policejní Porsche 911, kterému nechyběly specifické polepy, majáky ani vysílačka.

Zřejmě nejzajímavější policejní park však mají policisté v Itálii, ačkoliv moc platný jim není. Ve svých garážích sice parkují několik úchvatných supersportů, ovšem většina z nich má zcela jiné účely, než nahánění zločinců po dálnicích. Prvním skvělým příkladem je Lamborghini Huracán, který automobilka věnovala do rukou "Polizia di Stato." Nadupaný vůz však místo nahánění zločinců transportuje orgány, k čemuž byl i vybaven chladícím boxem a na palubě nechybí ani defibrilátor.

Dalším skvělým příkladem z Itálie je upravené Ferrari 458 v zeleno-červených barvách Polizia Locale. Tento vůz, který byl zabaven italským mafiánům, by mohl být skvělým kladivem na piráty, ovšem místo toho ho policisté vystavují na svých akcích jako důkaz, že zločin se nevyplácí. Svůj význam to možná má, ale rozhodně není takový, jako kdyby se vám tohle monstrum objevilo ve zpětném zrcátku.

Poslední zajímavostí je pak policejní Jeep Wrangler předešlé generace, který věnoval do služby italských Carabinieri koncern FCA a předání se zúčastnil osobně i Sergio Marchionne - bylo to jedno z jeho vůbec posledních veřejných vystoupení před jeho náhlým odchodem. Tento vůz už by se ale do služby skutečně dostat měl - a to v hůře přístupném terénu a na plážích.

img-responsive

Policejní Rolls-Royce Ghost Black Badge | foto: Rolls-Royce

Zajímavou sbírku policejních vozidel mají i ve Velké Británii. Tím zřejmě nejpůsobivějším byl Rolls Royce Ghost Black Badge, se kterým se policisté pochlubili v minulém roce. Vůz však měli jen zapůjčený pro dobročinné účely a po krátké prezentaci se vůz vrátil do továrny. To druhý speciál, Porsche Cayman GT4, ve vlastnictví policistů zůstalo. Lind Trust však věnoval vůz policistům z Norfolku jen k budování lepších vztahů s veřejností a propagaci. Navzdory polepům a výstražným světlům tak ani tento speciál nikoho nahánět nebude

img-responsive

Japonská policie obdržela darem sportovní Nissan GT-R | foto: motor1.com

Svého uplatnění v policejním sboru se dočkala dokonce i Godzilla, jak se přezdívá Nissanu GT-R. Vůz v typickém černo-bílém kabátu a s červenými majáky věnovala automobilka do služeb policejního oddělení v japonské prefektuře Tochigi. Ještě o rok dříve se však koncept policejního GT-R objevil i na New Yorském autosalonu a to pod fiktivním značením Skyline Metro Police Department.

Policie v New Yorku má k dispozici i vozy Smart For Two | zdroj: youtube.com

V USA mají výkonné vozy domácí produkce u policejních sborů celkem dlouhou tradici, přesto je však policejní Saleen S302 ozdobou policejního oddělení v kalifornském Riverside. Tenhle krasavec s výkonem 730 je však místo nahánění padouchů opět určen zejména na promenády a prezentaci policie. To v New Yorku dostali policisté speciál, který se jen tak nezastaví. Po městě, které nikdy nespí, totiž jezdí stovky policejních Smartů ForTwo, jejichž řidiči udělují pokuty za špatné parkování.

img-responsive

Policejní Ford Mustang v úpravě Saleen 302 | foto: Riverside Police Department

Zřejmě ten nejpůsobivější vozový park si však stavějí policisté v Austrálii. Jak jsme nedávno informovali, policisté z Queenslandu si za nový dálniční hlídkový vůz zvolili Kiu Stingray s 3.3 litrovým motorem V6 o výkonu 365 koní, což už by mohlo být slušné kladivo na piráty. Zvlášť vezmeme li v potaz, že objednávka by se mohla rozrůst až na 200 kusů.

img-responsive

Policejní speciál Kia Stinger | foto: motor1.com

Australští policisté mají k dispozici skutečně působivý vozový park | zdroj: youtube.com

Jejich kolegové z oblasti Victoria se dočkali také velice působivých vozů, kterými jsou BMW 530d. Naftové modely řady pět byly pro potřeby policie dodávány v té nejzákladnější výbavě, přesto stále disponují 3.0 litrovým motorem o výkonu 265 koní. Naftové BMW však není to jediné, na co se příslušníci z Victorie Police mohou spolehnout. Ti šťastnější totiž mohou usedat za volant nadupaných Mercedes-AMG E43 4Matic. Jejich 3.0 litrové vidlicové šestiválce totiž produkují 396 koní, což bohatě stačí na většinu pirátů.

Vytisknout

Diskuze: Nejzajímavější policejní vozy posledních let? Ulice hlídá mafiánské Ferrari, Godzilla i Smart ForTwo

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Součástí nemovitosti v hodnotě cca 64.6 milionu je i závodní okruh pro motokáry

Toužíte po vlastním závodním okruhu? Tento může být váš, včetně luxusního domu

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud