Auto jako zavazadlo? Netradiční způsob cestování nabízí řadu benefitů

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 25. července 2018, 16:37 Aktualizováno 26.7.2018, 09:35 Google+

Napadlo vás někdy vzít si své osobní auto jako zavazadlo? Vyhnout se zdlouhavé cestě po D1, vystoupit v cílové destinaci odpočinutí, vyspalí a usednout za volant pouze na poslední část trasy? Právě něco takového totiž umožňují autovlaky, se kterými se dá cestovat z Česka na Slovensko ale i po Evropě. A to s podstatně vyšším komfortem.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Autovlak

Autovlak | foto: České dráhy

Sdílejte článek

Pokud patříte k milovníkům řízení, pravděpodobně považujete celou myšlenku autovlaků za nesmysl. Představte si ale cestu na Slovensko bez absolvování dálnice D1, bez všudypřítomného rizika dopravních zácp, policejních radarů a tradičně rozbitých silnic. Navíc člověk může ušetřit i za dálniční poplatky.

Historii autovlaků v Evropě začali psát zřejmě v Německu, kde roku 1930 spustili říšské dráhy službu označovanou Auto-Gepäck-Verkehr - tehdy však byly automobily přepravovány samostatnou soupravou. Druhá světová válka vývoj autovlaků narušila a Německo se k tradici vrátilo až v roce 1956 pod označením Autoreisezug.

Zájem o autovlaky postupně rostl a zlaté časy nastaly v období ropné krize. V devadesátých letech byla služba přejmenována na Autozug a pomalu nastal její úpadek, který mezi lety 2007 - 2008 vedl k výrazné regulaci tras.

V roce 2009 se však situace zlepšila a německé dráhy nabízely přepravu Autovlaky mezi několika významnými městy a to dokonce i za hranicemi. Cestovat tak bylo možné například do Francie a to dokonce až téměř k hranicím Španělska.

Rušná spojení autovlaky jsou dodnes také mezi Rakouskem a Německem. Rakouská železniční společnost ÖBB navíc nabízí kromě cest autovlaky po Rakousku a do Německa i cesty do Itálie. Z Vídně je tak možné vycestovat vlakem i s autem třeba do Verony nebo Livorna, odkud můžete pokračovat dál už po vlastní ose. 

Autovlaky fungovaly určitou dobu ve všech větších evropských státech, ovšem postupně docházelo k jejich omezování a rušení. Pro nás jsou však zřejmě nejzajímavější autovlaky české a slovenské, které se možní trochu překvapivě stále těší rostoucí popularitě.

img-responsive

Autovlak | foto: Österreichische Bundesbahnen / ÖBB

V současné době nabízejí České dráhy denní a noční spojení autovlaky na Slovensko a to buď na trase Praha - Košice, Praha - Poprad-Tatry, Praha - Humenné a Bratislava - Humenné. Většina spojů je realizována prostřednictvím nočních vlaků, pouze cestu do Košic je možné realizovat i přes den. Během nočních jízd je součástí jízdenky i lůžkové kupé a k denní jízdě autovlakem obdrží zájemci místo ve voze 2. třídy. Kompletní ceník je k nalezení zde.

Od roku 2003 však České dráhy provozovaly i autovlak do Chorvatka a to po trasy Praha - Split přes Rakousko a Slovinsko. Spojení bylo v provozu až do roku 2006, kdy došlo k přerušení. Mezi lety 2007 až 2009 byl autovlak obnoven, tentokrát už ale jezdil denně a to po trasy přes Slovensko a Maďarsko. V roce 2010 však služba skončila kvůli problémy s Maďarskem a od té doby řada lidí stále marně čeká na její obnovení.

Pokud byste totiž předpokládali, že v dnešní době jsou autovlaky přežitek, máme pro vás překvapení. V tiskových zprávách z let 2016 i 2017 se České dráhy chlubily stále stoupající oblibou autovlaků na Slovensko. Pokud by tedy časem došlo k obnovení spojů do Chorvatska, jsme si celkem jistí, že by se také našlo dost zájemců.

img-responsive

Autovlak | foto: Österreichische Bundesbahnen / ÖBB

Cesta k moři autovlakem je sice zdlouhavější, nabízí však podstatně vyšší komfort i bezpečí. Ekonomickou stranu mince si netroufáme odhadovat. Dokud ale autovlaky do Splitu jezdily, jejich cesta trvala okolo 22 hodin a ceny se pohybovaly okolo 1500 Kč za automobil. K tomu bylo potřeba ještě připočíst jízdenku, jejíž cena se odvíjela od velikosti kupé a počtu cestujících.

Samotná jízda autovlakem je pak geniálně snadná. V Praze na Hlavním nádraží pouze najedete s automobilem na speciální vagón a vůz i se všemi věcmi zamknete. K sobě si vezmete pouze věci, bez kterých byste se po cestě neobešli - za jízdy se totiž k vozu nedostanete.

Poté stačí nastoupit na správný vlak, ke kterému je v mezidobí vagón s automobily připojen. V cílové destinaci pak jen stačí vystoupit, počkat až vám vagón s autem přepraví k vykládací rampě a s automobilem vyjet.

Cesta autovlakem z Prahy do Popradu, autor: Tomáš Pelech | zdroj: youtube.com

Pro naložení automobilu na autovlak se vztahují následující omezení: 

  • Autovlakem do Popradu a zpět se přepravují osobní automobily do maximální výšky 1,55 m na dolní plošině a 2 m na horní plošině (v tomto případě musí být šířka střechy max. 1,35 m). Do výšky je třeba započítat i střešní nástavbu nebo zavazadlové boxy umístěné na střeše.
  • Maximální hmotnost vozidel do 1,6 m je 1500 kg včetně nákladu (kufry, batohy atd.). Maximální hmotnost vozidel od 1,6 m je 2500 kg včetně nákladu (kufry, batohy atd.)
  • Autovlakem do Popradu lze přepravit i motocykl nebo motocykl s postranním vozíkem (sajdkárou), s maximální délkou 3,8 m, tříkolky a čtyřkolky.
  • Autovlakem není dovoleno přepravovat silniční motorová vozidla, nebo náklad na nich, za účelem vývozu nebo dovozu zboží, cestující je plně zodpovědný za dodržení platných celních zákonů a formalit.
Vytisknout

Diskuze: Auto jako zavazadlo? Netradiční způsob cestování nabízí řadu benefitů

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Roztržitého vědce čekalo v autě nemilé překvapení (Autor: Marc "Zeke" Kossover)

Roztržitý vědec zapomněl v autě obří zrcadlo, po návratu ho čekalo zděšení

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud