Nový koncept Honda FCX

Jan Fiala, 25. října 2006, 16:50 Google+

Honda Motor Co., Ltd. uskutečnila demonstrační jízdu příští generace konceptu FCX – vozu s palivovými články.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
FCX

FCX | foto: Honda Motor

Sdílejte článek

Nový koncept FCX představuje nově vyvinutou kompaktní a aerodynamicky účinnou karoserii s nízkou podlahovou plošinou, malou sv2tlou výškou a krátkou přední kapotou. Tím je zajištěna komfortní velikost kabiny a futuristický vzhled spolu se znatelnými vylepšeními s ohledem na životní prostření. Marketingová kampaň zcela nového modelu vozu poháněného palivovými články a vycházejícího z tohoto konceptu by měla být spuštěna v Japonsku a USA v roce 2008.

K tomu, aby bylo dosaženo jízdních výkonů a ohleduplnosti k životnímu prostředí, je koncept FCX vybaven palivovým článkem V Flow (vertikální konstrukce),  kdy je kompaktní a vysoce efektivního palivový článek inovativně umístěn ve středovém tunelu. To umožnilo návrhářům vytvořit elegantní, nízký  sedan, což by při použití klasických palivových článků bylo jen obtížně dosažitelné. Tento nový palivový článek je o 20% menší a o 30% lehčí než článek v současném FCX, přičemž dodávaný výkon je o 14kW vyšší. Hnací motor byl umístěn koaxiálně s převodovkou a návrh tak je kompaktní, přestože se výkon zvýšil o 15kW. Celkově je pohonná jednotka o zhruba 180kg lehčí než ta, použitá v předchozím modelu FCX a přitom zabírá o 40 procent menší prostor. Výsledkem je lepší efektivita a výkon spolu s prostornějším interiérem.

Zatímco u dřívějších vozů s pohonem palivovými články byly zásobníky vodíku a vody pro generování elektrické energie uspořádány horizontálně, v novém konceptu FCX je použito vertikální uspořádání. Díky tomu napomáhá gravitace přirozenému odtoku produkované vody, což značí významný pokrok ve smyslu odvedení vznikající vody, které je klíčem k dosažení vyšší úrovně efektivity tohoto typu pohonu. Výsledkem je ustálená produkce energie za všech podmínek a vyšší účinnost (větší množství získané energie z menšího článku). Start za nízkých teplot byl také znatelně vylepšen – nyní je možno startovat při teplotách o 10°C nižších než u předchozího modelu FCX – to znamená i při teplotách -30°C.

Jako zásobníky energie používá koncept FCX kompaktní, vysoce efektivní lithium-iontové  baterie, přispívající ke zvýšení dodávaného výkonu a úspoře potřebného prostoru. Tato vylepšení účinnosti zdrojů energie zajišťují vozu o 30% delší dojezd v porovnání se současným modelem FCX. Vůz také velmi účinně využívá dostupnou energii, a to až ze 60 procent – což je zhruba 3x více nežli u vozů se spalovacím motorem, dvakrát více než u hybridních vozů a o 10% více než u stávajícího modelu FCX.

Výbava zahrnuje také čalounění sedaček a dveřní výplně vyrobené z materiálu Honda Bio Fabric, což je materiál rostlinného původu s výbornou trvanlivostí a odolností proti poškození slunečním svitem. Dalšími vylepšeními jsou řazení Shift-by-Wire a nově navržený panel přístrojů s přehledným a čitelným displejem
spotřeby vodíku.

Nový vůz s pohonem palivovými články a vycházející z tohoto konceptu má být představen v roce 2008 a bude využívat stejné základní technologie. Má být vstřícný k životnímu prostředí a nabízet potěšení z jízdy, které s vozy poháněnými spalovacím motorem nelze zažít.

Foto: Honda Motor

Vytisknout

Diskuze: Nový koncept Honda FCX

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Phedra Emblema Plus

Lancia Phedra Emblema Plus

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud