Škoda tvrdí, že elektromobily jsou stejně bezpečné, jako auta s tradičním pohonem

Pavel Stavebník / AutoRoad.cz, 14. června 2021, 00:02 Google+

Čistě elektrické vozy, jako je nová ŠKODA ENYAQ iV, nijak nezaostávají v oblasti bezpečnosti oproti automobilům s konvenčními pohony. Vyplývá to z výsledku studií a testů provedených pojišťovnami a odborníky na dopravní nehody. Díky celé řadě ochranných opatření nepředstavují elektrické komponenty vozů riziko úrazu elektrickým proudem ani za mokra – ať už při jízdě či stání, ani při nabíjení u dobíjecí stanice nebo v případě nehody. Nebezpečí požáru není u elektromobilů vyšší než u modelů s klasickými spalovacími motory, zejména proto, že na palubě není vysoce hořlavé palivo.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Škoda Enyaq iV nabíjená prostřednictvím zařízení Wallbox iV dodávaného automobilkou

Škoda Enyaq iV nabíjená prostřednictvím zařízení Wallbox iV dodávaného automobilkou | foto: Škoda Auto

Sdílejte článek

Pracovníci servisu a záchranáři jsou cíleně školeni na manipulaci s moderními elektrickými vozy. Řidiči elektromobilů, jako je nový vůz ŠKODA ENYAQ iV, se nemusí obávat bezpečnostních rizik ani úrazu elektrickým proudem. Výzkumy prováděné odborníky na dopravní nehody a pojišťovnami ukazují, že bezpečnost elektromobilů není v žádném případě nižší než bezpečnost automobilů s běžnými spalovacími motory.

Elektromobily jsou stejně bezpečné jako vozy s naftovým či benzínovým motorem
Navzdory občasným mylným představám nepředstavuje vysokonapěťová soustava elektromobilu žádné riziko úrazu elektrickým proudem, a to ani během jízdy ani během nabíjení. Bezpečnost zaručuje sofistikovaná technologie s ochrannými jističi a rozsáhlou senzorovou technikou. Veškeré elektrické komponenty jsou chráněny tak, aby nehrozilo nebezpečí úrazu elektrickým proudem ani v myčce, při nabíjení v dešti nebo v případě povodní. Proces dobíjení se například spustí až poté, co automatická kontrola systému zjistí bezpečné spojení mezi vozidlem a dobíjecí stanicí. V případě závady se tok proudu k baterii okamžitě přeruší. Kromě toho četné studie prokázaly, že nebezpečí vzniku požáru je u elektromobilu stejně nízké jako u vozidel se spalovacími motory. Koncepce elektromobilu navíc znamená, že na palubě není žádné hořlavé palivo. Z technického hlediska považují odborníci samovznícení neporušené lithium-iontové baterie nebo explozi hořícího elektromobilu za prakticky nemožné.

Umístění baterie pohonu je zabezpečeno před nárazy
Baterie pohonu vozu ŠKODA ENYAQ iV je uložena v podvozku odolném proti nárazu, kde je rovněž účinně chráněna proti deformaci. Nárazové testy dokazují, že moderní elektromobily si při nehodě vedou stejně dobře jako vozy se spalovacím motorem. Například model ENYAQ iV získal v referenčním bezpečnostním testu Euro NCAP nejvyšší hodnocení pěti hvězdiček za bezpečnost při nárazu, stejně jako řada dalších modelů ŠKODA. Vysokonapěťový systé m automobilu nepředstavuje v případě nehody žádné zvýšené riziko: Elektrické komponenty se při kolizi během milisekund automaticky odpojí od baterie, takže již nejsou pod napětím. Řidič, cestující, účastníci dopravní nehody i záchranné složky jsou tak chráněni před zásahem elektrickým proudem. Při nárazové  zkoušce zůstal bateriový modul, který je dobře chráněn v podlaze vozu, i přes zdeformovanou karoserii nepoškozen.

ŠKODA AUTO podporuje další vzdělávání záchranných složek
Pokud by i navzdory všem bezpečnostním opatřením došlo k požáru, postupuje se při hašení elektrického vozu jinak než při hašení automobilu se spalovacím motorem. Hasiči jsou proto speciálně školeni a dále vzděláváni, aby si rozšířili své znalosti v oboru. ŠKODA AUTO podporuje tato školení a poskytuje záchranným složkám specifické informace a bezpečnostní listy, aby byla při manipulaci s havarovanými elektromobily zajištěna co nejvyšší odbornost.. Hasiči tak mohou například termokamerou prověřit stav vysokonapěťového modulu a v případě potřeby jej ochladit, aby se zabránilo požáru baterie pohonu. Vzhledem k tomu, že k požáru baterie může dojít i opětovně, jsou elektromobily po nehodě z bezpečnostních důvodů odstaveny na k tomu určeném místě nebo v nádrži s vodou, dokud se nevyloučí riziko samovznícení nebo opětovného vznícení poškozené baterie.

Na druhou stranu je ale dle mého názoru potřeba spravedlivě uvést, že vůz s naftovým či benzínovým motorem, navrátivší se po nehodě a opravě majiteli, si udrží svoji cenu výrazně lépe, než vůz, který strávil po nehodě několik dnů po střechu v nádrži s vodou...

Vytisknout

Diskuze: Škoda tvrdí, že elektromobily jsou stejně bezpečné, jako auta s tradičním pohonem

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Dynamika, komfort, praktičnost, hospodárnost, kompletně nový Lexus NX představen

Dynamika, komfort, praktičnost, hospodárnost, kompletně nový Lexus NX představen

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud