TEST: Nissan Leaf - Prověřili jsme předsudky elektromobilů i sliby výrobce. Na mávnutí rukou to není!

-mdo / AutoRoad.cz, 22. srpna 2018, 07:05 Aktualizováno 22.8.2018, 09:57 Google+

Nejprodávanější plnohodnotné elektrické vozidlo historie přijíždí ve své druhé generaci, zatímco mnohá konkurence ještě nemá na trhu ani svůj první elektromobil. Oproti poněkud výstřednímu prvnímu Leafu je ten nový méně extravagantní, čímž se může pro mnohé stát paradoxně mnohem zajímavějším. Jak se žije s takovým moderním elektromobilem?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Nissan Leaf druhé generace

Nissan Leaf druhé generace | foto: Michal Dokoupil / AutoRoad.cz

Sdílejte článek

První generace Leafu se dostala na trh již v roce 2010 a nabídla místo pěti osobám v karosérii hatchback, motor o výkonu 80 kW a baterii s kapacitou 24 kWh, dostačující asi na 120 km dojezdu. Tehdejší konkurencí bylo jen Mitsubishi i-Miev, jelikož se více dostupných elektrických vozidel na trh nedostalo. I přes příchod dalších modelů (Renault Zoe, Tesla Model S) si však Nissan Leaf stále drží titul nejprodávanějšího elektrického automobilu v historii.

Nově příchozí druhá generace nepřiváží žádnou revoluci a jen opravuje nedostatky z dřívějška. Už původní Leaf patřil k méně výrazným elektromobilům, a to proto, aby se usnadnil přechod zákazníků od spalovacích vozů na elektrovozy. A nutno říci, že nový Leaf už člověk neznalý situace na ulici ani nerozezná od jiného běžného Nissanu, pokud si tedy nepovšimne nápisu Zero Emission. Designově jde v podstatě o nafouklý Nissan Micra s totožnou boční linií a charakteristickým zvlněním u C-sloupku. Vpředu si Nissan tentokrát neodpustil poněkud zbytečnou falešnou černou masku - jako u spalovacích aut.

img-responsive

Nissan Leaf druhé generace | foto: Michal Dokoupil / AutoRoad.cz

Celkově je design povedený a auto navíc působí mnohem hodnotněji, než starý model (a také o poznání mohutněji). Zatímco na obrázcích působí jako standardní malý hatchback, na živo je nový Leaf dosti velké auto. Tomu pomáhá i karoserie, která je širší oproti nezvykle úzké první generaci. Vůz také nyní lépe odpovídá cenovce začínající na 926 000 Kč v základní verzi Acenta a 1 007 500 Kč v námi testované verzi N-Connecta.

Po technické stránce se moc změn neudálo. Leaf nabízí stejný motor jako předchozí generace, tentokrát se z něj však díky nové elektronice a řídicí jednotce podařilo dostat 110 kW. Nová lithium-ion baterie o totožném fyzickém rozměru kapacitně narostla na 40 kWh, což by mělo teoreticky stačit na dojezd kolem 240 km. Relativně malý rozměr baterie pak zaručuje i dostatek místa v interiéru, člověk sedící vzadu si jen musí zvyknout na vyšší pozici, jelikož je baterie posazená právě pod zadní sedačkou. Díky tomu máte sice lepší výhled z vozu, pokud jste však vyššího vzrůstu, budete se dotýkat stropu více než je příjemné. Zvláštní je také přítomnost jakési středové konzole, podobné, jako známe z aut s převodovkou. V novém Leafu však nejenže nedává smysl, ono v ní opravdu ani nic není a Nissan ji snad do vozu dal jen proto, aby usnadnil zvykání nových zákazníků.

img-responsive

Nissan Leaf druhé generace | foto: Michal Dokoupil / AutoRoad.cz

Po praktické stránce je Leaf zcela běžný větší hatchback s dostatečně velkým kufrem o objemu 435 litrů, tedy větším, než obdobné spalovací vozy (a to i přes baterii umístěnou pod podlahou). Nevýhodou může být velký schod po sklopení zadních sedaček, i tak ale převoz pár krabic z Ikea nebude problém.

Pokud máte zkušenost s původním Leafem, nebudete v interiéru nového vozu nijak zvlášť překvapeni. Vše je zhruba na stejném místě a ovladač jízdních režimů je beze změny. Vše je modernější a hodnotněji působící. Obrazovka infotaimnentu samozřejmé také narostla a nově podporuje Android Auto a Apple CarPlay. Plasty a slícování interiéru odpovídají standardům pro rok 2018, i když u vozu za milion je asi očekávání poněkud vyšší. Infotainment je solidně použitelný i na přímém slunci, reaguje na dotek s dostatečně rychlou odezvou, ale do moderních tabletů mu stále něco chybí. Na přístrojovém panelu je nově analogový ukazatel rychlosti, spolu s velkým displejem pro ostatní informace, včetně GPS nebo informací o nabíjení.

img-responsive

Nissan Leaf druhé generace | foto: Michal Dokoupil / AutoRoad.cz

V čem však Leaf exceluje je pocit z jízdy. Po nastartování vozidla (což se projeví jen rozsvícením obrazovek na palubním štítu a infotaimentu) a zvolení jízdního režimu, už stačí jen šlápnout na pedál a vůz se s okamžitou reakcí plynule a potichu rozjede vpřed. Reakce je opravdu okamžitá a pokud pedál sešlápnete trochu prudčeji, kromě bzučení elektromotoru uslyšíte i protáčející se pneumatiky, které nezvládají náhlý přísun výkonu.

Nissan Leaf určitě není žádný hothatch - zrychlení z nuly na sto nabízí za 7.9 sekundy a omezovač rychlosti je nastavený na 160 km/h. Na moderní sportovní hatchbacky či dražší elektromobily jako Tesla nebo BMW i3 tak nestačí, člověk však má úsměv na tváři pokaždé, když sešlápne plyn a auto vystřelí vpřed. Okamžitý přísun výkonu přijde vhod i při předjíždění, s čímž Leaf nemá sebemenší problém. Tvrdší podvozek také nabádá k projíždění zatáček vyšší rychlostí, absence sportovnějších sedaček již nikoliv.

img-responsive

Nissan Leaf druhé generace | foto: Michal Dokoupil / AutoRoad.cz

Samozřejmě spolu s vyšší rychlostí a využíváním akcelerace roste i spotřeba. Ta je u elektrického vozu nejsledovanějším a nejdiskutovanějším údajem, protože omezení oproti spalovacím motorům jsou stále mnohem zásadnější. Vůz sice po nabití ukazuje dojezd 250 kilometrů, velmi však záleží na vašem jízdním stylu a také například na využití klimatizace, která po zapnutí okamžitě sníží odhad dojezdu až o 20 km. Při cestě z Prahy do Karlových Varů svítila ráno na displeji plně nabitého Leafu hodnota 250 km. Už po ujetí asi 30 km se však hodnota dostala někde kolem 180 km a zapnutou klimatizaci tak nahradilo otevřené okénko. Stejně tak pomáhá i aktivace režimu ECO, který ubere dostupný výkon, takže zrychlení je plynulejší. Efekt není jen v nižším odběru z baterie, ale také psychologický - s nižším výkonem se řidič nesnaží o agresivní jízdu a tím pomáhá dojezdu. Ve výsledku je zřejmě možné dostat se na reálný dojezd asi 200 km, nicméně nový řidič bude na nervy spolu s tím, jak klesá ukazatel stavu baterie.

Další specifická funkce elektromobilu se v Leafu nazývá e-Pedal. Po aktivaci pomocí tlačítka u voliče jízdních režimů se zrychlování i zpomalování ovládá pouze pomocí plynového pedálu. Při potřebě zpomalení se prostě ubere plyn a auto začne plynule zpomalovat, přičemž pomocí rekuperace dobíjí baterie a samozřejmě použije brzdová světla tak, aby příliš nemátlo další řidiče. S trochou cviku se dá na e-Pedal zvyknout dostatečně na to, aby jste během běžného řízení pedál brzdy nemuseli vůbec používat.

img-responsive

Nissan Leaf druhé generace | foto: Michal Dokoupil / AutoRoad.cz

S dojezdem samozřejmě souvisí potřeba dobíjecích míst. Těch bohužel není tolik, aby se člověk v klidu vydal jakýmkoliv směrem z Prahy. Například při oné cestě do Karlových Varů je jedna nabíječka v Kladně a další až pár kilometrů za Vary. Což také znamená, že na místě si musíte přesednout na autobus a jet do centra, a nebo prostě počkat, až se auto dobije a dojet si do centra o hodinu později. Nevýhodou je i to, že kabel rychlonabíječky je pokaždé jen jeden - pokud tedy budete mít tu smůlu, že se ve stejnou chvíli objeví na nabíjecí stanici další majitel elektromobilu, jeden z vás si bude muset počkat. Výhodou může být určitý sociální aspekt, který asi na benzínce nezažijete. Majitelé spalovacích vozů se do hovoru o dojezdu svých aut asi běžně nedávají.

Po zapojení nabíječky ChaDeMo se vůz nabije z téměř prázdné baterie do plna za něco přes hodinu. Zpočátku se baterie nabíjí velmi rychle, na 80% se dostane přibližně za půl hodiny. Při hustší síti rychlonabíječek nám tak ani nepřijde nereálné pohybovat se na delší vzdálenosti s tím, že si co pár hodin řidič udělá přestávku. Samotné nabíjení je jen o trochu komplikovanější, než nalít do svého vozu pár litrů tekutých dinosaurů. Stačí jen otevřít minikapotu na přední části vozu, zapojit požadovanou nabíječku, přiložit čip ke stojanu a zbytek se udělá sám. I v případě placených nabíječek, jako například před autosalony Nissanu, stačí zaplatit přes web a nabíječka se aktivuje sama.

Ale Leaf není auto na velké vzdálenosti a jeho domovem je větší město, kde máte nabíječku vždy na dosah. I když se mi podařilo v Praze dostat stav baterie na 1 % a téměř tím zrušit své nervy, stejně jsem měl na výběr ze dvou nabíječek v požadovaném rozsahu „hned za rohem“. V případě, že vám baterie dojde někde na dálnici nebo obecně kdekoliv mimo dosah nabíjecího kabelu, nemáte jinou možnost, než si zavolat asistenci a vozidlo odtáhnout, což na klidu rozhodně nepřidává.

img-responsive

Nissan Leaf druhé generace | foto: Michal Dokoupil / AutoRoad.cz

Hlavně ve městě pak také oceníte absolutní ticho při jízdě, kdy slyšíte jen pneumatiky a při vyšších rychlostech také vzduch proudící kolem karosérie. Na parkovištích je to až nebezpečné, protože vůz opravdu nevydává žádný zvuk a pokud se pomalu plížíte za nic netušící rodinkou kráčející uprostřed parkoviště, můžete zažít vyděšené reakce. Stejně tak akcelerace přijde vhod, když se snažíte vnutit na křižovatce do mezery v nekonečné koloně. Cenovce odpovídá i kvalitně zpracovaná parkovací kamera, která ukazuje 360° pohled kolem celého vozu.

Při jízdě na delší vzdálenosti je užitečný i lepší adaptivní tempomat se systémem udržení vozidla v jízdním pruhu. Ten funguje lépe, než ve srovnatelných spalovacích vozech, například u Peugeotu 308 se v podstatě jen odráží od jízdních pruhů. V Nissanu Leaf se dá na systém do určité míry spolehnout. Drží se uprostřed pruhu a nenechává příliš velký odstup před protijedoucím vozidlem. Samozřejmě to však neznamená, že by jste se mohli za volantem začít věnovat jiným činnostem a pořád jde jen o velmi základní systém ve srovnání s Teslou. Za každé situace tedy musíte mít ruce na volantu a být připraveni převzít řízení. Ukázkovým příkladem jsou probíhající opravy na snad každé dálnici u Prahy, kde při přejezdu na žlutě značené pruhy Nissan není schopen reagovat správně.

Technická data
Pohonné ústrojí:
Typ motoru elektrický motor
Výkon elektromotoru kW (koní) 110 (150)
Točivý moment elektromotoru (Nm) 320
Typ pohonu přední kola
Jízdní výkony:
Zrychlení z 0 na 100 km/h 7,9 s
Maximální rychlost 144 km/h
Spotřeba a dojezd
Spotřeba elektrické energie, Wh/km 206
Homologovaný dojezd (WLTP) - Kombinovaný, km 270
Homologovaný dojezd (NEDC) - Kombinovaný, km 378
Rozměry:
Délka 4 490 mm
Výška 1 540 mm
Šířka 1 790 mm
Hmotnost 1 557 kg
Zavazadlový prostor:
Základní objem po kryt 400 l
Základní objem se sklopenými sedačkami 1 176 l

Nissan ČR

Po týdnu stráveném s novým Leafem (a 700 km za sebou) je návyk na specifický vůz silný a návrat ke spalovacímu motoru těžký. Na druhou stranu si začínám vážit téměř neomezeného dojezdu spalovacího motoru, který v případě špatného odhadu napraví procházka k nejbližší benzínce. Dokážu si ale představit budoucnost, ve které se elektrické vozy stanou běžnou součástí života. A jak ukazuje nový Nissan Leaf, nemusí to být ani až tak nudná a vzdálená budoucnost, jak se mnozí domnívají.

Vytisknout

Diskuze: TEST: Nissan Leaf - Prověřili jsme předsudky elektromobilů i sliby výrobce. Na mávnutí rukou to není!

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Posledním automobilem Johna Lennona se stal Mercedes-Benz 300TD

Poslední auto Johna Lennona? Psychedelický Rolls-Royce vyměnil za nesmrtelný…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud