TEST: sedmimístný pracant - Peugeot Partner Tepee Outdoor

Jan Fiala, 27. září 2009, 12:00 Google+

Peugeot Partner Tepee jsme vám již představili vloni, a konstatovali jsme, že nová generace je rozhodně krokem vpřed. Nyní jsme získali k testu vrcholnou sedmimístnou verzi tohoto pracanta i přítele pro volný čas, a tak se pojďme podívat, jak mu to jde.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Partner Tepee

Partner Tepee | foto: www.autoroad.cz / Jan Fiala

Sdílejte článek

Aby bylo srovnání s vloni testovaným modelem co nejobjektivnější, zvolili jsme opět provedení Outdoor, které nabízí lehké oplastování karoserie a chrání tak vůz před nechtěným poškozením při jízdě po nekvalitních silnicích. Pod kapotou opět pracoval dieselový motor 1.6 HDi o výkonu 66 kW/90, a tak vpodstatě nejzásadnějším rozdílem bylo odlišné provedení sedaček a hlavně jejich počet.

Sedmimístná verze modelu Partner Tepee Outdoor je vybavena dvěma standardními sedačkami pro řidiče a spolujezdce, a dále pěti samostatnými a samostatně vyjímatelnými sedačkami pro další pasažéry, což významně zlepšuje již beztak výbornou užitnou hodnotu vozu. Není problém vyjmout všechny sedačky, a získat tak královský prostor pro náklad; nebo vyjmout jen zadní dvě sedačky a užívat si dostatku místa pro 5 cestujících a navíc zavazadlový prostor o objemu 675 litrů. Pokud však zůstanou ve voze obsazeny všechny sedačky, na zavazadla již místo nezbývá, protože v tom případě je mezi opěradly zadních sedaček a víkem zavazadlového prostoru jen asi 10cm prostoru - možná tak na síťovku s menším nákupem.

Naštěstí se dají všechny sedačky nejen vyjmout, ale i sklopit, takže mohou zůstat ve voze a přesto získáte (nejsou-li obsazeny) dostatek prostoru. Vyjímání a zpětné osazování vozu sedačkami totiž není nic jednoduchého. Nemůže za to ani tak mechanismus - ten je poměrně vtipný a jednoduchý, ale samotná hmotnost sedaček, která překračuje 20 kilogramů a tak se z manipulace se sedačkami stává takřka výhradně mužská záležitost (aniž bych se chtěl dotknout hezčí poloviny lidstva).

Pro sedmimístné provedení platí toéž, co pro ostatní verze Outdoor - v celém voze je mnoho odkládacích schránek, jedna poměrně objemná dokonce přímo před řidičem na horní straně přístrojové desky. Vůz je standardně vybaven šestnáctipalcovými koly s pneumatikami o rozměru 215/55 R16, spodním krytem motoru, efektním stříbrným oplastováním, zvýšenou světlou výškou a stříbrnými střešními ližinami.

Pod kapotou pracoval známý dieselový čtyřválec 1.6 HDi o výkonu 90 koní, spojený s pětistupňovou manuální převodovkou. Síla motoru je sice dostatečná, ale při plném obsazení sedmi pasažéry, nebo (při vyjmutých sedačkách) plném naložení nákladem, je již jízda spíše trápením vozu; rozhodně pak může být potíž i na D1 udržet stabilně 130 km/h, zvláště, zpomalí-li vás před dlouhým stoupáním kamion. Motor má tichým a kultivovaným chod a příjemnou spotřebu  nafty, která se ve městě městě pohybuje okolo sedmi litrů, na dálnici těsně nad šesti litry, a na okreskách při poklidné jízdě se dá jezdit za pět litrů na 100 kilometrů.

Jízdní vlastnosti jsou i při maximálním obsazení na slušné úrovni - snad jen řízení je ještě méně komunikativní, ale vůz se v zatáčkách příliš nenaklání a dobře drží zvolenou stopu. Trošku slabší je výkon brzd, které mají tendenci při plném zatížení vadnout, ale vzhledem k použité motorizaci, která neumožňuje nijak dynamickou jízdu, jsem se o vadnutí musel vyloženě snažit.

Narozdíl od vloni testovaného vozu mě tentokrát potěšila napájecí zásuvka 12V v zavazadlovém prostoru, bohužel ani tentokrát nebyla možnost používat zásuvku bez běžícího motoru. Lépe řečeno - po zastavení běhu motoru ještě asi 5 minut zásuvka i rádio fungují, ale poté se na displeji objeví informace "entering economy mode" a navzdory zapnutému klíčku v zapalování je vypnuto napájení jak rádia, tak zásuvky - pokud tedy chcete například vysát interiér vysavačem napájeným z palubní sítě, čeká vás několikeré nastartování, nebo zbytečný běh motoru na volnoběh. Opět vyzdvihuji přítomnost druhého vnitřního zpětného zrcátka, kterým lze sledovat dění ve voze na zadních sedadlech, vyjímatelnou středovou konzolu mezi predními sedačkami i sklopné opěrky ruky pro řidiče a spolujezdce a výklopné jídelní stolečky na zadní straně opěradel předních sedaček.


Peugeot Partner Tepee Outdoor je rozhodně povedený rodinný vůz, v sedmimístné verzi s ještě lepšími užitnými vlastnosti a variabilitou interiéru. Za poměrně příznivou cenu (aktuálně 488 900 Kč za provedení Outdoor a příplatek 30 900 Kč za sedmimístné provedení) získáte obrovský užitný prostor, úsporný motor a nezáludné jízdní vlastnosti na špici vozů této třídy.

Zdroj: www.autoroad.cz

Vytisknout

Diskuze: TEST: sedmimístný pracant - Peugeot Partner Tepee Outdoor

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

U3-X

Honda U3-X - jde o vozítko budoucnosti?

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud