ELEKTRICKÁ DODÁVKA pomůže rozjet elektromobilitu

AutoRoad.cz, 14. května 2020, 17:39 Google+

Peugeot e-Expert má vynikající parametry srovnatelné s osobními elektromobily

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Peugeot

Peugeot | foto: Peugeot

Sdílejte článek

Peugeot e-Expert má vynikající parametry srovnatelné v dojezdu s osobními elektromobily, může tak v segmentu lehkých užitkových vozidel, kde se v Evropě ročně prodá více než 750 000 vozidel ročně, zaznamenat výrazné prodeje. Prodeji může velmi pomoci fakt, že mezi podnikateli a firmami je vůz znám svou praktičností a možnosti sestavit si vozidlo dle potřeb. Zákazníci si tak opět budou vybírat vozidlo ve třech verzích délek L1/460 cm, L2/495 cm a L3/530 cm.

img-responsive

Peugeot | foto: Peugeot

Trojmístné uspořádání s přepážkou Moduwork nabízí možnosti modularity, které jsou v segmentu furgonů zcela exkluzivní. Díky velkým otvoru v přepážce a možnosti nadzvednout pravé boční sedadlo je možné současně:
- vepředu usadit 3 osoby: tuto praktickou vlastnost velmi oceňují firemní zákazníci, kteří potřebují převážet zaměstnance i s nářadím z jednoho místa na druhé a mohou tak počet jízd optimalizovat;
- získat rovnou podlahu s prodloužením užitečné délky o 116 cm nebo větším prostorem vepředu a přepravovat 2 osoby;
- použít funkci mobilní kanceláře díky otočnému stolku zabudovanému ve sklopitelném opěradle středového sedadla;
- využít odkládací přihrádku pod středovým sedadlem.

img-responsive

Peugeot | foto: Peugeot

Nechybí ani plošina s kabinou pro karosářské přestavby v délce L2. Kromě již zmíněného nepřeberného množství kombinace sedaček, dveří, úrovní budou nabídnuty úrovně výbav od zákkladní pracovní verze po specifikaci připomínající výbavou osobní automobil.

img-responsive

Peugeot | foto: Peugeot


Schopnost táhnout náklad až 1 000 kg je doslova ohromující hodnota v této disciplíně, zvláště po doslova tristních výsledcích u osobních elektromobilů.
Praktičnost je završena maximální hodnotou užitečného objem 6,6 m³ a užitečného zatížení 1275 kg.

Zdá se, že Peugeot nezapomněl na to, že u elektromobilu jsou nejdůležitější 2 základní komponenty, to je baterie a systém nabíjení. Přitom mnoho jiných výrobců se při návrhu elektrické verze lehkého užitkového vozidla nechala unést myšlenkou, že takové vozidlo ujede v denním provozu cca 100 km a noc stráví na nabíječce ve firemní garáži. Proto tyto prvotiny vybavili v rámci finančních úspor baterii s nedostatečnou kapacitou a především levným a neefektivním systémem dobíjení bez řádné regulace teploty baterie při nabíjení.

img-responsive

Peugeot | foto: Peugeot

Parametry Peugeotu e-Expert napovídají, že francouzský výrobce na to šel jinak. Vozidlo je postaveno na modulární platformě EMP2 (Efficient Modular Platform), která je schopná pojmout motor s jakýmkoliv zdrojem energie. Současný Peugeot e-Expert nabízí elektromotor s maximálním výkonem 100 kW. Baterie jsou umístěny pod podlahou, takže nijak nezmenšují objem nákladového prostoru.

Maximální točivý moment dosahuje 260 Nm a je k dispozici ihned po nastartování pro okamžitou reaktivitu. Motor má nulové vibrace, je tichý, odpadá řazení rychlostí a samozřejmě neprodukuje žádné emise.

Výkony (v režimu POWER) jsou pro lehký užitkový vůz dostatečné. Maximální rychlost je 130 km/h, zrychlení z 0 na 100 km/h za 13,1 s, zrychlení s pevným startem 1000 m za 35,8 s, zrychlení z 80 na 120 km/h za 12,1 s.

Nový e-Expert nabízí dva různé dojezdy v závislosti na kapacitě lithium-iontových baterií. Verze L1, L2, L3, které jsou k dispozici s baterií o kapacitě 50 kWh, umožňují dosahovat dojezdu až 230 km dle certifikačního protokolu WLTP. Verze L2 a L3 mohou být také vybaveny baterií o kapacitě 75 kWh umožňující dosahovat podle stejného certifikačního protokolu dojezdu až 330 km.

Tepelná regulace baterie spojená s chladicím okruhem kabiny umožňuje rychlé dobíjení, optimalizovaný dojezd a vyšší životnost. K dispozici jsou dva typy palubních nabíječek, které pokrývají všechny způsoby použití a všechna řešení nabíjení.

Standardně jde o zařízení pro nabíjení přes jednofázový proud 7,4 kW a za příplatek je k dispozici zařízení pro nabíjení přes třífázový proud 11 kW. Režimy nabíjení jsou flexibilní. K dispozici jsou následující alternativy:
- standardní zásuvka (8A): plné nabití během 31 hodin (baterie 50 kWh) nebo 47 hodin (baterie 75 kWh);
- zesílená zásuvka (16A): plné nabití během 15 hodin (baterie 50 kWh) nebo 23 hodin (baterie 75 kWh);
- Wall Box 7,4 kW: plné nabití během 7,5 hodiny (baterie 50 kWh) nebo 11 hod. 20 min. (baterie 75 kWh) pomocí jednofázové palubní nabíječky (7,4 kW);
- Wall Box 11 kW: plné nabití během 5 hodin (baterie 50 kWh) nebo 7,5 hodiny (baterie 75 kWh) pomocí třífázové palubní nabíječky (11 kW);
- veřejná rychlodobíjecí stanice: tepelná regulace baterie umožňuje používat nabíječky 100 kW a dosáhnout 80% nabití během 30 minut (baterie 50 kWh) nebo 45 minut (baterie 75 kWh).

img-responsive

Peugeot | foto: Peugeot

Nabíjení lze naprogramovat přes displej on-line navigace nebo pomocí aplikace v telefonu MyPeugeot® (v závislosti na úrovni výbavy). Tento systém také umožňuje dobíjení kdykoli spustit nebo odložit nabíjení a zkontrolovat stav nabití.

Šetření elektrickou energii na úkor komfortu zde není. Nový Peugeot e-Expert poskytuje cestujícím nejvyšší úroveň tepelného komfortu zásluhou vysoce výkonného elektrického ohřívače (5 kW), vyhřívaných sedadel, přednastavení teploty programovatelné prostřednictvím dotykového displeje nebo na dálku pomocí aplikace v telefonu MyPeugeot®, samozřejmě vše v závislosti na úrovni výbavy. Tato programovatelná aplikace je velmi praktická, protože umožňuje kromě komfortu i optimalizovat dojezd (rychlejší dosažení nastavené teploty během fáze startování) a rychleji dosáhnout optimální teploty pro baterii.

Nový Peugeot e-Expert nabízí 3 režimy jízdy, které lze přepínačem měnit:
- Eco (60 kW, 190 Nm): optimalizace dojezdu;
- Normal (80 kW, 210 Nm): optimální pro každodenní provoz;
- Power (100 kW, 260 Nm): optimalizace výkonu při přepravě těžkých nákladů.

K dispozici jsou rovněž dva režimy brzdění s příslušným typem regenerace baterie:
- mírný, odpovídající používání vozu se spalovacím motorem;
- vyšší, (přístupný přes „B“ pro „Brake/Brzda“ na ovladači převodovky), pro silnější brzdění při uvolnění pedálu akcelerace.

Zdá se, že se jedná o velmi praktický, ve třídě lehkých užitkových vozidel v současnosti bezkonkurenční elektromobil. Spotřeba elektrické energie zatím není uvedena, podléhá homologaci, ale dá se odhadnout, že se bude pohybovat při provozu mezi 20 - 27 kWh/100 km, což by znamenalo při cenách 3 - 6 Kč/kWh elektrické energie náklady na energii v hodnotě 0,60 – 1,50 Kč na 1 ujetý km. Dle pořizovací ceny, ročních kilometrových nájezdů si firmy udělají kalkulaci, zda se tohoto elektrického pracanta pro město a příměstský provoz vyplatí pořídit.

Vytisknout

Diskuze: ELEKTRICKÁ DODÁVKA pomůže rozjet elektromobilitu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Ford Mustang Mach-E GT má nabídnout výkon 342 kW (465 k) a zrychlení z nuly na 100 km/h pod 5 vteřin

Úpravy z jachty, golfu nebo obýváku? Majitelům Mustangu Mach-E slibují zajímavé…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud