Šílená silniční formule Mercedesu má jméno, představí se již za pár týdnů

ar6, 5. září 2016, 17:12 Google+ Mondial de l'Automobile 2016 à Paris

Mercedes si v posledních sezonách formule 1 jezdí tak trochu svou vlastní ligu. Pokud už se mu někdo dokáže přiblížit, jsou to většinou piloti Ferrari nebo Red Bullu. A právě rakouská stáj se podílela na vývoji nedávno představeného hypersportu Aston Martin AM-RB 001. To se trojcípé hvězdě samozřejmě nelíbí a připravuje tak trochu šílenou konkurenci. Její premiéra je naplánovaná ještě na tento měsíc, nově také známe její jméno.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Mercedes-AMG R50 se může inspirovat také konceptem Vision Gran Turismo.

Mercedes-AMG R50 se může inspirovat také konceptem Vision Gran Turismo. | foto: Mercedes-AMG

Sdílejte článek

S výrobou super- nebo hypersportů má Mercedes poměrně bohaté, ačkoliv již trochu letité zkušenosti. Na modely C111, C112 nebo CLK GTR se ale jen tak nezapomene, i když to do malosériové výroby dotáhl jen poslední z nich. Nyní se má do portfolia Mercedesu, konkrétně pod hlavičkou divize AMG, takový hypersport vrátit. Důvodem vzniku je mimo jiné také Aston Martin AM-RB 001, na jehož vývoji pracoval rival Němců z formule 1, nápojový gigant Red Bull. A právě královnou motorsportu se má chystaný vůz, nesoucí jméno R50, pořádně inspirovat. Informuje o tom alespoň americký Automobilemag.

Jako správný konkurent výše zmíněného vozu, či například také McLarenu P1 nebo LaFerrari, bude mít Mercedes-AMG R50 k dokonalosti vyladěný motor. O to se postará divize AMG High Performance Powertrains, stojící mimo jiné i za nedostižným agregátem z formule 1. Díky tomu se spekuluje, že uprostřed uložený spalovací motor s turbodmychadlem bude mít objem pouze 1.6 litru, mělo by totiž jít o vlastně jen poupravenou závodní jednotku. Pravděpodobněji se ale nakonec jeví možnost použití přeplňovaného dvoulitrového čtyřválce, známého i z dalších modelů AMG. Tak jak tak bude zážehový motor spolupracovat s trojicí elektromotorů, dvěma v předních kolech a třetím v převodovce, a nabídne přes neskutečných 736 kW (1000 k). Další sílu přidají i elektrické motory, výkon soustavy tak určitě přesáhne 956 kW (1300 k).

Díky použití lehkých materiálů i prvků ze světa motorsportu bude R50 vážit méně než 1315 kilogramů. To ve spolupráci s ohromným výkonem vystřelí vůz na 96 km/h za asi 2 sekundy a dotáhne ho až na 354 km/h. Tesla tak zcela určitě přijde o rychlostní rekord mezi sériovými silničními automobily. Dynamice Mercedesu bude odpovídat také aktivní aerodynamika s pohyblivými předními křidélky nebo do několika poloh nastavitelným zadním spoilerem, chovajícím se také jako vzduchová brzda. Celkově bude auto sedět velice nízko a svými tvary připomene prototypy Le Mans.  Nízká bude také pozice sedadel, řidič a spolujezdec tak budou mít téměř natažené nohy. Nastavovat půjdou volant i pedály, sedadla s proměnnou tuhostí výplně se mají přizpůsobit různým typům postavy. Zapomeňte také na konvenční přístrojovou desku, její místo zaujmou průhledový displej a LED diodový tachometr.

Inženýři AMG dále pracují na speciálním algoritmu, jenž bude sledovat lepšící se schopnosti řidiče a tím pádem mu dovolovat vystavování se většímu příčnému i podélnému zrychlení. Palubní počítače budou na závodním okruhu rovněž schopny vybrat ideální jízdní stopu a optimální brzdné a zatáčecí body. Podvozek kromě toho dostane aktivní odpružení, vektorování točivého momentu a natáčení zadních kol. Debut jednoho z nejrychlejších automobilů historie se odehraje již za několik týdnů v Paříži u příležitosti padesátin divize AMG. Schválena je zatím stavba jednoho konceptu, šéf AMG ale přiznal, že chce postavit sérii 25 až 250 automobilů.

Vytisknout

Diskuze: Šílená silniční formule Mercedesu má jméno, představí se již za pár týdnů

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Subaru Forester

OFF ROAD TEST: Subaru Forester – jak zvládá náročný terén ?

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

reklama

Doporučujeme

Takto by mohla vypadat omlazená podoba Peugeotu 308.

Jde se do hloubky nebo zůstáváme na povrchu? Peugeot připravuje facelift modelu…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud