Aston Martin inovuje řadu DB, model s číslem 11 je nejrychlejší v celé její historii

ar6, 14. března 2016, 18:30 Google+ Geneva International Motor Show 2016

Už notně přesluhující Aston Martin DB9 potřeboval náhradu jako sůl. Místo ní se mu ale pořád dostávalo více či méně výrazných faceliftů. Až letos v Ženevě odhalila britská automobilka model DB11, sedící na úplně nové platformě, kterou pohání dvakrát přeplňovaný dvanáctiválec.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Aston Martin DB11 je nejrychlejším modelem řady DB v celé její historii.

Aston Martin DB11 je nejrychlejším modelem řady DB v celé její historii. | foto: Aston Martin

Sdílejte článek

Vzhled karosérie jako by napovídal, že se chce DB11 úplně odstřihnout od svého předchůdce. Design vytvořil tým vedený Markem Reichmanem, jejichž cílem byla evidentně nová interpretace klasických prvků Aston Martinu. Proto tu máme širší masku chladiče, dlouhou přední kapotu s výraznými „boulemi“ nebo střechu se dvěma sloupky, protaženými až do zadní části. Vůbec poprvé bylo u britské automobilky použito denní svícení, zakomponované do hlavních LED světel. Hodně stylové jsou zadní reflektory, vizuálně „objímající“ poměrně výrazný spoiler. Sérii zajímavých řešení uzavírají nasávací otvory Curlicue v předních blatnících, pomáhající usměrňovat vzduch od předních kol. Ta (stajně jako vzadu) mají dvacet palců a pneumatiky Bridgestone.

img-responsive

Zajímavé jsou nasávací otvory v předních blatnících, Aston Martin DB11. | foto: Aston Martin

Na rozdíl od mnohých dalších supersportů, jejichž premiéru hostilo ženevské Palexpo, je DB11 uvnitř nečekaně luxusní. Znamená to mimo jiné osmipalcovou obrazovku multimediálního systému s vylepšenou navigací a dvanáctipalcovou TFT obrazovku místo přístrojového panelu. Operování s infotainmentem je možné přes sdružený otočný ovladač, za příplatek bude dostupný touchpad nebo ovládání gesty. Volant s netradičním tvarem v sobě ukrývá vedle voliče jízdních režimů také páčky řazení automatické převodovky. Oproti předchůdci bude uvnitř více místa, v řeči čísel to znamená 10 milimetrů navíc pro hlavy cestujících vpředu a 54 milimetrů pro hlavy, respektive 87 milimetrů pro kolena, cestujících vzadu (konfigurace kabiny je oficiálně 2+2). Kufr pojme 270 litrů.

Pod kabátkem se ukrývá zcela nová platforma, využívající především hliník. DB11 kvůli ní měří 4739 milimetrů na délku, 2060 milimetrů na šířku a jen 1279 milimetrů na výšku. Rozvor byl prodloužen o 65 milimetrů, což dovolilo posunout dvanáctiválec více dozadu a zlepšit tak rozložení hmotnosti do poměru 51:49. Onen motor má objem 5.2 litru, dvě turbodmychadla a byl vyvinut vlastními silami. Celkem má V12 608 koní a 700 Nm, což ve spojení s osmistupňovým automatem ZF a pohonem zadních kol stačí ke zrychlení z 0 na 100 km/h za 3,9 sekundy a maximální rychlosti 322 km/h.

Automatu pomáhá s přenosem výkonu mechanický samosvor s aktivním vektorováním točivého momentu. Druhé řešení přitom slaví ve vozech Aston Martinu premiéru. Ústupkem emisním limitům je instalace systému stop & start a deaktivace až poloviny válců, na papíře je tak DB11 o 20 procent úspornější než DB9. Hodně se pracovalo na naladění podvozku, řízení a elektroniky. Tuto oblast měl na starosti bývalý zaměstnanec Lotusu Matt Becker, což už je samo o sobě zárukou jisté kvality. O voliči jízdních jízdních režimů na volantu s módy GT, Sport a Sport Plus již byla řeč, každý z nich přitom upravuje odezvu motoru, převodovky, elektrického posilovače řízení nebo vektorování točivého momentu. Jiným tlačítkem lze pro změnu nastavit tuhost tlumičů Bilstein.

Z aerodynamického hlediska je nejdůležitější řešení AeroBlade, využívající obtékající vzduch jako „virtuální“ spoiler, čímž dochází ke zvýšení stability zadní části vozu. V opravdu vysokých rychlostech pak pomáhá aktivní spoiler, vysouvající se z víka kufru. Moderní elektronické „hračky“ zastupují třeba bezklíčkový vstup a startování, panoramatický kamerový systém nebo elektricky stavitelný sloupek řízení. Cena DB11 začíná na 154 900 librách (cca 5,4 milionu korun).

Vytisknout

Diskuze: Aston Martin inovuje řadu DB, model s číslem 11 je nejrychlejší v celé její historii

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Audi A4 Allroad Quattro láká na o 34 mm větší světlou výšku a šest motorů.

Audi A4 Allroad quattro 3.0 TDI si již lze objednat, na kolik vyjde?

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud