Sovětský pásový náklaďák Ural-5920: Nezastavitelný kolos s obřím apetitem

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 28. listopadu 2018, 17:03 Google+

Ruský dálný východ je oblastí bohatou na přírodní zdroje, jejich dobývání však vždy komplikovala odlehlost, náročnost místního terénu a extrémní klimatické podmínky. V sedmdesátých letech se však vedení sovětského svazu rozhodlo tuto oblast prozkoumat, což si žádalo adekvátní techniku. A tou se stal právě Ural-5920, jeden z nejpodivnějších pásových náklaďáků světa.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ural-5920

Ural-5920 | foto: wheelsage.org

Sdílejte článek

Oblast označovaná jako ruský Dálný východ se často označuje za velmi bohatou za nerostné bohatství. Před plundrováním těchto zdrojů se však příroda chrání velice náročným terénem a mnohdy extrémními podnebními podmínkami. I proto zde žije jen velmi málo lidí a většina se jich soustředí kolem oblastí Transsibiřské magistrály a Severní mořské cesty. Do odlehlejších míst je totiž často nemožné se dostat jinak, než letecky.

V sedmdesátých letech se však sovětské vedení rozhodlo prozkoumat místní zásoby ropy a dalších nerostných surovin. K tomu však potřebovalo stroje, které budou schopny přepravit na odlehlá místa kromě lidí i desítky tun vybavení a to i přes náročný terén, mokřady a v zimě přes sněhové závěje a v teplotách padajících desítky stupňů pod bod mrazu.

Máte rádi auta? Hledáme nové lidi do redakce. Napište nám na redakce@autoroad.cz a staňte se naším redaktorem.

Řešením tohoto problému byli pověřeni konstruktéři ze závodu UralAZ a technici moskevského automobilového výzkumného institutu NAMI, kteří byli pověřeni stavbou speciálního pásového náklaďáku, který bude schopen přepravit velké množství nákladu i přes extrémně náročný terén. Stroj měl být navíc jednoduchý, aby se urychlila a usnadnila jeho výroba i případný servis. Výsledkem se stal v roce 1973 prototyp označovaný jako NAMI-0157.

Kabina nákladního vozu a některé části karoserie pocházely z nákladního vozu Ural 357. Pod šasi však byly uloženy dva pásové podvozky s celkem čtyřmi pásy. Váha celého kolosu se pohybovala okolo 22 tun a maximální nosnost činila 8 tun. Na délku měřil náklaďák 10 metrů, na šířku 3 metry a na výšku 3.7.

Pod kapotou byl údajně uložen osmiválcový dieselový motor Kamaz 740.10 o objemu 10.8 litru. Točivý moment sice neznáme, ovšem výkon se měl pohybovat okolo 210 koní, jiné zdroje uvádí 220 koní. V každém případě to stačilo k maximální rychlosti jen 30 km/h. Na každých 100 kilometrů si navíc tenhle cvalík řekl o 100 litrů paliva a fungovat byl schopen v teplotách od +50 °C do -40 °C.

Největší předností náklaďáku je však jeho konstrukce pásů. Díky využití dvou podvozků se čtyřmi pásy, namísto jednoho se dvěma, nabídl stroj lepší manévrovatelnost. Pásy navíc skvěle rozkládají jeho hmotnost na větší plochu, díky čemuž může snadno projet i mokřady, blátem či hlubokým sněhem bez obav ze zapadnutí.

img-responsive

Modernizovaný Ural-5920 označovaný TS-1 | foto: wheelsage.org

Prototyp se sice dočkal schválení, ovšem jeho testování probíhalo až do roku 1976. Poté následovala testovací výroba pěti kusů a to již pod označením Ural-5920. Až další rok dostal výrobní závod oficiální posvěcení sériové výroby, která se však rozjela teprve v roce 1981 a trvala pouze 10 let.

V devadesátých letech, po rozpadu sovětského svazu, se výrobce dostal do ekonomických potíží a výroba byla zastavena. Do té doby se ročně vyráběla cca 150 kusů. V roce 2002 se však společnost UralAZ k jedinečnému stroji vrátila, modernizovala ho a výrobu obnovila.

Modernizovaný stroj, nesoucí označení TS-1, dostal například výkonnější naftový motor, novější kabinu, vyztužení rámu, silnější hydrauliku a pásy z novějších materiálů, díky čemuž stoupla jeho nosnost na deset tun. Nijak přitom neutrpěla jeho prostupnost terénem a dokonce se ani nezvýšil jeho tlak působící na zem, jak uvádí web Pусская Cила (Ruská-síla).

img-responsive

Modernizovaný Ural-5920 označovaný TS-1 | foto: wheelsage.org

V současnosti slouží stroje Ural 5920 a TS-1 převážně ke svému původnímu účelu, což je přeprava materiálu do odlehlých oblastí. Některé kusy se však dočkaly i speciálních nástaveb - na fotografiích je vidět například hasičský speciál, plošina a výjimkou neměl být ani jednoduchý bagr.

Vytisknout

Diskuze: Sovětský pásový náklaďák Ural-5920: Nezastavitelný kolos s obřím apetitem

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Chorvatský Rimac aktivně pracuje na maximálně efektivní aerodynamice svého nového modelu C_Two

Chorvatský hypersport s výkonem 1 888 koní? Takto se ladí aerodynamika…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud