Aby byla cesta na dovolenou pohodlná a bezpečná...

AutoRoad.cz, 2. srpna 2019, 01:29 Google+

Prázdniny jsou zábava. Pro mnohé z nás také znamenají cestu na letní chatu, návštěvu zajímavostí v nedalekém městě nebo dokonce výlet autem do zahraničí. Zkušený odborník ze společnosti Nokian Tyres, která vyrábí prémiové pneumatiky, nám poví více o tom, jak může být naše cestování pohodlnější a bezpečnější.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Sdílejte článek

Pro úspěšné letní cestování je zásadní proaktivní přístup a příprava. Vydat se na cestu po náročném pracovním týdnu s plně naloženým autem může být velmi náročné a vyčerpávající.

„Na dovolené čas nehraje tak důležitou roli. A dálnice nemusí být vždy tou nejlepší volbou. Jízda po vedlejších silnicích může být někdy skvělým nápadem, protože sedm hodin na jinak šestihodinové cestě vám může přinést mnohem více letní atmosféry než jízda po dálnicích,“ říká Martin Dražík ze společnosti Nokian Tyres Europe a doporučuje volit uvolněný přístup.

Pokud to časové možnosti dovolují, měli byste myslet na cestovní přestávky s odpočinkem. Pokud cestujete s dětmi školního věku nebo s mládeží, můžete je požádat, aby přemýšlely o pro ně atraktivních místech na zastavení.

„Pokud byste měli někde zastavit po cestě, je dobré se zeptat, kde by to chtěly právě vaše děti. Na internetu najdete určitě několik dobrých nápadů,“ doporučuje M. Dražík.

Teplé počasí je náročné pro baterii

Před cestou byste měli nechat vaše vozidlo prohlédnout v servisu. Minimálně je dobré si nechat zkontrolovat stav baterie.

„Teplé počasí může být totiž pro baterii auta velice náročné, zvlášť pokud vaše děti plně používají tablety, přehrávače a nabíječky,“ uvádí M. Dražík.

Jednou za rok je třeba si nechat vyměnit vzduchový filtr a minimálně jednou za dva roky provést údržbu klimatizace. Řidič, spolucestující i domácí mazlíčci jistě ocení příjemnou teplotu ve vozidle.

Před cestou zkontrolujte své pneumatiky

U pneumatik je třeba zkontrolovat minimálně dvě věci: jestli mají správný tlak huštění a dostatečnou hloubku běhounu. Hloubka běhounu je obzvláště důležitá v deštivém letním počasí. Když se z oblohy spustí provazce deště, které padají na vozovku, nemusí být špatné pneumatiky schopné odvést z kontaktní plochy dostatečné množství vody, což vede ke vzniku aquaplaningu. Bezpečná pneumatika má hloubku zbývajícího běhounu minimálně 4 milimetry.

Tlak vzduchu v pneumatikách můžete zkontrolovat například na čerpací stranici nebo v pneuservisu. Prázdninové cesty většinou znamenají, že vaše vozidlo je plně naložené lidmi a věcmi, proto je třeba tlak huštění upravit na plné zatížení.  Tuto hodnotu je možné nalézt v návodu k obsluze vozidla. Správný tlak huštění snižuje spotřebu paliva, prodlužuje životnost pneumatik a zajišťuje bezpečnější jízdu.

Martin Dražík také přidává jednu radu, kterou sám dostal od svého dědečka: při příjezdu parkujte auto vždy tak, aby směřovalo předkem ven.

„Tímto způsobem můžete okamžitě odjet, pokud se něco nečekaného přihodí například v chatě a vy potřebujete dojet třeba pro pomoc. Jinak byste museli ještě někde otočit auto.“

img-responsive

| foto: Škoda Auto

Před cestou na dovolenou

1. Nechte své vozidlo s předstihem zkontrolovat v servisu
Pokud si včas zarezervujete opravu nebo kontrolu vozidla v servisu, můžete si vybrat pro vás nejvhodnější čas. Je praktické si naplánovat platbu za servisní kontrolu nebo nákup nových pneumatik v jiném měsíci, než jsou výdaje za dovolenou.
 
2. Zajistěte bezpečnost vašich pneumatik
Ujistěte se, že máte správný tlak vzduchu ve všech pneumatikách, i v rezervní. Pokud jste při výměně pneumatik zapomněli znovu dotáhnout matice, udělejte to neprodleně. Měli byste také nechat zkontrolovat geometrii vozidla, abyste předešli nerovnoměrnému nebo příliš rychlému opotřebení pneumatik.

3. Vyčistěte své vozidlo zevnitř i zvenčí
Vyndejte z auta nepotřebné věci a umyjte jej zvenku i zevnitř. Zkontrolujte, zda se na čelním skle nenacházejí nějaké praskliny od kamínků, které je třeba opravit. Nejlepší způsob, jak vyčistit čelní sklo zevnitř, je použít jemný čistič skla a hadřík z mikrovlákna. Jakýkoliv hmyz na vnější straně čelního skla musí být včas ze skla odstraněn, než ho slunce ke sklu doslova připeče.

4. Připravte se na nečekané situace
Příprava na nouzové situace znamená mít v autě lékárničku, pitnou vodu a pomocný napájecí zdroj pro mobilní telefon. Předtím, než se vydáte na cestu, je dobré si do telefonu stáhnout aplikaci „112“.

5. Při řízení buďte ostražití
Po zastávce během jízdy se vždycky ujistěte, že máte v autě všechny spolucestující, stejně jako všechny jejich telefony, peněženky, doklady nebo třeba i sluneční brýle. Pokud to je možné, měli by se řidiči čas od času vystřídat.

Vytisknout

Diskuze: Aby byla cesta na dovolenou pohodlná a bezpečná...

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Nepoužívaný stadion jako obří parkoviště několika tisíců Volkswagenů.

Původní plány dostaly trhlinu. VW musel v USA sáhnout po jiném řešení

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud