Recenze Tesly Model 3 po ujetí 42 000 km: Zdařilý stroj, nebo chyba za 1.1 milionu korun?

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 8. dubna 2019, 15:09 Google+

Když si YouTuber Andy Slye před rokem pořídil Teslu Model 3, byl to pro něj krok do neznáma. Nikdy předtím nevlastnil Teslu ani jiný elektromobil a vlastně se o řízení ani příliš mnoho nezajímal - více než auta ho zkrátka zajímala technika, která do té doby hrála na jeho kanále prim. Model 3 si ho však evidentně rychle získal, neb mu v poslední době věnoval dost prostoru. Jak je ale s vozem spokojen po ujetí cca 26 000 mil a téměř ročním vlastnictví?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Tesla Model 3 (YouTube/Andy Slye)

Tesla Model 3 (YouTube/Andy Slye) | foto: youtube.com

Sdílejte článek

Zhruba před rokem se stal Andy Slye majitelem červené Tesly Model 3 v provedení Long Range a s pohonem pouze zadních kol, za kterou tehdy zaplatil cca 50 000 dolarů - tedy cca 1.14 milionu korun. Po roce však nastává ten správný čas k zamyšlení: Je Tesla stále tím nejúžasnějším autem jaké kdy řídil, nebo jde jen o pořádně drahou chybu?

Andy rozdělil své zkušenosti s Teslou hned na 3 kapitoly: Spolehlivost, Náklady a Požitek. A co se spolehlivosti týče, není prý moc co řešit. Krátce po pořízení se prý sice obával problémů, o kterých četl na internetu, nicméně Tesla ho prý zatím nikdy nikdy nenechala. Během ročního vlastnictví se prý objevily zhruba dvě menší závady, nicméně ty v rámci záruky vyřešil servisní techniky Tesly, který přijel za autem a vše opravil na místě.

Obával se také degradace baterií či problémů s dojezdem, nicméně ani jedna z jeho obav se nakonec nenaplnila. Vůz vypočítává dojezd velice přesně a za rok nezaznamenal žádný pokles napětí v bateriích. Jisté obavy měl také ze software, který je hluboce integrován do vozu. Ani v této oblasti se však nevyskytly žádné vážnější potíže, které by nevyřešil restart.

Náklady spojené s provozem Tesly Model 3 jsou evidentně jednou z nejpopulárnějších kategorií. Během oněch 26 000 ujetých mil, což odpovídá zhruba vzdálenosti 41 843 kilometrů, bylo totiž potřeba jen jednou udělat rotaci pneumatik. Vzhledem k akci lokálního autoservisu, který dělá rotaci pneumatik pro Tesly zdarma, však tento servisní úkon nic nestál.

Jediným skutečným nákladem tak byla ve výsledku elektrická energie, které Tesla spotřebovala cca 8 071 kWh. Necelých 42 000 Km tak Tesla ujela za cca 549 dolarů, což je cca 12 500 Kč. Je však potřeba zmínit, že Andy nenabíjel jen doma a u Superchargerů, ale také v obchodních domech nebo u přátel.

Zaokrouhleně se tedy dá říci, že během roku projel cca 600 dolarů, tedy cca 13 700 Kč. Jeho průměrný účet za elektriku se tak přitom zvýšil jen o cca 36 % A teď si útratu srovnejte s tradičním autem, které ujede cca 30 mil na galon a navíc bude několikrát potřebovat vyměnit olej. Andy tak podle svých slov ušetřil téměř 2 000 dolarů.

Požitek z jízdy s Teslou Model 3 je pak opět něco úchvatného. Řeč je především o akceleraci, výkonu a točivém momentu, potěší však i skvělý displej infotainmentu, asistent řízení Tesla Autopilot, možnost ovládat vůz dálkově z mobilu, plně prosklená střecha, atd.

Potěší však i řada bezplatných aktualizací, které dělají nejen z Modelu 3 ještě lepší a vybavenější elektromobil. Stačí ostatně vzpomenout na nedávnou aktualizaci, která přinesla speciální režim pro psy a tzv. Sentry Mode, který vůz hlídá a je schopen natočit obličeje / postupy zlodějů. Tesla navíc během některých ze svých updatů i dálkově zvedala výkony nebo zvyšovala dojezd u některých modelů.

zdroj: youtube.com

Nic však není dokonalé a je potřeba si přiznat, že i Model 3 má pár nedostatků. Andyho například mrzí až příliš časté mlžení skel v interiéru, se kterým se snaží bojovat za pomoci různých přípravků. Nedomyšlené mu také přijde zavírání předního kufru, při kterém na voze pokaždé nechá otisky. Poslední výtka se pak vztahuje k ukládání profilů řidiče, kdy se neuloží nastavení bederní opory zad.

Celkově vzato je však se svým vozem evidentně dost pokojen a jeho pořízení za chybu nepovažuje. A to ani při investici 50 000 dolarů, ačkoliv nyní je již Tesla Model 3 dostupná i v základním provedení za 35 000 dolarů.

Vytisknout

Diskuze: Recenze Tesly Model 3 po ujetí 42 000 km: Zdařilý stroj, nebo chyba za 1.1 milionu korun?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Dan Ťok (Facebook/@DanTok2017)

Ministr dopravy Ťok končí. Takhle vidí svoji práci

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud