Elektrické kombi pod půl milionu? Přesvědčil by Roewe Ei5 české chataře?

-mdo / AutoRoad.cz, 7. dubna 2019, 10:15 Google+

Rodinné kombi nižší střední třídy byly do nástupu SUV jedním z nejžádanějších typů vozů. Nastupující elektrifikace se zatím ale kombíkům zcela vyhnula, trend totiž volí cpát baterky hlavně do SUV všech velikostí. I přesto se ale na trh dostal Roewe Ei5, elektrické kombi za lidovou cenu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Roewe Ei5

Roewe Ei5 | foto: 汽车之家

Sdílejte článek

Kombíky jsou mezi elektrickými vozy vpodstatě neexistující kategorie. Hlavně poslední dobou se veškerá elektrifikace zaměřuje buď na SUV, nebo na sedany, mezi nejprodávanější elektromobily na trhu přitom patří zejména hatchbacky jako Nissan Leaf a Renault Zoe. Že by byl zájem i o kombíky ukazují například na zakázku postavené verze Tesly Model S, kterých se v posledních letech ukázalo hned několik.

img-responsive

Roewe Ei5 | foto: 汽车之家

Elektrické kombi však existuje a přichází ze země, která jinak kombíkům vůbec nefandí. Roewe Ei5 je čistě elektrický model nabízený pouze v jedné karosářské verzi. Jeho tvůrcem je automobilka SAIC, konkrétně její značka Roewe, jeden z pohrobků britské MG Rover Group. Bizarně zkomolený název není náhoda, při koupi si totiž Číňané sice dokázali zajistit práva na značku MG, název Rover ale připadl Land Roveru. Číňané tedy přišli s podobně znějícím Roewe, v čínštině Rongwei. Částečně znovuzrozený Roewe spolu s MG jsou ve své nové domovině až překvapivě úspěšné, pod značkou MG se vozy vyvážejí do zahraničí, včetně Velké Británie a Austrálie. 

Roewe Ei5 stojí na platformě Buick Excelle GX, kombíku se spalovacím motorem, který v Číně vyrábí joint-venture spadající také pod SAIC. Designově jde ale zcela jiným směrem, narozdíl od zaobleného Buicku Roewe vyznává spíše hrany. Elektrické komponenty si vyvinuli přímo v Roewe. Kromě elektromobilu se vůz nabízí i ve spalovací verzi, která se jmenuje i5 a existuje pouze jako sedan.

img-responsive

Roewe Ei5 | foto: 汽车之家

Elektrický motor se nachází u přední nápravy a poskytuje výkon 114 koní a 255 Nm, což 1555 kg těžkému vozu postačuje k dosažení rychlosti 150 km/h, zrychlení výrobce udává jako 4,8 sekundy z nuly na 50 km. Akumulátor umístěný v podlaze disponuje kapacitou 52,5 kWh, dojezd je tak udáván na slušných 420 km v cyklu NEDC. Na nabití do 80 % při použití rapidní nabíječky by mělo stačit 40 minut.

Nejdůležitější údaj pro českého chataře je ale objem kufru, v základní pozici nabízí Ei5 479 litrů. To je o celých 51 litrů méně než česká Škoda Fabia Kombi, která je přitom o 260 mm kratší. Číňané ale vždy dbali spíše na prostro pro nohy na zadní sedačce, než o objem kufru. Už proto je zajímavé, že vůz jako Ei5 vůbec existuje. Je ale pravda, že mezi čínskou mládeží kombíky získávají na popularitě a jedno z mála opravdu kultovních aut v Číně je kombi varianta VW Santana. 

img-responsive

Roewe Ei5 | foto: 汽车之家

Roewe Ei5 má ve všech variantách totožný akumulátor i elektromotor, liší se tedy jen úroveň výbavy. Ty jsou čtyři a kromě té nejlevnější všechny v kabině dostaly 8" displej infotainmentu a polodigitální přístrojový štít před řidičem. I v nejlevnějším provedení ale dostanete automatickou klimatizaci, rádio s USB a malý disple mezi analogovými přístroji na palubním štítu.

Atraktivní je i cena, která u nejnižší výbavy začíná na 435 tisíc Kč. Pokud nejste zastánci analogové výbavy, druhá nejnižší výbava už s displeji vyjde na 470 tisíc Kč. Nejvyšší verze, která zahrnuje vše co by moderní elektromobil měl mít, má cenu nastavenou na 540 tisíc Kč. Všechny ceny už zahrnují dotace pro nákup vozidla s alternativním pohonem.

Vytisknout

Diskuze: Elektrické kombi pod půl milionu? Přesvědčil by Roewe Ei5 české chataře?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Mercedes-Benz Vito Family

TEST: Mercedes-Benz Vito Family - Všestranný parťák na dlouhé cesty

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud