Budeme se navzájem na silnicích udávat? Novinka má perfektní zdůvodnění

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 16. července 2018, 16:45 Google+

Pokud jste si dosud svou rychlou jízdu a občasný přestupek obhajovali slovy, že policisté nemohou být všude, máme pro vás špatnou zprávu. Díky iniciativě společnosti vyrábějící palubní kamery za čelní skla automobilů totiž může malý policista amatér sedět téměř v kterémkoliv automobilu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Kamera umístěná za čelním sklem automobilu

Kamera umístěná za čelním sklem automobilu | foto: youtube.com

Sdílejte článek

Majitelé automobilů s palubními kamerami totiž nyní mohou posílat záznamy s dopravními prohřešky či nehodami zdarma, jednoduše a během pár desítek sekund rovnou na některou z 19 policejních služeben. Pokud se vám právě orosilo čelo, můžeme vás alespoň dočasně uklidnit. Projekt totiž běží pouze na britských silnicích. V případě jeho úspěchu se však obáváme rychlého rozšíření.

Za tímto projektem stojí společnost Nextbase, která mimo jiného vyrábí i palubní kamery za sklo automobilů. Ta totiž vytvořila neziskový portál National Dash Cam Safery Portal (NDSP), díky kterému mohou řidiči posílat úřadům video-záznamy nebezpečné jízdy (z jakékoliv kamery) společně s on-line formuláři, do kterých pouze vyplní jednoduché údaje. Pro policisty tak připraví podkladový materiál, kterým se policisté / úředníci budou dále zabývat, jak uvádí web AutoExpress.

Projekt NDSP tak navazuje na starší "Operaci Snap," během které mohli řidiči rychle zasílat policistům záznamy dopravních prohřešků jiných řidičů. Do té doby totiž bylo potřeba v podobných případech kontaktovat přesně danou služebnu, které navíc práce spojená s řešením přestupků mohla trvat až 15 hodin. Již během projektu Snap se však práce zkrátila na minut a je tedy pochopitelné, že policisté jsou z nového projektu NDSP opět nadšeni.

V současnosti je do projektu zapojeno 11 policejních okrsků, ovšem společnost Nextbase si je jistá, že zapojení dalších z celkem 45 policejních okrsků nepotrvá dlouho. Již v současnosti přitom platí, že pokud autor zachytí přestupek v oblasti, kde policisté zatím nejsou do projektu zapojeni, později si video budou moci zobrazit a jednat tak i s určitým časovým odstupem.

Vše přitom funguje velice jednoduše. Základem je jít na web NDSP, kde řidiči nahrají záznam a poté prostřednictvím několika otázek vyplní prohlášení Veškerá komunikace a všechna důležitá data se pak ukládají na speciální zabezpečený server.

Záznamy použité během "Operation Snap." Všichni řidiči na záznamu byli nakonec policií potrestáni | zdroj: youtube.com

Superintendant Paul Moxley z policejního oddělení Warwickshire Police a West Mercia Police uvedl: „Toto průlomové řešení přináší motoristům celou řadu benefitů, včetně rozšíření policejních schopností. Věc, kterou nám dříve trvalo zpracovat několik hodin, můžeme mít hotovo během pár minut."

Pro policisty bylo klíčové zvolit správný formát a způsob nahrávání videa, zatím co výpověď vygenerovaná prostřednictvím on-line formuláře pomůže policistům postupovat co nejefektivněji, jak uvedl Mexley. „Díky zavedení této nové technologie nám budou znepokojení řidiči pomáhat pozitivně ovlivňovat chování na silnicích, díky čemuž budeme moci dělat silnice bezpečnějšími pro všechny."

img-responsive

Britská policie ráda klade pasti na řidiče. Například rychlost monitoruje z těchto dodávek, jejichž radary mají dosah až kilometr | foto: youtube.com

Richard Browning, ředitel společnosti Nextbase, uvedl: „Policisté až doteď neměli možnost tyto záznamy zpracovávat, což nás vedlo právě k vývoji National Dash Cam Safety Portal. Tento portál umožňuje všem lidem nahrávat záznamy, například z palubních kamer které pak policistům pomohou  ve snižování přestupků, díky čemuž budou silnice bezpečnější pro nás všechny."

Vytisknout

Diskuze: Budeme se navzájem na silnicích udávat? Novinka má perfektní zdůvodnění

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Ilustrační foto

Češi jezdí špatně? EU to nevyhovuje, ministerstvo je všechny přeškolí

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud