Podle TÜV je Kia Cee'd ohleduplná

Jan Fiala, 29. dubna 2008, 19:15 Google+

Kia Motors Corporation získala dva mezinárodní certifikáty, které potvrzují skutečnost, že návrh i výrobní procesy, které se týkají modelu Kia cee’d, jsou přátelské a ohleduplné k životnímu prostředí. Certifikáty udělila německá agentura TÜV NORD,

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Cee'd

Cee'd | foto: Kia Motors

Sdílejte článek

která pro automobilku Kia přiznává splnění podmínek

pro získání ocenění DFE (Design for Environment) a LCA (Life Cycle Assessment) - oba cerftifikáty byly předány zástupcům automobilky při speciálním ceremoniálu v jihokorejském Soulu minulý pátek, tedy 25. dubna. Při procesu ověřování splnění podmnínek byla provedena hloubková inspekce patřičných procesů v továrně Kia ve slovenské Žilině. Kia cee’d, která byla navržena a je vyráběna pro potřeby evropských trhů právě v Žilině, je přitom prvním korejským vozem, který získal tyto certifikáty.

“Získ obou mezinárodních certifikátů pro model Kia cee’d i její skvělý výsledek, zisk pěti hvězdiček v nárazovém testu EuroNCAP, jsou nejlepším výsledkem pro jakýkoliv vůz z korejské produkce v historii, a jsme na to náležitě hrdi” řekl pan Hyoung-Keun Lee, výkonný viceprezident mezinárodní obchodní divize společnosti Kia Motors Corporation.

“Naše továrna v Žilině získala certifikát o šetrnosti k životnímu prostředí již v roce 2007 a v průběhu tohoto roku začneme vyrábět vozy Cee’d s nižší spotřebou paliva i nižšími emisemi oxidu uhličitého za využití technologií, představených při vývoji konceptu eco_cee’d, a dále tak zdůraznit přístup automobilky Kia k minimalizaci dopadů na životní prostředí” pokračoval pan Lee. 

Certifikát DFE (ISO 14062) zkoumá a potvrzuje ohleduplnost k životnímu prostředí při návrhu a vývoji vozu, a dále snadnost, se kterou lze vůz po skončení životnosti rozebrat a recyklovat. DFE také obsahuje požadavek, aby továrna, ve které se vůz vyrábí, byla v souladu s normou ISO 14001.

Certifikát LCA (ISO 14040) zkoumá a potvrzuje celý výrobní proces, kterým automobil prochází, a vliv jednotlivých kroků při výrobě na životní prostředí, včetně výběru výrobních materiálů – Kia cee’d je například vybavována lehčími celohliníkovými motory (úspora přibližně 15 kg hmotnosti) a dveřní výplně jsou z recyklovaného materiálu Kenaf – obojí přispívá ke snížení spotřeby paliva i množství emisí.

Nová továrna Kia v Žilině získala certifikát o plnění požadavků normy ISO 14001 v roce 2007. Většina technologií, používaných při výrobě i manipulaci s odpady v této továrně, patří mezi světovou špičku, a minimalizují negativní vliv automobilové výroby na životní prostředí.

TÜV NORD a její partnerské společnosti v rámci skopiny TÜV zaměstnávají více než 8000 inženýrů, kteří provádějí kontrolní prohlídky a audity v mnoha různých oborech. Certifikáty TÜV NORD, týkající se ohleduplnosti k životnímu prostředí, není snadné získat. Kupříkladu Mercedes-Benz třídy S v roce  2005 a model třídy C v roce 2006 získaly oba certifikáty DFE i LCA, ale koncernové modely Volkswagen GOlf a Volkswagen Passat v roce 2007 získaly pouze certifikát LCA.

Zdroj: Kia Motors Corporation

Vytisknout

Diskuze: Podle TÜV je Kia Cee'd ohleduplná

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Škoda

Výroční zpráva Škoda Auto je jubilejní

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud