Test Škoda Superb Combi Sport line 2.0 TDI 147 kW DSG 4x4, nejlepší rodinný parťák?

Petr Boháč / AutoRoad.cz, 24. června 2023, 14:19 Google+

Na letošní červen jsem plánoval rodinnou dovolenou a lámal si hlavu, do jakého auta pohodlně narvat 2 dospělé, dítě v neskladné dětské sedačce, humpolácký kočárek a mraky zavazadel. Módní SUV jsem nechtěl, a proto padla volba na kombík. A může snad být pro českou rodinu lepší auto, než český kombík? To jsem se rozhodl zjistit za volantem silného turbodieselového Superba.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Škoda Superb Combi 2.0 TDI 147 kw DSG 4x4 Sport line

Škoda Superb Combi 2.0 TDI 147 kw DSG 4x4 Sport line | foto: Petr Boháč

Sdílejte článek

Exteriér

Vzhled vlajkové lodi tuzemské automobilky v podobě Škody Superb není důvod blíže představovat. V Čechách snad není nikdo, kdo by se s tímto vozem již někdy nesetkal. Jen připomeňme, že se jedná již o 3. generaci (když nepočítáme tu z 30. let) škodováckého modelu střední třídy s vnitřním prostorem vyšší střední třídy.

Škoda Superb Combi disponuje vnějšími rozměry:

Délka: 4 862 mm

Šířka: 1 864 mm

Výška: 1 466 mm

Rozvor: 2 841 mm

img-responsive

Škoda Superb Combi 2.0 TDI 147 kw DSG 4x4 Sport line | foto: Petr Boháč


Interiér

Škoda Superb, vůz, známý tím, že je vozem střední třídy, s vnitřním prostorem vozů vyšší střední třídy. Sedadla jsou pohodlná a ačkoliv by posed mohl být nižší, sedí se v nich dobře a ideální pozici není problém rychle nastavit. Chybělo mi pouze jejich odvětrávání, při zapnuté klimatici jsem měl zmrzlé prsty a zpocená záda. Potěší polohovatelná loketní opěrka s klimatizovanou přihrádkou s USB výstupem. Displej přístrojového štítu je přehledný s možností volby vzhledu ukazatelů. Displej infotainmentu je příkladně integrovaný do přístrojové desky a nikde "netrčí jako pěst na oko". Jen jeho ovládání je slabší. Občas dokonce vůbec nereagovalo na dotyk. Ovládání klimatizace je zde provedeno otočnými ovladači a tlačíky, což je nejlepší možné řešení, bezpečné a intuitivní. Pochvalu zaslouží kvalitní materiály a celková kvalita dílenského zpracování. Ve voze snad nenarazíte na slabší místo, vše je tak, jak to má být.

img-responsive

Škoda Superb Combi 2.0 TDI 147 kw DSG 4x4 Sport line | foto: Petr Boháč


Předností Superbu Combi je jednoznačně velkorysý vnitřní prostor. Při mých 181 cm si dám na zadních sedadlech pohodlně nohu přes nohu. Také v oblasti ramen a nad hlavou mám místa dost. Zavazadlový prostor nabízí skvělých 660 litrů objemu a po sklopení zadních sedadel vznikne nákladový prostor velký téměř 2 kubíky. Navíc za zadními podběhy jsou prostorné kapsy a další dvě, kam se vejde i celá sada na písek, se nachází pod podlahou.

img-responsive

Škoda Superb Combi 2.0 TDI 147 kw DSG 4x4 Sport line | foto: Petr Boháč

Motor

Vůz je poháněn osvědčeným nafťákem 2.0 TDI Evo o výkonu 147 kW (200 koní) při 3600 ot./min, s točivým momentem 400 Nm v rozmezí 1750 až 3500 ot./min . Je kultivovaný a solidně odhlučněný. Při běžné jízdě o něm skoro nevíte. Spárován je s automatickou 7 stupňovou převodovku DSG. Přes spojku Haldex jsou poháněna všechna čtyři kola. O výborných (papírových) dynamických schopnostech svědčí údaje o zrychlení z 0 na 100 km/h za 7,3 sekund a maximální rychlost až 227 km/h. Třešničkou na dortu je super spotřeba a objem nádrže 66 litrů. 


Jízda

Po usednutí do sportovně tvarovaných sedaček si chvíli musím zvykat na ergonomii ovládacích prvků. Přeci jen s vozy koncernu VW jezdí převážně kolaga Lukáš. Až na pár drobností jsem po chvíli jako doma. Jen mi tedy hodně chyběl otočný knoflík na volume a nutnost mačkat imaginární tlačítka na displeji infotainmentu (je možnost nastavit hlasitost i na volantu). U infotainmentu bych se rád zastavil. Jeho grafika i intuitivní ovládání je na dobré úrovni, ale občas odmítl reagovat na dostyk. Asi se mu se mnou nechtělo komunikovat. Naštěstí ovládání klimatizace je přes otočné ovladače a tlačítka, takže na displej nemusím tak často sahat.


Dynamika dvouset koňskeho naftového stáda byla to, na co sem se při testu Superbu těšil nejvíc. Bohužel již při prvním sešlápnutí plynového pedálu až k podlaze jsme zjistil, že tu něco není úplně v pořádku. Ono se totiž dlouho nic neděje, pak si převodovka podřadí a vůz začne svižně zrychlovat. Svižně myslím obecně, pocitově dynamika absolutně neodpovídá papírovým hodnotám a to ani v režimu SPORT. I v něm je převodovka líná a dává si na čas, než začne něco dělat. Nejlépe tuto mdlou  reklamaci na sešlápnutí plynu asi popíšu takto. S mým čerstvě dvouletým synkem jsme hráli hru "ready, steady, go!!!" (jako naše připravit, pozor, teď!) Hra spočívá v tom, že si nechám bezpečně ujet auta před sebou a na go!!! vystřelím kupředu. V testovaném Superbu jsem nořil nohu do podlahy již na písmenko "S" ve slově steady a slovo go, jsem musel vyslovovat jako goooooooooo, než se začalo něco dít.  Až tak to bylo špatné. Naprostý obrat ve schopnostech tohoto motoru nastal v okamžiku, kdy jsem ve ve voze jezdil sám a začal si hrát s pádly pod volantem. Když jsem dvakrát hrábnul na levé pádlo, podřadil z pětky na trojku, dál řadil sám a držel rozmezí otáček mezi 3 a 4 tisíci, tak se najednou z letargického kombíku stala raketa. To jakou rychlostí běžela ručička tachometru nahoru bylo návykové (ale také o řidičské oprávnění). Takže dynamika na manuál skvělá, DSG pro mě zklamání. Chtít diesel v Superbu, raději ušetřím nemalé peníze a vzal bych si 2.0 TDI 110 kW, tam by mě schopnosti automatu tolik netrápily.


Podvozek od koncernového vozu, kór ve verzi Sport line jsem čekal tvrdý a uskákaný. Ale přesný opak je pravdou. Se sportováním nemá nic společného. Jeho nastavení cílí na komfort a je trochu uhoupaný. Ale za mě OK, dělá to z něj pohodlné manažerské, nebo rodinné auto. Kdo chce závodit s naftou pod kapotou, může sáhnout raději po Octavii RS TDI.


Co mě na autě rozčilovalo asi nejvíc byli  jeho až hysterické jízdní asistenty. Při parkování bylo půl metru od auto stéblo trávy a senzory na mě řvaly, jako bych byl pomalu opřený o zeď. A nebo když v dálce přede mnou  prudčeji přibrzdilo jiné auto, hned zčervenala přístrojovka a vůz na mě řval tak, že jsem měl pocit, že jsme všichni ve voze zemřeli příšernou smrtí, jelikož jsem nezačal ihned zběsile brzdit. To fakt chceš, když ti po 6h jízdy konečně vzadu usíná dítě...

img-responsive

Škoda Superb Combi 2.0 TDI 147 kw DSG 4x4 Sport line | foto: Petr Boháč


Spotřeba

Po převzetí do testu svítila dlouhodobá spotřeba 7,5 litrů na 100 km, což mě trochu vyděsilo. Cesta přes ucpanou Prahu znamenala 8 litrů na 100 km. První pořádná jízda pak byla dlouhá přes 900 km a to ve dvou a půl lidech s metrákem zavazadel v kufru.  Po těchto 900 km svítila na displeji spotřeba 4,7 litrů, od natankování v Českých Budějovicích zbylých 500 km spotřeboval Superb dokonce jen 4,3 litrů na každých 100 km. Za což ve velkém míře můžu vděčit častým omezením u tunelů v Rakousku, kde byla rychlost značně snížena a motor v Superbu se tam převaloval na zvýšený volnoběh při spotřebě okolo 3,5 litru. Cesta zpět při dálničních 130 km/h a otáčkách okolo 1900 za minutu znamenala spotřebu přes 5,1 litrů na 100 km. Překvapivě Superb "žral" více na okreskách, kde při normálním tempu bral přes 6 litrů a při svižném tempu klidně atakovala spotřeba až dvoucifernou hodnotu. Za týden po ujetí více než 1900 km jsem se dostal na průměru 5,0 litrů na 100 km, což považuji za skvělý výsledek. V kombinaci s velkou nádrží má naftový Superb takový dojezd, že pokud budete mít zálusk na tu usměvavou sympatickou holku na místní benzínce, s velkou pravděpodobností vám ji vyfoukne majitel litrového tříválcového "ECO" autíčka s 50 kW, který ji bude návštěvnost tři krát častěji, než vy.

img-responsive

Škoda Superb Combi 2.0 TDI 147 kw DSG 4x4 Sport line | foto: Petr Boháč


Cena

Základní provedení Superbu Combi s motorem 1.5 TSI o výkonu 110 kW a převodovkou DSG ve výbavě Ambition pořídíte od 920 900 Kč. V testovací motorizaci ve výbavě Style musíte zaplatit 1 087 900 Kč, respektive 1 157 900 Kč u verze 4x4. Testované provedení ve výbavě Sport line s 147 kw TDI s pohonem všech kol začíná na částce 1 212 900 Kč. S širší příplatkovou výbavou není problém dostat se o desítky až stovky tisíc dál.


Závěr

Testovaný Superb Combi v nejsilnějším naftovém provedení může být pro někoho skvělé auto, pro jiného zklamáním. Je dostatečně prostorný, komfortní. Pro někoho výkonný a umí být opravdu úsporný. Jiný bude zklamaný u Sport line nesportovními jízdními vlastnostmi a reakcemi, tedy spíš nereakcemi automatické převodovky. Osobě bych dal přednost provedení 2.0 TDI 110 kW a nebo 140 kW 2.0 TSI. Někdy méně může znamenat více.

img-responsive

Škoda Superb Combi 2.0 TDI 147 kw DSG 4x4 Sport line | foto: Petr Boháč


Plusy:

- zpracování a materiály v interiéru

- vnitřní prostor

- spotřeba na dálnici

- komfortní podvozek


Mínusy:

- jednoznačně váhavá převodovka

- Sport line nemá se sportem nic společného

- cena, lze ušetřit statisíce za pro většinu lidí lepší konfiguraci

Typ motoru:

Přeplňovaný R4

Palivo:

Nafta

Zdvihový objem:

1968 ccm

Výkon:

147 kW (200 koní)

Točivý moment:

400 Nm

Převodovka:

A7

Poháněná kola:

4x4

Délka:

4862 mm

Šířka:

1864 mm

Výška:

1466 mm

Rozvor:

2841 mm

Zavazadlový prostor:

660 až 1950

Provozní hmotnost:

1670 kg

V-max:

227 km/h

0-100 km/h:

7,3 s

Spotřeba

5,1 l / 100 km

Vytisknout

Diskuze: Test Škoda Superb Combi Sport line 2.0 TDI 147 kW DSG 4x4, nejlepší rodinný parťák?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Ke krádeži nového Mercedesu stačilo zlodějům pouhých 28 sekund

S vykradeným autem má zkušenost téměř 20 % Čechů

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud