Test: Ford Transit Trail – outdoor dodávka, která je skvělým základem pro „malého“ bydlíka

Lukáš Suchý / AutoRoad.cz, 23. září 2021, 20:26 Google+

Transit má dlouhodobou tradici a byl považován vždy spíše za užitkovou dodávku, zkrátka za „skříň“. Dnes tu ovšem máme civilní verzi této škatule, která je ještě ve výbavě Trail, což znamená lehce přizvednutý podvozek, oplastované nárazníky a samosvorný diferenciál, díky kterému by i přes absenci pohonu všech kol měly být terénní vlastnosti lepší, než u obyčejných dodávek. Jde o ideální základ, do kterého si můžete dodělat obytnou vestavbu a bydlík pro dva je rázem na světě.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ford Transit Trail

Ford Transit Trail | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Sdílejte článek

Úvod

Transit je jednou z nejznámějších dodávek na světě. V roce 1953 byl představen Ford Taunus Transit, který započal tuto dlouhou tradici. Od roku 1965 byl vyráběn první evropský Ford Transit, který je označován jako ten první opravdový Transit (Mk1).

img-responsive

Ford Transit Trail | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Výbava Trail je již v základu celkem bohatá, zde ovšem máme ještě připlacené doplňky za 170 tisíc. Jde například o sadu Audio 24 (navigace, 8 palcový dotykový displej, 4 reproduktory vpředu, dva vzadu atd.), adaptivní tempomat, posuvná okna v druhé řadě, zatmavená skla, zadní parkovací kamera, bixenonové světlomety, lepší sedadla v kombinaci kůže/vinyl a mnoho dalšího.

Exteriér

Veliká škatule, na které se hledá těžce něco zajímavého. Jde zkrátka o užitkový vůz, kde nejsou žádné extra designové výstřelky. Tedy kromě přední masky, která je převzata z pick-upu Raptor. V kombinaci s předními zamračenými světlomety působí předek dost agresivním dojmem a loudové na dálnici se Transitu rychle klidí z cesty.

img-responsive

Ford Transit Trail | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Litá kola mají sice klasické silniční pneumatiky, ale věřím, že pokud byste na něj nazuli nějaké s hrubším vzorkem, v terénu to bude celkem schopný parťák. Pneumatiky mají rozměr 235/65/16.

img-responsive

Ford Transit Trail | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Interiér

První dojem není nejlepší, sedadla jsou poměrně vysoko a hned mě naštve fakt, že zde není na A sloupku madlo, které by mi pomohlo do té výšky. Nicméně jakmile už se usadíte, je to příjemné místo. Sedadla jsou pohodlná a ačkoliv nenabízí boční vedení, tak po dlouhých trasách vystoupíte a nebolí vás záda. Posed je zde klasicky dodávkový, takže mám pedály téměř pod sebou a volant akorát, nebo se posunu, nohy jsou v pohodě, ale volant je daleko.

img-responsive

Ford Transit Trail | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Ergonomie je velmi dobrá, vše je hezky po ruce a vůz se ovládá jednoduše. Potěší převaha klasických tlačítek. Trochu mi ale vadí tlačítko na vypnutí systému Stop-Start, které je od řidiče dost daleko a při každém nastartování vozu jej musíte vypínat. Použité materiály jsou dle očekávání tvrdé a občas se umí nepříjemně rozvibrovat a vydávat otravné pazvuky.

img-responsive

Ford Transit Trail | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Nejsilnější stránkou vozu je logicky praktičnost. Prostoru je zde opravdu dost a potěší taky spousta odkládacích míst všude kolem vás. Vzadu jsou standardně v této konfiguraci dvě řady sedadel po 3 místech.

img-responsive

Ford Transit Trail | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

 Nicméně my jsme s vozem jeli na dovolenou a chtěli jsme ve voze přespávat, takže jsme vyndali poslední řadu sedadel, aby se nám tam pohodlně vešla matrace. Ta měla 2 metry na délku a 1,4 metru na šířku a vešla se tam úplně akorát. Posuďte sami. Šlo tedy o velmi pohodlné přespání a myslím si, že kdyby se do Transitu nainstalovala obytná vestavba, bude to perfektní obytný vůz pro cestování. Pokud byste chtěli ještě více prostoru, je ještě možné připlatit si verzi s delším rozvorem či vyšší střechou.

img-responsive

Ford Transit Trail | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Jízda

Sedíte opravdu vysoko, takže máte skvělý výhled dopředu i do stran. Výhled vzad prostředním zrcátkem je poněkud slabší, což mají za následek dvoukřídlá dveře. Zpětná zrcátka po stranách jsou ovšem veliká a vidět je v nich perfektně.

img-responsive

Ford Transit Trail | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Podvozek je celkem pohodlný a ačkoliv cítíte v nenaloženém stavu lehce nervózní zadní nápravu, není to nic strašného. Jízda vzadu je už ovšem znatelně méně komfortní. Na nerovnostech slyšíte dost pazvuků z interiéru, ale to je holt úděl dodávek. Vyzdvihnout musím manuální převodovku, která má přesné dráhy a pracuje se s ní skvěle. Spojka je také příjemná. Řízení je přeposilované, pomalé a necítíte v něm skoro nic. Největší problém ovšem vidím v systému Stop-start, který je dost zpomalený. Když při vypnutém motoru sešlápnete spojku, motor nenaskočí, musíte k tomu totiž ještě zařadit rychlost a až v tento moment motor startuje. To je ovšem dost pozdě, takže jsme systém při každém startu vypínali.

img-responsive

Ford Transit Trail | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Jízda mimo silnici je překvapivě plavná a pohodlná. Je zde poháněná přední náprava a trakci v terénu pomáhá samosvorný diferenciál, díky kterému se dostanete o dost dál, než s klasickou dodávkou. To se může při dobrodružném cestování hodit. Můžete si připlatit i za pohon všech kol, ale v tom případě přijdete o samosvor. Příjemným překvapením bylo celkové odhlučnění. I při dálničních 140 km/h slyšíte dobře svého spolujezdce.

img-responsive

Ford Transit Trail | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Motor

Dvoulitrový naftový čtyřválec s označením EcoBlue Mhev je mild-hybrid, který disponuje 48V startér-generátorem, jenž při brzdění vozu ukládá energii, kterou následně používá pro rozjezdy. Celkový výkon činí 125 kW a 390 Nm. Není to žádný rychlík, ale pro běžné účely je to dostačující. Nutno ovšem říct, že jsme na dovolenou s tímto „drobkem“ jeli dva, takže byl vůz v podstatě bez zátěže. Myslím si, že když byste vezli 6-7 lidí včetně zavazadel, jízda bude pro šoféra celkem nepříjemná a nějaké to příležitostné předjíždění na okreskách bude téměř vyloučené. Maximální rychlost činí 165 km/h. Cesta z Prahy do Znojma a zpět znamenala spotřebu 8,3 litru a to jsme zdaleka nejeli na spotřebu. Kdybychom se snažili, zvládne to Transit i o litr níž.

img-responsive

Ford Transit Trail | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Námi naměřené hodnoty spotřeby paliva na 100 km:

Město – 8-10 litrů.

Kombinovaná – 8 l.

Dálnice při 130 km/h – 10 l.

Okresky – 6-7 l.

img-responsive

Ford Transit Trail | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Ceny

Nejlevnější Transit je skříň s označením VAN. Nabízí 2.0 naftový čtyřválec o výkonu 77 kW a cena pro podnikatele začíná na 684.755,- včetně DPH. Cena pro fyzické osoby je od 828.544 vč. DPH.

My zde ovšem máme vrcholnou výbavu Trail 2.0 EcoBlue 125 kW, která stojí od 952.050,-, v našem případě včetně příplatků vyjde na 1.168.250,-. Ford ovšem aktuálně nabízí akční zvýhodněnou cenu, takže finální cenovka tohoto exempláře činí 1.074.323,- vč. DPH.

img-responsive

Ford Transit Trail | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Závěr

Transit Trail je povedenou civilní dodávkou s „outdoorovým šmrncem“. Svou úlohu plní velmi dobře, řídí se jednoduše, potěší výborná převodovka, stabilní podvozek a kultivovaný úsporný motor. Velikým benefitem je možnost předělat auto na obytný vůz, který vás vzhledem k vyššímu podvozku a samosvornému diferenciálu doveze až překvapivě daleko. Nějaké ty vady na kráse sice má, ale není to nic zásadního, proč byste si jej neměli koupit. Ford si zaslouží 7/10 bodů.

img-responsive

Ford Transit Trail | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Plusy

Slušná spotřeba

Praktičnost

Jednoduchost

Samosvorný diferenciál – terénní schopnosti

Převodovka

Stabilní podvozek

Odhlučnění

Minusy

Chybí madlo na A sloupku

V nenaloženém stavu nejistá zadní náprava

Vrzání a pazvuky v interiéru

Stop-Start systém

Dynamika v naloženém stavu

Vytisknout

Diskuze: Test: Ford Transit Trail – outdoor dodávka, která je skvělým základem pro „malého“ bydlíka

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Škoda Fabia Combi Scoutline

Škoda Fabia Combi končí. Jak to s ní vypadá v bazarech?

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud