Volkswagen I.D. Buggy: Futuristický návrat do 60. let kombinuje styl s elektromobilitou

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 5. března 2019, 12:28 Google+

Tento vůz je skokem v čase: I.D. BUGGY. Jedno lusknutí prsty – a najednou máte pocit, jako by někdo do budoucnosti katapultoval koncept kalifornských plážových bugin ze 60. let a s nimi související životní styl. „Puristický design I.D. BUGGY je moderní, nesentimentální ztvárnění ikony. Je to nezaměnitelně bugina. A přesto je zcela přepracovaná,“ nastiňuje hlavní designér Volkswagenu Klaus Bischoff. Supermoderní vůz s nulovými emisemi pro léto, pláž, město – po vizuální a technické stránce nový aspekt modulární platformy pro elektromobily (MEB). Volkswagen poprvé představí koncept I.D. BUGGY na 89. mezinárodním autosalonu v Ženevě.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Volkswagen I.D. Buggy

Volkswagen I.D. Buggy | foto: Volkswagen

Sdílejte článek

Od boxeru k elektromotoru: Paralely mezi plážovými buginami minulosti a novým konceptem I.D. BUGGY zkracují období pěti dekád na pouhé mrknutí oka: všechny buginy ze 60. let se vyznačovaly vysokým stupněm modulární variability – jejich základy tvořil podvozek legendárního Brouka a vzadu posazený čtyřválcový boxer. Malosérioví výrobci překryli podvozek a motor Brouka krytem vyrobeným z plastu vyztuženého skelným vláknem (GFRP), čímž se zapsaly do historie automobilového průmyslu. I.D. BUGGY navazuje na tento kultovní koncept technickými možnostmi moderní doby.

Základ v tomto případě tvoří progresivní platforma MEB. V podlaze vozu je integrována vysokonapěťová baterie. V případě I.D. BUGGY má tato lithium-iontová baterie kapacitu 62 kWh. Napájí vzadu umístěný elektromotor o výkonu 150 kW / 204 k a poskytuje dojezd kolem 250 km (WLTP). Charakter sportovní I.D. BUGGY je diktován elektromotorem, který dává maximální točivý moment 310 N.m ihned z nulových otáček. To znamená, že elektromobil vždy posílá na zadní nápravu dostatečný výkon, a to i v terénu. Při plné akceleraci na zpevněném povrchu dosáhne koncept rychlosti 100 km/h za pouhých 7,2 sekundy. Maximální rychlost je elektronicky omezena na 160 km/h. Jako alternativu k pohonu zadních kol lze případně přidat další elektromotor pro přední nápravu a vznikne tak pohon všech kol.

Nabíjení kdekoli na světě. Volkswagen Group v Ženevě ukazuje, jak způsobit převrat v nabíjení a jak jej v budoucnosti realizovat kdekoli – ať už na pláži, festivalech, ve městě nebo kdekoli jinde: na autosalonu poprvé představí flexibilní rychlonabíjecí stanici. Tu lze postavit dočasně nebo instalovat natrvalo. Díky DC technologii rychlého dobíjení s maximálním výkonem 100 kW lze baterie v modelech Volkswagenu s platformou MEB dobít na 80 % kapacity za pouhou půlhodinu – a získat novou energii pro další radost z jízdy.

Žádná střecha, žádné dveře. Platforma MEB nabízí skvělou příležitost pro kombinování nejostřejších proporcí s novou DNA designu e-mobility. Například: I.D. BUGGY: čistý, elegantní designerský jazyk vyjadřuje jedinečný pocit svobody při jízdě buginou. Abyste cítili vítr ve vlasech, byly záměrně odstraněny dveře a pevná střecha. Proto odolný a minimalistický design interiéru charakterizují nepromokavé materiály. Koncept je tradiční dvoumístný vůz, nicméně I.D. BUGGY lze také přestavět na vůz s uspořádáním sedadel 2+2.

Poháněná Volkswagenem, vyrobená X. Karoserie z kompozitních materiálů, tvořená konstrukcí složenou z hliníku/oceli/plastu, je samonosná. Díky modulární konstrukci lze horní část karoserie oddělit od platformy MEB. Jasný signál pro malosériové výrobce a start-upy: stejně jako v minulosti nabízí Volkswagen s konceptem I.D. BUGGY příležitost pro externí výrobce. Nabídka: na tomto základě můžete postavit plážovou buginu s nulovými emisemi pro novou éru – ať už pro Santa Barbaru v Kalifornii, Yalong Bay v Číně nebo St. Peter-Ording v Německu. Obecně lze říci, že platforma MEB má rovněž potenciál stát se novým technickým základem pro e-mobilitu pro mnoho automobilek. Pozadí: Volkswagen na začátku roku 2019 poprvé oznámil, že má v plánu MEB zpřístupnit konkurenci jako platformu pro elektromobily.

Předzvěst modelu I.D.? Zároveň I.D. BUGGY demonstruje široké spektrum bezemisní mobility, kterého lze dosáhnout díky modulární platformě pro elektromobily od společnosti Volkswagen. Koncept I.D. BUGGY je ukázkový příklad, že existuje také prostor pro bezemisní vozy s omezenou výbavou – jakéhokoli typu – v budoucí produktové řadě rodiny I.D. O rodině mluvíme záměrně. Po modelu I.D. (kompaktní třída), I.D. BUZZ (dodávka), I.D. CROZZ (SUV) a I.D. VIZZION (sedan) je nová I.D. BUGGY pátým konceptem založeným na platformě MEB, který Volkswagen použil, aby potvrdil rozmanitý charakter rodiny I.D.

img-responsive

Volkswagen I.D. Buggy | foto: Volkswagen

Design karoserie v detailu – ryzí bugina, ryzí I.D.

Štíhlé proporce. I.D. BUGGY byla navržena pro jízdu po nezpevněných cestách, v písečných dunách a na plážích. Je to patrné na každém milimetru a z každého úhlu pohledu. Ale tento Volkswagen je samozřejmě také předurčený k teplým večerům ve městě. „Summer in the City“ – naživo a přes Bluetooth reproduktor. Řidič a spolujezdec mají výhled na výrazné klenuté blatníky; na ně navazují otvory na bocích uprostřed vozu; ve zpětných zrcátkách se zvedají ramena zadní části. Celý vůz obepíná linie volně blatníků, otvory v bocích, zvednutá přední kapota a ještě vyšší zadní část vozu – lakovaná matným, ale zářivým odstínem Fern Green. Dolní část – rovněž obepínající celé vozidlo – je ozdobena lakem v odstínu Grey Tech Blue se zdrsněným povrchem. Efekt těchto dvou barev je působivý: zelená část se vizuálně vznáší nad tmavomodrou částí. Je to nové a elegantní. Ale stále je to ryzí bugina, ryzí I.D. Otevřený koncept s nulovými emisemi je 4063 mm dlouhý, 1890 mm široký a 1463 mm vysoký. Rozvor náprav činí 2650 mm.

Přívětivý předek. Volkswagen je jednou z mála automobilek, jejíž vozy si okamžitě přiřadíte ke správné značce i bez klasické masky chladiče. Kořeny designu totiž sahají k modelům Brouk a Transporter. K vozům bez masky chladiče. Díky vzduchem chlazeným motorům umístěným vzadu ji nepotřebovaly. To stejné platí pro vozy rodiny I.D. Jejich elektromotory totiž nepotřebují proud chladícího vzduchu. Tato skutečnost rovněž charakterizuje předek konceptu I.D. BUGGY. Přestože je to úplně nový vůz, ihned poznáte, že se jedná o Volkswagen. Tým vedený Klausem Bischoffem tímto konceptem vymyslel zcela nový přístup k vozu pro letní projížďky: okrajová linie kapoty vypadá, jako by se vznášela nad masivním nárazníkem. To stejné platí pro trojrozměrné LED světlomety s oválnými světly pro denní svícení a zornice připomínající potkávací a dálková světla. Logo VW na kapotě je také navrženo jako LED prvek. V neposlední řadě masivní hliníkový kryt podvozku zaručuje, aby při jízdě v terénu nedošlo k poškození přední nápravy a dalších komponentů.

Plovoucí se silueta. Horní část karoserie se jakoby vznáší, stejně jako kapota. Má výraznou charakteristickou linku a sedí na 18" kolech a terénních pneumatikách (BF Goodrich All Terrain T/A o rozměru 255/55 vpředu a 285/60 vzadu). V oblasti prahů tato linie klesá, poté se znovu zvedá v zadní části vozu. Boční panely jsou souběžné s touto linií. Plní také funkci dodatečné ochrany spodku vozu. Světlá výška pod nápravami je 240 mm. Všechno je čisté a přesto působivě navržené. Vyztužený rám čelního okna společně s pevným obloukem, který je po stranách také otevřený, poskytuje ochranu při převrácení vozidla. Není zde žádná střecha v klasickém smyslu slova. Nicméně mezi rámem čelního okna a pevným obloukem lze roztáhnout černou nepromokavou plachtu jako sluneční clonu nebo lehkou ochranu před povětrnostními podmínkami.

Působivá záď. Zadní část vozu je hodně vysoká a široká, což je pro buginu typické. Vypadá čistě a atraktivně, lehce a přesto robustně. Také tam pokračuje okrajová charakteristická linka. Horní část zádě lakovaná v odstínu Fern Green, jako by se vznášela nad tmavomodrou spodní sekcí. Trojrozměrné LED koncové svítilny vzadu mají oválný tvar, stejně jako LED světlomety vpředu. Vnější rámeček je integrován do oblasti lakované v barvě horní části karoserie – výsledkem je efekt, že spodních 60 % se vizuálně vznáší nad úrovní černé části karoserie. Rozhraní pro nabíjení baterie se nachází pod osvětleným logem VW v zadní části vozidla. Pod ním je pevný příčník nárazníku. A ještě o něco níže uzavírá záď další hliníkový kryt podvozku.

zdroj: youtube.com

Koncept interiéru v detailu – minimalistický, odolný

Odolný otevřený prostor. Minimalistický interiér I.D. BUGGY je charakterizován snadným ovládáním a nepromokavými materiály. Povrchy s čistým designem jsou stejně jako karoserie odolné. Všechny prvky obepínající interiér jsou pokračováním karoserie lakované v odstínu Fern Green. Sladěné barvy: horní části opěradel jsou vyvedeny v odstínu Fern Green Accent. Většina obložení interiéru je ozdobena odolným lakem v odstínu Grey Tech Blue. Bez újmy tak zvládne jízdu na pláži stejně jako letní dešťovou přeháňku ve městě. Řidič i spolujezdec sedí na sedadlech s vodítky bezpečnostních pásů a opěrkami hlavy integrovanými do opěradel.
Digitalizovaný kokpit. Řidič používá multifunkční volant s ovládacími prvky na jeho paprscích.

Ovládací prvky reagují na dotyk (kapacitní), ale zároveň je vyžadován lehký tlak, aby nedocházelo k nechtěné aktivaci funkcí. Funkce telefonu a médií jsou ovládány prostřednictvím osvětlených ploch. Designéři a inženýři Volkswagenu zajistili, aby celá provozní logika byla intuitivní a srozumitelná. Pokud řidič například změní režim převodovky (D, N nebo R) cvaknutím malým kolečkem na pravé straně sloupku řízení směrem dopředu nebo dozadu, tato změna se zobrazí jako otáčivý pohyb přímo na přístrojovém štítu Digital Cockpit – pohyb cvaknutí a vizualizace jsou sladěné.

Vytisknout

Diskuze: Volkswagen I.D. Buggy: Futuristický návrat do 60. let kombinuje styl s elektromobilitou

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Na autosalonu v Ženevě se představí zrenovovaný vůz Golden Sahara II

Svítící pneumatiky? Goodyear je obul na dokonale renovovaný Golden Sahara II

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud