Čtyřválec místo šestiválce! Už i Range Rover podlehl úsporné vlně

ar6, 17. srpna 2016, 12:09 Google+

Land Rover přesně před týdnem odhalil omlazenou podobu Range Roveru, a to včetně vrcholného provedení SVAutobiography. Dnes představená novinka stejného výrobce míří přece jen o trochu níž. Nejen, že jde o Range Rover Sport, ten také zároveň dostal dvoulitrový naftový čtyřválec.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Range Rover Sport dostal pro nový modelový rok dvoulitrový naftový čtyřválec.

Range Rover Sport dostal pro nový modelový rok dvoulitrový naftový čtyřválec. | foto: Land Rover

Sdílejte článek

Turbodiesely Ingenium měly premiéru před dvěma lety v útrobách Jaguaru XE, loni se dostaly také do Range Roveru Evoque a Jaguaru F-Pace. Nyní přišla řada na doposud největší auto s dvoulitrovým naftovým motorem. Range Rover Sport SD4 tak produkuje 177 kW (240 k) a 500 Nm, pomáhá si k nim však dvěma turbodmychadly. Doposud měly všechny celohliníkové turbodiesely pouze jedno dmychadlo, Jaguar Land Rover navíc ještě nikdy nepředstavil vlastní motor s dvojitým přeplňováním. Na druhou stranu se díky tomu dvoulitrový čtyřválec dostane dynamicky na úroveň odcházejícího třílitrového šestiválce TDV6, a to při nižší spotřebě. Pokud máte rádi suchá čísla, pak novinka akceleruje z 0 na 96 km/h za 8 sekund, spotřebuje průměrně 5,2 l/100 km a vypustí 164 g CO2/km. Od ostatních modelů čtyřválec odlišíte pomocí dvojité koncovky výfuku na jedné straně zadního nárazníku, k dispozici bude také jen pětisedadlové provedení s klasickým nebo vzduchovým odpružením.

img-responsive

Dvoulitrový naftový čtyřválec je z řady Ingenium. | foto: Land Rover

Pohonná jednotka ale není jedinou novinkou Range Roveru Sport modelového roku 2017. Vizuálně jich tedy moc není a objevují se hlavně u provedení Dynamic, které nyní disponuje větším počtem prvků s lesklé černé barvě, červenými logy Sport a stejně lakovanými třmeny brzd. Pro verzi Autobiography Dynamic je k dispozici balíček Bright se světlejším provedením některých komponentů. Více individualizace přináší divize SVO s devatenácti novými laky karosérie. Podobně jako větší Range Rover se i model Sport dočkal vylepšeného infotainmentu InControl Touch Pro s desetipalcovou dotykovou obrazovkou. Ten nyní umožňuje prakticky stejné ovládání jako chytré telefony nebo tablety, nabízí vyšší konektivitu s chytrými telefony a také možnost přímého stahování aplikací. Jedna takové aplikace je určena i pro chytrý telefon a lze skrze ní dálkově ovládat některé funkce auta. Součástí systému je i vylepšená navigace, která si například dokáže sama zapamatovat často opakované cesty a při jejich detekci je automaticky navolit. Zobrazení probíhá také nově na virtuálním TFT přístrojovém panelu, případně na chytrém telefonu, pokud je potřeba k cíli cesty ještě ujít nějaké metry.

Inženýři nezapomněli ani na nejnovější technologie. Advanced Tow Assist je například posledním přírůstkem mezi pomocníky pro autonomní jízdu. Zadní kamera totiž přenáší na displej multimediálního systému obraz přívěsu za vozidlem, řidič pak otočeným ovladačem systému Terrain Response 2 navolí požadovaný směr jízdy přívěsu a elektronika jej tam automaticky nasměruje. Řidič ovládá pouze brzdu a plyn. Celé řešení také umí člověka za volantem upozornit na potenciální riziko nehody, té se lze ale vyvarovat například sledováním přívěsu prostřednictvím panoramatického kamerového systému. Low Traction Launch asistuje řidiči ve chvíli, kdy akceleruje z místa na nějakém povrchu s nízkou přilnavostí. Technologie může být aktivována manuálně, elektronika to udělá ve chvíli, kdy je systém Terrain Response 2 v režimu Grass/Gravel/Snow. Užitečné informace o terénní jízdě poskytuje na centrální obrazovce funkce All-Terrain Info Centre, a to včetně kamer kolem vozu při manévrování na terénních nerovnostech v nízkých rychlostech.

Do základní bezpečnostní výbavy vozu (zadní parkovací senzory, tempomat, omezovač rychlosti a varování při opuštění jízdního pruhu) přibývá autonomní nouzové brzdění. Volitelně je nabízen balíček Drive, přidávající dále hlídání mrtvého úhlu, čtení dopravních značek, detekci dopravy za vozidlem a inteligentní tempomat. Ten spolupracuje se čtením dopravních značek a v případě detekce rychlostního omezení automaticky omezí maximální rychlost vozu. Novinkou je rovněž rozpoznání únavy řidiče. Další příplatkový bezpečnostní balíček se jmenuje Drive Pro, jehož součástí je adaptivní tempomat s asistentem pro jízdu v kolonách, inteligentní nouzové brzdění, vylepšený asistent sledování mrtvého úhlu, který dokáže sám zabránit hrozící nehodě, a udržování ve zvoleném jízdním pruhu. V Británii půjde auto do prodeje letos v zimě za základní cenu 59 700 liber (cca 1 853 000 korun), jež je nižší než doposud (jedná se o verzi 2.0 SD4 HSE). Vedle nového turbodieselu pak Britové dostanou také třílitrový zážehový šestiválec s kompresorem o výkonu 250 kW (340 k) s točivým momentem 450 Nm. Ten uděluje vozu zrychlení na 96 km/h za 7,1 sekundy a vypouští 243 g CO2/km. Zda-li se dostane také k nám je zatím otázkou.

Vytisknout

Diskuze: Čtyřválec místo šestiválce! Už i Range Rover podlehl úsporné vlně

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Volkswagen Passat 2.0 TSI (206 kW) R-Line

Volkswagen je nucen omezit výrobu Passatu. Tipnete si důvod?

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud